Satış Yönetimi

Ürün Özellikleri ve İşlevleri Hakkında Detaylı Bilgi İçin Kullanım Kılavuzu

Satış Yönetimi

Satış Yönetimi menüsünde Satış Faturası, Satış İrsaliyeleri, Alınan Siparişler, Satış Proformaları/Teklifler ve Tekrarlı Satış İşlemleri ile ilgili kayıtlar oluşturabilir ve düzenleme işlemi yapabilirsiniz.

Satış Faturası

  • Satış Faturası sekmesinde satış faturası oluşturmak için; Yeni Satış Faturası butonuna tıklayınız.
  • Alışını yapmış olduğunuz faturanın iadesini oluşturmak için Alış İade Faturası butonuna tıklayınız.
  • e-Fatura entegratörünüz var ve faturanızı bu entegratöre ilettiyseniz görüntülemek için e-Fatura Giden Kutusu butonuna tıklayarak faturalarınıza ulaşabilirsiniz.
  • Fatura Listeleme alanında 1000 adet kayıt listelenmektedir. Daha fazlası için Detaylı Arama yapabilirsiniz

Satış Faturası nasıl oluşturulur?

Satış Yönetimi menüsünden Satış Faturası Oluştur butonuna tıklayınız.

Satış Faturas Ekranı
  • Satış Faturas

Açılan ekranda carinize ait bilgileri giriniz. Eğer tanımlı cariniz yoksa cari alanınatıklayıp ismini doldurduktan sonra +Yeni Ekle diyerek hızlı cari oluşturma işlemini tamamlayabilirsiniz. Faturanıza Proje seçimi yaparak oluşturduğunuz projeler için nakit işlemlerinizi ekleyebilirsiniz.

yeni satış faturası oluşturma

Carinize ait bilgileri girdikten sonra aşağı inerek Ürün/Hizmet bilgileri alanında daha önce tanımladığınız ya da yeni oluşturacağınız ürüne ait bilgileri giriniz. +Ürün Ekle butonuna tıklayarak ilgili ürünün listeye geldiğini kontrol ediniz.

***Ürüne ait miktar bilgisi zorunlu alan olduğundan lütfen en az 1 birim ürün eklediğinizden emin olunuz.

ürün&hizmet bilgileri ekranı

Ürün adı/miktarı vb. ürüne ait herhangi bir bilgiyi güncellemek için ürünün üzerine tıklayarak ürün bilgileri alanına yeniden gelmesini sağlayabilir ve ilgili değişiklikleri Ürün Güncelle butonuna basarak, fatura oluşturma işlemine devam edebilirsiniz.

Faturaya eklemek istediğiniz tüm ürünleri listeden ekledikten sonra "Kaydet" butonunatıklayabilir ya da e-Fatura entegratörünüz bulunuyorsa e-Fatura Bilgilerini Doldur butonuna tıklayarak devam edebilirsiniz.

e-Fatura nasıl oluşturulur?

e-Fatura bilgilerini doldur sekmesinde:

Fatura Senaryosunda faturanızın senaryosunu cari tipinize uygun olan(cari VKN göre e-arşiv/e-fatura kullanma durumuna bağlı olarak) Ticari fatura, Temel fatura, e-Arşiv Fatura, İhracat ve Yolcu Beraber olarak güncelleyebilirsiniz.

Fatura Tipi alanında seçmiş olduğunuz fatura senaryosuna göre Satış, İstisna, Tevkifat, SGK, Özel Matrah ve İhraç Kayıtlı Fatura olarak değiştirebilirsiniz. Gönderim şeklini Elektronik ve Kağıt olarak seçebilirken Şubeyi opsiyonel olarak ekleyebilirsiniz.

Fatura Ön Eki listesinden bağlı bulunduğunuz fatura entegratörü tarafından size özel tanımlanan belge ön eklerinden uygun olanı seçiniz.

Faturanıza eklemek istediğiniz Sipariş Bilgileri, İrsaliye Bilgileri, Ödeme Şekilleri vb. bilgileri ilgili satırının sağından açıp kapayabilirsiniz.

Tüm adımları tamamladıktan sonra Kaydet veya Kaydet ve GIB'e Gönder butonlarından birine işleminiz doğrultusunda tıklayarak işlemi tamamlayabilirsiniz.

Satış Faturanızı kaydettikten sonra listede görüntüleyerek cari bilgisi, proje kodu, seri numarası vb. filtrelerle faturalarınız içerisinde arama yapabilirsiniz. İçe Aktar butonunu içeri aktarmak istediğiniz exceli buraya sürükleyebilir ya da Şablon İndir diyerek boş şablonumuzu bilgisayarınıza indirebilirsiniz. İndirilen boş şablondaki yeşil sütunlar zorunlu alanları ifade etmektedir. Daha sonra exceli doldurarak verilerinizi içe aktarabilirsiniz. Dışa Aktar butonu ile oluşturduğunuz tüm faturaları .xlsx formatında bir liste halinde indirebilirsiniz.

Dilerseniz faturanın üzerine tıklayarak faturanıza ait aşağıda gösterilen işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Toplu Seç butonuna tıklayarak seçtiğiniz faturaları güncelleyebilir, e-Belge olarak gönderebilir, yazdırabilir, taslaktan çıkarabilir, tahsilat ekleyebilir ve silebilirsiniz.

  • Toplu seçilen faturalara tahsilat ekleme işlemi için satış faturası listeleme ekranından Toplu Seç butonuna tıklayınız ve İlgili faturaları işaretleyip Tahsilat Ekle butonuyla devam ediniz.

Toplu tahsilat işlemi için gelen ekranda seçtiğiniz faturalara ait toplam tutar görüntülenmektedir. Banka/Kasahesabı seçtikten sonra Kaydet butonuna tıklayarak Toplu Ödeme/Tahsilat işlemini tamamlayabilirsiniz.

****Diğer toplu seçim işlemleri için benzer adımları uygulayarak toplu seçim işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Satış Faturası İşlemleri

Faturanız üzerinde yapmak istediğiniz işlemleri Satış Faturası Listeleme ekranından ilgili faturaya tıklayıp fatura detayından gerçekleştirebilirsiniz.

Satış Faturası Durum Değiştirme:

Satış Faturası oluşturduktan sonra fatura listeleme ekranından ilgili fatura detayına giderek "Durum Değiştir" menüsünden fatura durumunuzla ilgili değişiklikleri yapabilirsiniz.

SATIŞ FATURASI EKRANI
  • Satış Faturasına Tahsilat Ekleme:

Satış Faturası oluşturduktan sonra fatura listeleme ekranından ilgili fatura detayına giderek "Tahsilat Ekle" menüsünden Nakit, Çek, Senet ve Kredi kartı seçeneklerinden uygun tahsilat şeklini seçenerek faturanıza tahsilat ekleyebilirsiniz.

*** Faturanıza tahsilat ekleyebilmek için öncelikle faturanızı taslak durumundan çıkartınız.Taslaktan çıkarma işlemini fatura detayında bulunan ol--işlemler menüsünden yapabilirsiniz.

SATIŞ FATURASI TAHSİLAT EKLEME
  • Satış Faturası İşlemler Menüsü: 

Fatura detayındaki "İşlemler" menüsünden faturanızı e-posta olarak gönderebilir, taslaktan çıkarabilir, silebilir, düzenleyebilirsiniz.

Ayrıca İşlemler menüsünden faturanız ''e-Fatura/e-Arşive Dönüştür'' e tıklayarak ilgili dönüşümü yapabilirsiniz.

E ARŞİV GÖNDERME EKRANI

Gönderdiğiniz e-Faturalarınızı satış faturaları listesinden e-Fatura Giden Kutusu butonuna tıklayarak ulaşabilirsiniz. Faturalarınızın sisteme aktarılma durumunu(Gri / Yeşil ) ilgili kolondan görüntüleyebilirsiniz.

E ATURA GİDEN KUTUSU

Sisteme aktarılmamış faturanızı sisteme aktarmak için ilgili fatura detayına gidiniz ve Sisteme Aktar butonuna tıklayınız. Faturayı Görüntüle butonuna tıklayarak faturanızıönizleme olarak görüntüleyebilirken İndir butonuna tıklayarak faturanızı .pdf, .xml ve.html olarak indirebilirsiniz.

GİDEN E FATURA KUTUSU

Sisteme aktarılacak faturadaki cari KolayBi’ de kayıtlı değilse sisteme aktarma işlemi tamamlandıktan sonra otomatik oluşturulacaktır. Bunun yanında aktarmak istediğiniz faturanız ile sistemdeki irsaliyeleri ilişkilendirebilirsiniz.

ÜRÜN HİZMET LİSTESİ

Alış İade Faturası nasıl oluşturulur?

Alışını yapmış olduğunuz faturanın iadesini oluşturmak için Alış İade Faturası butonuna tıklayınız.

ALIŞ İADE FATURASI OLUŞTURMA

İadesini yapmak istediğiniz faturanın cari ve ürün hizmet bilgileri alanlarını doldurarak Kaydet butonuna basınız veya entegratörünüz varsa E-Fatura Bilgileri sekmesine ilerleyerek ilgili alanları doldurunuz.

YENİ ALIŞ İADE FATURASI OLUŞTURMA EKRANI

Satış İrsaliyesi - Alınan Siparişler

Satış İrsaliyeleri ve Alınan Siparişler sekmelerinden satış faturası oluşturma adımlarını izleyerek irsaliye ve sipariş oluşturabilirsiniz. İrsaliye ve sipariş düzenleme işlemleri için yukarıda anlatılan benzer işlem adımlarını kullanabilirsiniz.

SATIŞ İRSALİYELERİ EKRANI

***Siparişler için pazaryeri entegrasyonu kullanıyorsanız siparişleri çek butonuyla siparişleri çekebilirsiniz.

İrsaliyeleri Faturada Birleştir ve Siparişleri Faturada Birleştir butonlarına tıklayıp ilgili irsaliye ve sipariş seçimlerini yaparak Birleştir butonu ile faturada birleştirme işlemini tamamlayabilirsiniz.

Satış Proformaları/Teklifleri

Satış Proformaları menüsünde carilerinize özel teklifler hazırlayabilir ve proforma faturanızı kendi ihtiyaçlarınıza uygun şekilde düzenleyebilirsiniz. Proforma fatura bir teklif niteliği taşımakla birlikte herhangi bir mali yükümlülük oluşturmamaktadır.

Satış Proforması oluşturmak için "Satış Proforması Oluştur" butonuna tıklayınız ve ilgili alanları doldurarak "Kaydet" butonuna basınız. Oluşturduğunuz proformaları Satış Yönetimi menüsü Satış Proformaları/ Teklifler üst sekmesinden görüntüleyebilirsiniz. Proformalarınızı düzenlemek için "İşlemler" menüsünde bulunan e-posta olarak gönderme, taslaktan çıkarma, silme, düzenleme, yazdırma vb. işlemleri yapabilirsiniz.

Satış Proformaları menüsünde carilerinize özel teklifler hazırlayabilir ve proforma faturanızı kendi ihtiyaçlarınıza uygun şekilde düzenleyebilirsiniz.

Proforma fatura bir teklif niteliği taşımakla birlikte herhangi bir mali yükümlülük oluşturmamaktadır. Satış Proforması oluşturmak için "Satış Proforması Oluştur" butonuna tıklayınız ve ilgili alanları doldurarak "Kaydet" butonuna tıklayınız. Oluşturduğunuz proformaları Satış Yönetimi menüsünde Satış Proformaları/ Teklifler üst sekmesinden görüntüleyebilirsiniz. Proforma detayındaki "İşlemler" butonunda bulunan e-posta olarak gönderme, taslaktan çıkarma, silme, düzenleme, yazdırma vb.işlemleri yapabilirsiniz.

Sipariş, irsaliye, proforma belgelerini birbirlerine dönüştürebilirsiniz. Bu belgeler detay sayfasında bulunan Dönüştür butonu ile istenilen türe dönüştürülebilir. Bu dönüşüm sonucunda, dönüştürülen ve oluşturulan belgeler arasında altbelge / üst belge ilişkisi kurulur.

SATIŞ PROFORMASI EKRANI

Tekrarlı Satış İşlemleri

Tekrarlı Satış İşlemleri menüsünde carileriniz için periyodik aralıklarla oluşturduğunuz satış faturalarınızı görüntüleyebilirsiniz. Faturalarınıza ait faturakesim bilgilerini ve fatura detaylarını görüntüleyebilirsiniz.

Tekrarlı Satış Faturası nasıl oluşturulur?

  • Satış Faturası menüsünde daha önceden oluşturduğunuz faturanın üstüne tıklayarak fatura detayına gidiniz
  • İşlemler menüsünde Tekrarlı Satış işlemine Dönüştür diyerek bir sonraki adıma geçiniz.

oluşturmak istediğiniz tekrarlı faturaya ait bilgileri giriniz ve Kaydet butonuna basarak işlemi tamamlayınız.

TEKRARLI SATI İŞLEMLERİ EKRANI

Tekrarlı Satış İşlemleri menüsünden oluşturduğunuz tekrarlı faturanın üzerine tıklayarak fatura kesim tarihleri ile birlikte detaylı görüntüleyebilir ve fatura üzerinde güncelleme yapabilirsiniz.