SGK'ya Nasıl e-Fatura Kesilir? SGK e-Fatura İptali Nasıl Yapılır?

Ertuğrul Karakaş

İçerik Yazarı

SGK'ya Nasıl e-Fatura Kesmek
Muhasebe
Yayımlanma Tarihi:
September 30, 2021
Güncelleme Tarihi:
28/7/2023
0 dk

Sosyal Güvenlik Kurumu 01 Ekim 2017 tarihinden itibaren e-Fatura uygulamasına dâhil olmaya başlamıştır. Böylece, e-Fatura uygulamasına kayıtlı sağlık hizmet sunucuları ve diğer mükelleflerin bu tarihten itibaren kuruma düzenleyecekleri ve gönderecekleri faturaları elektronik ortamda göndermeleri gerekmektedir.

Bununla birlikte; medikal cihaz ticaretiyle uğraşanlar, ilaç-etken madde temin eden işletmeler vb. emtiaların ticaretini yapan ve 1 Temmuz 2021 tarihinde itibaren SGK ile anlaşmalı işletmeler, faturalarını e-fatura formatıyla düzenleyip ileteceklerdir.

E-Fatura uygulamasına kayıtlı olmayan sağlık hizmet sunucuları ve diğer mükellefler açısından herhangi bir değişiklik olmayıp, kuruma yaptıkları mal ve hizmet ifasında genel hükümler çerçevesinde fatura düzenlemeye ve göndermeye devam edeceklerdir.

Faturaların elektronik belge olarak oluşturulması ve gönderilmesinde uyulması gereken format ve standartlar ile diğer hususlar Gelir İdaresi Başkanlığına ait e-fatura internet adresinde yer almaktadır.

Elektronik fatura uygulaması; fatura içeriği, fatura düzenleme süresi, inceleme, fatura eki belge düzenlenmesi ve teslimi gibi hususlarda bir değişiklik getirmediğinden ilgili mevzuat çerçevesinde hareket edilmesi gerekmektedir. E-Faturadaki senaryo, Temel Fatura Senaryosu üzerinden yürütülecektir.

Konuya ilişkin teknik bilgiler, teknik dokümanda yer almaktadır. SGK’ya gönderilecek e-Faturalar, formata uygunluk bakımından SGK tarafından kontrol edilmektedir. Formata uygunluk durumu söz konusu değilse faturalar kabul edilmemektedir.

SGK'ya kesilen e-faturalar, Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenen olan format ve standartlara ek olarak belirli özel ilaveler üzerinden kesilmektedir. SGK'ya düzenlenen e-fatura, temel e-fatura senaryosu üzerinden gerçekleştirilmelidir.

SGK’ya düzenlenebilecek e-fatura grupları

SGK'ya düzenlenecek e-fatura türleri, format ve standartlar bakımından 4 ayrı grupta toplanmıştır.

  • Sağlık Hizmet Sunucusu Faturaları
  • Abonelik Faturaları
  • Mal/Hizmet Alımı Kapsamında Gelen Faturalar
  • Diğer Faturalar şeklindedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) e-Fatura Nasıl Kesilir?

  • Fatura kesilmek istenen sağlık kurumunun kurumun e-dönüşüm hizmetleri menüsünden e-fatura alanına tıklanrak ''Medula Sistemine'' giriş yapılmalıdır.
  • Fatura sonlandırma ve Sonlandırılacak Olduğum Fatura grubu ve Fatura Dönemi seçilerek sorgulama işlemi gerçekleştirilir.
  • Açılan sayfada gözüken ''Bilgilerim'' bölümünden, ''e-Fatura No Al'' butonu ile fatura numarası ve fatura tarihi otomatik olarak getirilir.
  •  Fatura tarihi ve bilgileri ve numarası girildikten sonra, ''Faturayı Sonlandır'' butonuna tıklanır.
  • Fatura sonlandırma işlemi tamamlandıktan sonra, alt kısımda yer alan ''e-Fatura Oluştur'' butonuna tıklanarak, fatura tutarı ve bilgisi kontrol edildikten sonra ''Taslak Fatura Olarak Kaydet'' butonuna tıklanır.
  • Kontrol etmek için, sağ tarafta yer alan ''Seçiniz'' butonuna tıklanır, ''Faturayı Göster'' seçeneği seçilerek faturanın doğruluğundan emin olunması, SGK'ya e-fatura keserken bir yanlışlık olmaması için kontrol edilmelidir.
  • e-Fatura üzerindeki  bilgilerden emin olduktan sonra, tekrar sağ tarafta yer alan ''Seçiniz'' butonuna tıklanarak, Faturayı Gönder butonu ile e-Fatura iletimi sağlanır.
  • İlgili faturaya tekrar ulaşılmak istendiğinde, giden faturalar bölümüne girilmelidir.

SGK’ya yollanacak e-faturalar için tüm esaslar VUK 397 sıra numaralı tabliğinde belirtilmiştir. SGK'ya kesilecek olan fatura, temel fatura senaryosu üzerinden devam etmektedir. Yani bir göndericiden, başka bir alıcıya iletilen bir e-fatura senaryosu işlemektedir.

SGK'ya e-fatura kesmeye başlamadan önce, işletmenizin vergi mükellefiyetini belirlemek ve e-fatura için gerekli kayıtları tamamlamanız gerekmektedir. E-Fatura mükellefi değilseniz, e-fatura geçişinizi tamamlamak için internet vergi dairesinden veya herhangi bir e-fatura entegratöründen yardım alabilirsiniz.

E-Fatura Entegrasyonu adımından sonra SGK'ya  e-fatura kesme işleminiz daha kolay hale gelecektir. Yaptığınız e-fatura entegrasyonu birçok avantajının yanısıra; faturaların otomatik olarak oluşturulmasını, gönderilmesini, saklanmasını ve muhasebeleştirilmesini sağlar.

SGK'ya göndereceğiniz e-faturaların doğru ve eksiksiz bilgiler içermesi gerekir. E-Fatura iptali, fatura kesim tarihinden itibaren 7 gün içerisinde mümkün olsa da, oluşturacağınız faturayı doğru şekilde iletmek her zaman ilk tercih olmalıdır. Müşteri bilgilerinin doğruluğundan emin olmak için müşterilerinizden güncel iletişim bilgilerini almanız ve bunları düzenli olarak güncellemeniz önemlidir.

E-Faturanın gönderimi, oluşturduğunuz e-faturayı sisteminizde kontrol ederek ve gerekli düzeltmeleri yaparak doğru adımlarla gerçekleştirilmelidir. Ardından, e-faturayı SGK'ya iletmek için uygun platformu kullanarak göndermelisiniz. Bu süreçte, SGK'nın belirlediği standartlara uygun e-fatura gönderimi yapılmalıdır.

SGK'ya veya herhangi bir müşteriye kesilen e-faturaların arşivlenmesi yasal bir zorunluluktur. E-Fatura sistemi sayesinde, bu işleminiz kolaylaşmaktadır. Çünkü oluşturmuş olduğunuz e-fatura, güvenli ağlarda 10 yıl süreyle saklanmaktadır. GİB Portal üzerinden kesilen e-arşivler ise, sistemde 6 ay süreyle saklanmaktadır.

masada bilgisayar ile çalışan 2 kişi

SGK'ya ait fatura bilgilerine nereden ulaşabilirim?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'ya gönderilecek elektronik faturalar ile ilgili düzenleme bilgileri;

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı
Çankaya Vergi Dairesi
Vergi No: 7750409379
Adres : Çankaya / ANKARA

SGK'ya kesilen bir e-Fatura Nasıl İptal Edilir?

SGK'ya iletilen fatura senaryosu, temel fatura senaryosu üzerinden gerçekleşmektedir.

Temel e-fatura iptalinde oluşturulmuş olan e-faturaların iptal edilebilmesi için faturayı düzenleyen kurum ve/veya kişi fatura numarası ve fatura tutarına dair bilgilerin imzalanıp fatura iptal talebinin e-Fatura İptal Portalı aracılığı ile oluşturulması ve iptal taleplerine ilgili faturanın alıcısı tarafından onay verilmesi gerekmektedir.

İlgili faturanın müsebbibi tarafından iptal talebine portal aracılığı ile onay gelmediği takdirde, iptal talebine ait e-faturalar, sistem üzerinde iptal edilmemiş, geçerli fatura sayılacaktır.

E-Fatura iptal süreci hakkında ayrıntılı bilgiye e-Fatura Nasıl İptal Edilir? E-Fatura İptal Portalı Kullanımı adlı blog içeriğimden ulaşabilirsiniz.

No items found.

SGK'ya Nasıl e-Fatura Kesilir? SGK e-Fatura İptali Nasıl Yapılır?

Ertuğrul Karakaş

İçerik Yazarı