Esnaf Kefalet Kredisi Nedir? Nasıl Alınır?

Ahmet Karadeniz

İçerik Yazarı

esnaf kefalet kredisi nedir
Bankacılık
Yayımlanma Tarihi:
August 14, 2023
Güncelleme Tarihi:
4/3/2024
0 dk

Esnaf Kefalet Kredisi Şartları ve Başvuru Adımları

Küçük esnaf kredisi ekonomik ihtiyaçların ortaya çıkması ya da girişim projelerinde gerekli hale gelen finansmana ilişkin krediler olarak bilinir. Bu krediler için dikkat edilmesi gereken etkenler ve yerine getirilmesi gereken şartlar vardır. Küçük ve orta ölçekli işletme (KOBİ) sahipleri tarafından sıklıkla araştırılan bir konu olan esnaf kefalet kredisi şartları ve başvuru adımları ise zaman içerisinde revizyonlar alarak güncellenmiştir. İçeriğimiz ile, esnaf kefalet kredisinden faydalanma süreci hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Esnaf Kefalet Kredisi Nedir?

Esnaf kefalet kredisi ticari faaliyetlerine devam etmek isteyen işletmelerin ihtiyaçları için ya da yeni girişimler için ihtiyaç duydukları finansmanı sağlayan kredi ürünüdür. Bankalar tarafından sunulan bir kredi ürünü olan esnaf kefalet kredisi, küçük ya da büyük ölçekli işletmelere ihtiyaç duyulan finansman açığını karşılar. Bu ürünler özellikle küçük ve orta büyüklükteki işletmeler olarak bilinen KOBİ işletmeler tarafından tercih edilir. Ticari kredi ve türleri hakkında detaylı bilgiye, ticari kredi ve türleri hakkında yazdığımız blog içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

İşletme sermayesi ihtiyaçları, esnaf kefalet kredisi sayesinde karşılanacak hale gelir. Esnaf kefalet kredisi ile işletmelerin ihtiyacı olan makine ve ekipmanların tedariği, iş yeri açılışı, reklam ve pazarlama faaliyetleri gibi alanlarda ayrılacak olan finansman açığı karşılanır. Kısa ve orta vadede sağlanan esnaf kefalet kredileri işletmelerin ihtiyaçları özelinde şekillenen bir banka ürünüdür.

Esnaf kefalet kredisi olarak adlandırılan ve işletmeler tarafından tercih edilen bu banka ürünlerinin birbirinden farklı türleri olduğunu dile getirmek mümkündür. Türlerine göre esnaf kefalet kredileri beş farklı dalda değerlendirilebilir. Farklı türlere sahip olması kullanım amacına göre tercih edilebilecek bir esnaf kredisi çeşidi bulmayı mümkün hale getirir.

Esnaf Kefalet Kredilerinin Avantajları Nelerdir?

En az üç aylık faaliyet süresini tamamlamış, iş veya ikametgahın bulunduğu ülkede faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlar esnaf kefalet kredisi kimlere verilir sorusuna yanıt olarak verilebilir. Bunun yanı sıra krediden faydalanmak isteyen işletmelerin esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifine ortak olmaları gerekir. Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip gerçek kişiler çeşitli bankalar aracılığı ile esnaf kefalet kredisi adı verilen banka ürünlerinden faydalanabilir.

KOBİ ve diğer işletmelerin finansman tutarı, vadesi ve esnekliği ile pek çok farklı avantaj sağlayan esnaf kefalet kredileri son yıllarda oldukça popülerdir. Bu kredilerden faydalanarak elde edilecek olan avantajları listelemek gerekirse, 2024 yılı güncel bilgileri şöyledir:

  • Vade: Esnaf kefalet kredisi ödeme planı oldukça avantajlıdır. Esnaf kefalet kredilerinin sağladığı en önemli avantajlardan biri olan daha fazla vade seçenekleri, bireysel kredi ürünlerine oranla daha uzun vade seçeneklerine sahip olmasını sağlar. Böylelikle işletmeler uzun vadede yaptıkları yatırımları daha düşük taksitler ile finanse edebilmektedir. İşletmeler 60 ay vadeye kadar bu krediden yararlanabilmektedir.
  • Faiz: Bireysel ya da işletme olarak kredi çekmek isteyen kişilerin krediler konusunda kafalarını en çok karıştıran konuların başında faiz oranları gelir. Bu doğrultuda esnaf kefalet kredisi faiz oranları bireysel kredi ürünleri ile karşılaştırıldığı takdirde çok daha düşüktür. Böylelikle esnaf kefalet kredisi ile sağlanan finansman doğrudan üretim araçlarında ve süreçlerinde kullanılabilir. Finansal sürdürülebilirlik bakımından da değerlendirilebilir olması yaygın bir şekilde tercih ediliyor olmasını sağlar. Esnaf Kefalet Kredisinin faiz oranı 2024 yılı için %25 olarak belirlenmiştir.
  • Tutar: Esnaf kefalet kredisi bireysel kredi türlerine oranla daha yüksek tutarlarda finansman sağlar. Bireysel kredilerde bulunan standartlar esnaf kefalet kredisi için geçerli değildir. Tutar her işletmeye özel olarak değerlendirilir ve bu durum talep edilen finansmanı karşılamayı mümkün hale getirir. 2024 yılı için üst limit 750.000 TL olarak belirlenmiştir.

Esnaf Kefalet Kredisi Çekmenin Adımları Nelerdir?

Esnaf ve sanatkarların işletmeleri için ihtiyaç duymakta oldukları finansmanı sağlamaları amacıyla tercih ettikleri uygun bir seçenek olan esnaf kefalet kredisi şartları oldukça önemlidir. Bu şartları karşılayan işletmelere verilen finansman desteği, düşük faiz oranları ve esnek geri ödeme koşullarına sahiptir.

Esnaf kefalet kredisi başvurusu için bağlı olunan kooperatife başvurulmalıdır. Bu başvuru neticesinde kooperatifin değerlendirmesi ve ilgili evrakların toplanmasıyla resmi başvuru yine bağlı olunan kooperatife yapılması gerekmektedir. Belgeler incelendikten sonra uygun görüldüğü taktirde ilgili kooperatif anlaşmalı olduğu bankaya istihbarat araştırması için esnaf ve sanatkar için başvuru yapar. Bankanın değerlendirme süreci olumlu sonuçlandığı taktirde kişi krediyi almaya hak kazanır.

Başvuru esnasında esnaf ve sanatkarların faaliyet gösterdikleri sektöre göre değişkenlik gösteren farklı belgeleri hazırlamaları gerekir.

Talep edilen belgelerden birinin dahi eksik olması, kredinin onaylanmasının önüne geçer. Dolayısıyla kredi başvuru sürecinde sizlerden talep edilen belgeleri eksiksiz şekilde sunuyor olmanız esnaf kefalet kredisi başvuru şartları arasında yer alır.

Esnaf Kefalet Kredisinin Şartları Nelerdir?

Bankalar tarafından işletmelere özel olarak sunulan ve işletmelerin finansal açıklarını karşılayan esnaf kefalet kredisi çekme şartları son yılların en merak edilen konulardan biri haline gelmiştir. Çeşitli bankalar tarafından sunulan bir hizmet olan esnaf kefalet kredisinin şartları arasında;

  • Başvuruda bulunacak kişilerin mutlaka esnaf olmaları gerekir, esnaf olmayan kişilerin başvuruları otomatik olarak geçersiz sayılır.
  • En az 1 yıl boyunca esnaf ve sanatkarlar odasına kayıtlı faaliyette bulunan esnaf veya sanatkar olmanız gerekmektedir.
  • Eğer esnaf kefalet kredisine başvuracaksınız mutlaka iki adet kefil bulundurmanız gerekir.
  • İş yeri veya ikamet adresinin kooperatifin çalışma bölgesi içinde bulunması gerekmektedir.
  • Esnaf kefalet kredisine başvuru yapacak kişilerin ipotek olarak gösterebilecekleri bir taşınmazı bulunmuyor ise bu durumda da kefil gösterme zorunluluğu meydana gelir.
  • Esnaf kefalet kredisine başvuracak kişilerin faaliyetlerini Türkiye'de gerçekleştiriyor olmaları da önemli bir şarttır.

Şartlar arasında sizlerden talep edilen ve esnaf kefalet kredisi için gerekli belgeler olarak bilinen belgeleri eksiksiz şekilde hazırlamanız yer alır. Talep edilen belgelerden bir ya da bir kaçının eksik olması durumunda başvuru otomatik olarak İptal edilir.

Kredi Faizi Hesaplama Aracı

Kredi Faizi Hesaplama Aracı

Esnaf Kefalet Kredi Limiti Belirlenirken Dikkat Edilen Etkenler

Esnaf kefalet kredisi limiti belirlenirken işletmenin finansal tutarı gibi pek çok farklı etken göz önünde bulundurulur. Esnaf kefalet kredisi bireysel kredilerden farklı olarak limit sonrası faiz oranları ve ödeme planının tamamen işletmeye özel olarak yapıldığı bir banka ürünüdür. Dolayısıyla limit ile ilgili tek bir bilgi vermek mümkün olmadığı gibi işletmenizin ihtiyaçlarına göre değişen ve yüksek limitler ile kredi çekebileceğiniz dile getirmek mümkündür. Taksitlerin, geri ödeme planına uygun olarak düzenli bir şekilde ödenmesi de oldukça önemlidir. Eğer kredi geri ödemeleri aksattı alırsa faiz oranlarının arttırılması ya da gecikme faizlerinin uygulanması söz konusu hale gelebilir.

KOBİ'lerin ihtiyaç duyduğu tüm finansal özellikleri tek platformda buluşturan KolayBi' Ön Muhasebe Programı ile, işinizi kurduktan sonra tüm iş süreçlerinizi verimli şekilde yönetmenize olanak sağlayan takip programlarını ücretsiz deneyin. Gelir-gider takibinden, depo ve stok programına, e-faturadan e-irsaliyeye onlarca ürünü şimdi 14 gün ücretiz deneyin. Memnun kalırsanız abone olun.

No items found.

Esnaf Kefalet Kredisi Nedir? Nasıl Alınır?

Ahmet Karadeniz

İçerik Yazarı