GİB tarafından uygulamaya geçilen e-Fatura portalı ile mükelleflere birçok kolaylık sağlandı. Mükellefler e-Fatura resmi sitesinden(efatura.gov.tr) VKN veya TC kimlik numaralarını girerek e-Fatura sorgulama işlemini yapabilir. E-Arşiv sorgulama için ise e-Fatura resmi sitesine(efatura.gov.tr) girerek fatura numarası veya firma adıyla işlem yapabilirsiniz.
e-Fatura sorgulama nasıl yapılır?
Mükellefler, e-Fatura portalına giriş yaptıktan sonra “sorgula” bölümünden e-Fatura sorgulama işlemini gerçekleştirebilir. Sorgulama işlemiyle ilgili faturanın Gelir İdaresi Başkanlığınca onaylanıp onaylanmadığı veya alıcıya ulaşıp ulaşmadığını öğrenebilirsiniz.
e-Fatura doğrulama işlemi nasıl yapılır?
e-Fatura doğrulama işlemi sayesinde oluşturulan e-Fatura yanıtı XML imzalarının doğrulanıp doğrulanmadığı teyit edilir. E-Fatura görüntülendikten sonra kullanıcılar doğrulama işlemine geçebilir. E-Fatura dosyası açıldıktan sonra “doğrula” bölümüne tıklayarak doğrulama sonucuna erişebilirsiniz.
E-Fatura doğrulama işleminden sonra 2 sonuç ile karşılaşabilirsiniz, bunlar:
- “Mali mühür doğrulandı.”: Bu seçenekle karşılaştıysanız fatura imzalandıktan sonra üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmadığı anlamına gelmektedir.
- “Mali mühür geçersiz.”: Bu seçenekle karşılaştıysanız fatura imzalandıktan sonra üzerinde değişiklikler yapıldığı anlamına gelmektedir. Yapılan düzenlemeler, sorgulama sonucunda görüntülenir ve söz konusu fatura geçersiz sayılır.
e-Fatura ve e-Arşiv sorgulama ve doğrulama yaparken nelere dikkat edilmelidir?
e-Fatura ve e-Arşiv sorgulaması yaparken dikkat etmeniz noktalar aşağıdaki gibidir:
- Sorgulayacağınız faturanın e-Arşiv sistemi kapsamında düzenlenip düzenlenmediğine dikkat edin.
- Faturanızı düzenleyen mükellefin Vergi Kimlik Numarası ve TC kimlik numarası bilgilerini doğru girdiğinizden emin olun.
- Faturanızın üzerinde yer alan fatura numarası bilgilerini doğru olarak girdiğinizden emin olun.
- Faturalar üzerinde ödenecek tutar ile genel toplam/toplam tutar bilgilerini fatura sorgularken doğru girdiğinizden emin olun.
- Güvenlik kodu karmaşık harf ve sayılardan oluştuğu için bu bilgileri doğru bir şekilde girdiğinizden emin olun.
KolayBi’ Ön Muhasebe Programının işletmelere sağladığı e-Fatura çözümleri nelerdir?
KolayBi’nin gelişmiş e-fatura görüntüleyici programı sayesinde pek çok işleminizi tek bir ekran üzerinden zaman kaybetmeden halledebilirsiniz. E-Fatura görüntüleme programı faturanın GİB üzerinden başarıyla geçip geçmediğinin sorgulanması bu program aracılığı ile gerçekleştirilir. KolayBi’ sunduğu birçok kullanım avantajı ile en etkin e-fatura çözümleri sunmakta ve işletmelerin ofis işlerini kolaylaştırarak onların büyümeye odaklanması için kendini her gün geliştirmektedir.
• Her gün gelişen ve yaygınlık kazanan e-fatura ve benzeri e-dönüşüm uygulamalarına entegre olmak firmanız için karlılık sağlayacaktır.
• Mali uzmanlar, zorunlu e-fatura ciro haddinin gelecek senelerde daha da düşürülerek, e-fatura uygulamalarının en küçük işletmeden en büyük işletmeye yayılacağını öngörmektedir.
• KolayBi’nin etkin ve kullanışlı ara yüzü sayesinde manuel işlemlerin getirdiği hata payı ortadan kalkacaktır.
• KolayBi’nin güvenilir bulut sistemi ile verilerinizi, mali bilgilerinizi uzun yıllar boyunca güvenle saklayabilecek, gerektiğinde kullanabileceksiniz. Bu sayede yer tasarrufu sağlar ve faturaları saklamanız gereken yeri daha verimli şekilde kullanabilirsiniz.
• KolayBi’ üzerinden keseceğiniz e-Faturalar kağıt faturalara oranda daha çevreci çözümler sunar. Karbon emisyonunu azaltır ve koçan maliyetlerini düşürür.
• KolayBi’ ile XML üzerinden fatura sorgularınızı gerçekleştirebilirsiniz. XML , faturanın geçerli halinin GİB üzerinden sorunsuz bir şekilde geçmesi olarak açıklanabilir. Bu görüntüleme programıyla faturanın sorunsuz ve usullerine uygun bir şekilde kesilip kesilmediği pratik bir şekilde tespit edilmektedir.