İmza Sirküsü Nedir? İmza Sirküsü Nasıl ve Nereden Alınır?

Ertuğrul Karakaş

İçerik Yazarı

İmza sirküsü nedir
Muhasebe
Yayımlanma Tarihi:
March 29, 2019
Güncelleme Tarihi:
10/3/2023
0 dk

Günümüzde kişi ve kurumların bilgilerinin eskiye oranla çok daha kolay ulaşılabilir olması sebebiyle verilerin kötüye kullanımı, imzada sahtecilik gibi problemlerin daha sık yaşandığını görüyoruz. Bu gibi tatsız durumlarla karşılaşmamak için alabileceğimiz önlemlerden biri de yetkilisi olduğumuz şirkete ait noter onaylı imza sirküleri almaktır. Bu yazımızda sizler için imza sirküleri nedir, nereden, nasıl alınır, imza beyannamesinden ne gibi farklılıklar taşır sorularını mümkün olabildiğince yanıtlamaya çalıştık.

İmza Sirküsü Nedir?

İmza sirküleri, bir kurumun veya kuruluşun temsilcisinin imza atma yetkisi olduğuna dair kendisine ait imza örneklerinin yer aldığı resmi bir belgedir. İmza sirküleri, şirket yetkili kişileri ya da şirket tüzel kişisi tarafından yetkilendirilen gerçek kişiler kullanmaktadır.

Örneğin bir A firmamız olsun; bu belgede firmayı temsilen X kişisinin imza atma yetkisi olduğuna dair bazı ibareler ve yine X kişisine ait imza örnekleri, nüfus bilgileri, yetki alanları ve unvanı bulunur. Noter onayı belgeye resmiyet kazandırdığından, onaylanmayanlar geçerli sayılmayacaktır.

İmza Sirküsü Nasıl Alınır?

Tüzel işletme sahiplerinin sıklıkla sorduğu bir soru olan imza sirküsü nasıl alınır sorusunu yanıtlarken, imza sirküsünün e-devlet üzxerinden alınamayacağını belirtmek gerekmektedir.

İmza sirküsü almak için, sizden talep edilen gerekli belgeler ile birlikte en yakın notere giderek belirli bir ücret karşılığında imza sirküsü alabilirsiniz. Teslim ettiğiniz belgeler sonucunda, size verilen 2 adet belgeye en az 3 imza atmanız istenir ve noter onayı alındıktan sonra bu iki belgeden biri size verilir.

İmza sirküsü almak için gerekli olan belgeleri listelemek gerekirse;

  • İmza sirküleri alacak kişinin nüfus cüzdanı ve fotokopisi,
  • Adına belge alınan şirketin vergi levhası,
  • İmza sirkülerinde adı geçecek kurumun kayıtlı olduğu yerin ticaret sicil gazetesi.

İmza sirküleri devredilebilir mi?

İmza sirkülerinin şirket yetkilileri ya da şirket tarafından yetkilendirilen kişilerin kullanabileceğini belirtmiştik. İmza yetkisi başkasına devredilmek istenirse, noterden onay alınması gerekmektedir. Yetki devri sırasında noter tarafndan belirli belgeler istenbektedir bu belgeler; yetkiyi devredecek ve alacak kişinin fotoğrafları, ilgili kişilerin nüfus cüzdan fotokopileri, imza sirküleri ve talimat belgesidir.

İmza sirküleri ne kadar süreyle geçerlidir?

İmza sirkülerinin geçerlikik süresi, yetkilendirilen kişinin ya da firmanın görevde bulunma süresiyle orantılıdır. Bu sayede firma tescil ve onayıyla imza yetkili olarak atanan kişinin görevinin sona ermesiyle imza süresi de sona ermiş olmaktadır. Ancak yine de, imza sirküsünün geçerliliğiyle ilgili bir düzenleme bulunmamakla blrilikte imza sirküleri; şirketin durumuna, yetkili kişilerin, yönetim kurulu üyelerinin görevde kalma süreleri gibi faktörlere göre değişiklik göstermektedir.

İmza sirküleri e-Devlet üzerinden alınabilir mi?

İmza sirküleri e-Devlet üzerinden alınamaz. E-Devlet üzerinden yalnızca alınmış olan imza sirkülerinin muhatabı ve kapsamı öğrenilebilir. İmza sirküleri, fiziki noter şubelerinden belirli bir ücret karşılığında alınabilmektedir.

İmza beyannamesi ve imza sirküsü arasındaki fark nedir?

İmza Beyannamesi, sirkülerden farklı olarak gerçek kişinin -her hangi bir kurumdan bağımsız- şahsi imzasına resmiyet kazandırmak amacıyla noterden belirli bir ücret karşılığında alabileceği belgedir. Alınması sonucunda kişi, şahsi ve ticari faaliyetlerinde kimliğini kanıtlayabilir hale gelir. Beyannamenin içeriğinde kişinin nüfus bilgileri ve imza örnekleri yer alır ve notere nüfus cüzdanı aslı ile gitmek yeterlidir. İmza sirküleri almak için ise yukarıda belirttiğimiz belgelere ihtiyaç duyuluyor olup, gerçek kişilerin değil tüzel kişilerin başvurusu esas alınır.

2024 yılı imza sirküsü ücreti nedir?

Noterden alınabilen imza sirküsünün toplam ücreti 310 TL'ye denk gelmektedir. İmza sirküsünün tek nüsha fiyatı 98 TL'dir ancak ikinci nüsha istendiğinde bunun ücreti de 59 TL'dir.

İmza sirküleri kaybolduğunda ne yapılmalıdır?

İmza sirkülerinin kaybolması durumunda noterden yeni bir başvuru yapılması gerekmektedir. İmza sirkülerinin güncellenmesi, ilgili yıla ve ücrete bağlı olarak fiyat değişikliği gösterebilmektedir.

Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir;

Elektronik Yoklama Nedir? E-Yoklama Fişi Nereden Alınır?

e-İmza Nedir? e-İmza Nereden Alınır?

Mali Mühür Nedir ve Mali Mühür Nasıl Alınır?


İmza Sirküleri ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

İmza sirküsü nasıl alınır?

İmza sirküsü,en yakın noter şubelerinden alınabilmektedir.

e-Devletten imza sirküsü alınır mı?

E-Devlet platformundan imza sirküsü alınamaz. İmza sirküsü noter tasdikli resmi bir belge olup, gerekli belgeleri temin ettikten sonra noterden alınması gereken bir belge türüdür.

Kimler imza sirküsü alabilir?

İmza sirküsü genellikle tüzel kişiler adına resmi belge, sözleşme imzalaması gereken kişiler tarafından noterden gerekli belgeleri temin edilten sonra alınmaktadır.

İmza sirküsü vermek zorunlu mu?

İşletmelerin imza sirküsü almalarını zorunlu kılan kılan yasal bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak, işletme ve kuruluşlar gibi tüzel kişilerin, kuruluş adına geçerli imza vermeye yetkili kişilerin bulunması birçok işletmenin .

İmza sirküsü hangi durumlarda istenir?

İmza sirküleri, şirketlerin temsil edecek yetkililerinin resmi olarak tanımlanmasını sağlar. Şu durumlarda şirketlerden imza sirküleri istenebilmektedir: Bankalar, finansal işlemleri gerçekleştirmek için işletme sahiplerinden imza sirküleri isteyebilmektedir. Şirketler, önemli sözleşmeleri imzalamak için imza sirküsü iseteyebilmektedir. Şirketler resmi işlemlerde, imza sirküleri yetkilileri belirlemek ve yetki sahibi olan kişilerin resmi imzalarını kullanmak için gereklidir.

İmza sirküsü ücretleri ne kadar (2023)?

2023 yılı için imza sirküleri ücreti tek bir nüsha için 147 TL'dir. İkinci nüsha için talep edilen ücret ise 59 TL'dir.

İmza Sirküsü Nedir? İmza Sirküsü Nasıl ve Nereden Alınır?

Ertuğrul Karakaş

İçerik Yazarı