e-Fatura Nasıl İptal Edilir? e-Fatura İptal Portalı Kullanımı

Ertuğrul Karakaş

İçerik Yazarı

e-Fatura Nasıl İptal Edilir?
e-fatura
Yayımlanma Tarihi:
Güncelleme Tarihi:
11/5/2023
0 dk

E-Fatura İptali Nasıl Yapılır ?

Dijital dönüşümün sağladığı olanaklarla pratikleşen ve hız kazanan e-fatura ve e-arşiv işlemleri işletmelerin iş süreçlerini hızlandırırken verimliliklerini de arttırdı. Ancak e-fatura oluştururken ortaya çıkan yanlış bir işlemin düzeltilmesi mümkün mü? Bu içeriğimizde fatura keserken oluşabilecek hataları gidermemize yardımcı olacak e-fatura iptal portalı kullanımına değiniyoruz.

E-Fatura ve e-Arşiv Fatura her ikisi de normal basılan faturalardan dijital ortamda kesilmesi nedeniyle farklı olan faturalardır. E-arşiv fatura ve e- faturayı birbirinden ayıran fark ise faturanın kesildiği kişilerin farklı olmasıdır. E-fatura ile mükellef olan birine fatura kesilirken vergi kimlik faturasından dolayı sistem e-fatura keser.

İlgili içerik: 10 Soruda e-Fatura ve e-Arşiv Arasındaki Farklar

Temel e-Fatura Nasıl İptal Edilir?

Temel e-fatura iptalinde oluşturulmuş olan e-faturaların iptal edilebilmesi için faturayı düzenleyen kurum - kişi fatura numarası ve fatura tutarına dair bilgilerin imzalanıp fatura iptal talebinin ''e-Fatura İptal Portalı'' aracılığı ile oluşturulması ve iptal taleplerine ilgili faturanın alıcısı tarafından onay verilmesi gerekmektedir. İlgili faturanın müsebbibi tarafından iptal talebine portal aracılığı ile onay gelmediği takdirde, iptal talebine ait e-faturalar, sistem üzerinde iptal edilmemiş, geçerli fatura sayıacaktır.

e-Fatura İptali için Gerekli Olan Program ve Ayarlar Nelerdir?

E-Fatura İptal Portalı’nın kullanılabilmesi için mali mühür kartı ve Gelir İdaresi Başkanlığınca hazırlanan imzalama aracının kullanılması gerekmektedir. İmzalama aracının nasıl kullanılacağı r adresindeki GİB sayfasındaki İmzalama Aracı Kullanım Kılavuzunda detaylı olarak anlatılmaktadır. E-Fatura iptali sürecinde imzalama aracı çalışır vaziyette ve açık olmalıdır.

Ana Ekran üzerinden e-faturayı düzenleyen kişinin İptal Talebi oluşturması gerekir. Faturanın alıcısı durumundaki kişinin ise E-Fatura İptal Taleplerinin Listelenmesi ve İptal Onayı işlemini seçmesi gerekmektedir.

Fatura İptal Talebini Oluşturma Nasıl Yapılır?

Fatura iptal talebi oluşturmak için “Fatura İptal Talebi Oluşturma” butonuna tıklanarak iptal talebi ekranı açılır. “Fatura İptal Talebi Oluşturma” butonuna tıklandığında aşağıdaki ekran açılacaktır. Açılan bu ekranda karşımıza çıkan seçeneklerde Fatura İptal Talebi Oluşturma seçeneğine tıklanması gerekmektedir.  

Ticari e-Fatura Nasıl İptal Edilir?

Ticari e-fatura senaryosunda, alıcı tarafın faturayı; kabul etme, iptal etme ve reddetme seçenekleri vardır. Temel ve ticari faturanın arasındaki en önemli fark, ticari faturada alıcının onayı gerekirken, temel e-faturada iletilen fatura onaylanmış sayılmaktadır.

Temel ve ticari e-fatura türlerini ayrıntılarıyla ele aldığımız Temel ve Ticari e-Fatura Nedir? Farkları Nelerdir? içeriğimizle, iki fatura tipi ve arasındaki farkları detaylarıyla öğrenebilirsiniz.

Ticari e-faturanın iptali için GİB Portal üzerinden işlem yapılabilmektedir. Ancak bu iptal süreci, doğrudan gerçekleşmez. Ticari e-Faturanın iptali için alıcının kayıtlı e-posta adresi üzerinden (KEP) satıcıya yazı iletmesi gerekmektedir. Sonrasında iletilen fatura üzerinde yanlışlık olduğu noktasında mutabakat sağlanırsa, fatura iptali gerçekleştirilir. İletilen faturalar, alıcının 8 gün içerisinde cevap vermemesi halinde, kabul edilmiş sayılmaktadır.

E-Fatura İptal Portalı Nasıl Kullanılır ?

İşletmeler arasında e-fatura oluştururken çeşitli hatalarla karşılaşmak herkesin yaşayabileceği bir durumdur. Ancak yapılan eksik girişler ya da karşılaştığımız hata durumlarında Gelir İdaresi Başkanlığı sistemi üzerinden yapacağımız iptal işlemleriyle e-fatura iptali mümkündür. Birkaç adımda e-fatura iptalinin nasıl yapılacağını özetleyelim;

  • Kesilen e- fatura işlemini iptal etmek için efatura.gov.tr adresinden Fatura İptali bağlantısına tıklayınız.
  • Açılan site mali mühür bulundurmadığınız için hata verebilir. Bu yüzden ana sayfada yer alan bağlantı linki üzerinden bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
  • İndirdiğiniz uygulamayı çalıştırdıktan sonra yeni bir sayfadan e-fatura iptal portalı açılmış olacaktır.
  • Açılan sayfanın alt kısmında yer alan “e-Fatura İptal Portalı uygulamasına giriş yapmak için tıklayınız” sekmesine tıkladıktan sonra e- Fatura İptal Portalı karşınıza çıkacaktır.
  • Açılan e-Fatura İptal Portalı’nda  yer alan fatura iptal talebi oluşturmak için tıklayınız seçeğine tıklayın.
  • Fatura bilgileriniz, ödenecek tutar, kart bilgisini doldurduktan sonra “talep oluştur” butonuna tıklamanız gerekmektedir.
  • Bundan sonra sistem bilgilerinize erişip, fatura iptal sürecini başlatmaktadır.
  • Fatura iptalinin gerçekleşebilmesi için, gönderilen e-fatura iptaline onay vermesi gerekmektedir.
e-Fatura İptal Portalı

e-Fatura İptal Talebi Oluşturma Ekranı

Ana ekrandan fatura iptal talebi oluşturmak için “Fatura İptal Talebi Oluşturma” butonuna tıklayınız. butonu tıklanarak iptal talebi ekranı açılır.

e-Fatura İptal Portalı Doldurulması Gereken Alanlar

“Fatura No” alanına e-fatura uygulaması üzerinden alıcısına ulaştırılan ve iptal talebinde bulunulan faturanın 16 haneli seri numarası, “ödenecek tutar” alanına faturada belirtilen ödenecek tutar yazılır. Akıllı kart sürücü ve şifre bilgileri girildikten sonra “Talep Oluştur” butonuna tıklanır.

E-Fatura İptal Süresi

İptal ettiğiniz ya da iptal edilen e-faturanın iptal onayı süreci vardır. Bunu kontrol etmek veya iptali onaylamak için sırasıyla;

  • Ticari e-Faturanın alıcı tarafından kabul veya reddedilmesi için sunulan süre 8gündür. Eğer 8 gün içinde alıcı herhangi bir işlem yapmazsa fatura otomatik olarak kabul edilir.
  • Tekrardan e- Fatura İptal Portalı'na girip, “Fatura iptal taleplerinin durumlarını görmek ve adınıza gelen iptal taleplerine onay vermek için tıklayınız” sekmesine tıklıyoruz.
  • Karşımıza gelen ekranda belirtilen yerleri dolduruyoruz.
  • Karşımıza iptal edilen faturalar çıkacaktır. Buradan da onayla butonuna tıklayarak iptal edilen faturayı onaylamış oluyoruz.

E-Fatura ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

e-Fatura ve e-arşiv fatura kaç gün içinde iptal edilebilir?

e-Fatura ve e-arşiv faturalar, 7 gün içerisinde iptal edilebilmektedir. Bunun için, alıcının faturayı aldıktan 7 gün içerisinde cevap vermesi gerekmektedir. 7 gün içerisinde iptal yanıtlanmayan ya da iptal edilmeyen faturalar, onaylanmış sayılacaktır.

Yanlış kesilen e-fatura nasıl iptal edilir?

Faturayı alan tarafın, faturada herhangi bir bir yanlışlık olması durumunda faturayı reddetmesi gerekmektedir. Red ve iptal işlemi, faturayı ileten kişi tarafından gerçekleştirilemez. GİB e-Fatura İptal Portalı aracılığıyla, e-fatura iptali alıcı tarafından sağlanabilmektedir.

e-Fatura Nasıl İptal Edilir? e-Fatura İptal Portalı Kullanımı

Ertuğrul Karakaş

İçerik Yazarı