e-Fatura ve e-arşiv sorgulaması nasıl yapılır?

Ahmet Karadeniz

İçerik Yazarı

e-Fatura ve e-arşiv sorgulaması
e-fatura
Yayımlanma Tarihi:
Güncelleme Tarihi:
30/5/2023
0 dk

Elektronik fatura, işletmelerin iş akışları içerisindeki gerçekleşen birçok işlemde muhasebe süreçlerinin ayrılmak bir parçası haline geldi. Böylece e-fatura ve e-arşiv sorgulama ve doğrulama işlemleri, mükellefler tarafından sıklıkla sorulan sorular arasında yerini aldı. Bu yazımızda, mükelleflerin merak ettiği e-fatura ve e-arşiv sorgulama ve doğrulama işlemlerini nasıl yürüteceklerini ele alacağız.

e-Fatura sorgulama işlemi nasıl yapılır?

GİB tarafından uygulamaya geçilen e-Fatura portalı ile mükelleflere birçok kolaylık sağlandı. Mükellefler e-Fatura resmi sitesinden(efatura.gov.tr) VKN veya TC kimlik numaralarını girerek e-Fatura sorgulama işlemini yapabilir. E-Arşiv sorgulama için ise e-Fatura resmi sitesine(efatura.gov.tr) girerek fatura numarası veya firma adıyla işlem yapabilirsiniz.

Mükellefler, e-Fatura portalına giriş yaptıktan sonra “sorgula” bölümünden e-Fatura sorgulama işlemini gerçekleştirebilir. Sorgulama işlemiyle ilgili faturanın Gelir İdaresi Başkanlığınca onaylanıp onaylanmadığı veya alıcıya ulaşıp ulaşmadığını öğrenebilirler.

e-Arşiv sorgulama işlemi nasıl yapılır?

e-Arşiv faturalarını sorgulamak ve doğrulamak isteyen mükellefler, efatura.gov.tr adresi üzerinden fatura numarası veya firma ismini sisteme girerek sorgulama işlemlerini hızlıca gerçekleştirebilirler.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi portalı üzerinden pek çok sorgulama işlemi yapılabilmektedir. E-Arşiv sorgulama, e-arşiv mükellef sorgulama işlemlerine kadar birçok işlem, GİB Portalı üzerinden hızlıca gerçekleştirilebilmektedir.

kağıt okuyan kadın

e-Fatura ve e-arşiv doğrulama/sorgulama

e-Fatura doğrulama işlemi sayesinde oluşturulan e-Fatura yanıtı XML imzalarının doğrulanıp doğrulanmadığı teyit edilir. E-Fatura görüntülendikten sonra kullanıcılar doğrulama işlemine geçebilir. E-Fatura dosyası açıldıktan sonra “doğrula” bölümüne tıklayarak doğrulama sonucuna erişebilirsiniz.

• GİB üzerinden e-fatura görüntüleyici dosyasını bilgisayarınıza indirin.

• İndirmiş olduğunuz EFaturaGoruntuleyici.jnlp dosyasına tıklayarak dosyayı .xml formatında açın

• Açılan alanda e-fatura görüntüleme/sorgulama ve doğrulama işleminizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

E-Fatura doğrulama işleminden sonra 2 sonuç ile karşılaşabilirsiniz, bunlar:

  1. “Mali mühür doğrulandı.”: Bu seçenekle karşılaştıysanız fatura imzalandıktan sonra üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmadığı anlamına gelmektedir.
  2. “Mali mühür geçersiz.”: Bu seçenekle karşılaştıysanız fatura imzalandıktan sonra üzerinde değişiklikler yapıldığı anlamına gelmektedir. Yapılan düzenlemeler, sorgulama sonucunda görüntülenir ve söz konusu fatura geçersiz sayılır.

e-Fatura ve e-Arşiv sorgulama ve doğrulama yaparken nelere dikkat edilmelidir?

e-Fatura ve e-Arşiv sorgulaması yaparken dikkat etmeniz noktalar aşağıdaki gibidir:

  • Sorgulayacağınız faturanın e-Arşiv sistemi kapsamında düzenlenip düzenlenmediğine dikkat edin.
  • Faturanızı düzenleyen mükellefin Vergi Kimlik Numarası ve TC kimlik numarası bilgilerini doğru girdiğinizden emin olun.
  • Faturanızın üzerinde yer alan fatura numarası bilgilerini doğru olarak girdiğinizden emin olun.
  • Faturalar üzerinde ödenecek tutar ile genel toplam/toplam tutar bilgilerini fatura sorgularken doğru girdiğinizden emin olun.
  • Güvenlik kodu karmaşık harf ve sayılardan oluştuğu için bu bilgileri doğru bir şekilde girdiğinizden emin olun.

KolayBi’ Ön Muhasebe Programının işletmelere sağladığı e-Fatura çözümleri nelerdir?

KolayBi’nin gelişmiş e-fatura görüntüleyici programı sayesinde pek çok işleminizi tek bir ekran üzerinden zaman kaybetmeden halledebilirsiniz. E-Fatura görüntüleme programı faturanın GİB üzerinden başarıyla geçip geçmediğinin sorgulanması bu program aracılığı ile gerçekleştirilir. KolayBi’ sunduğu birçok kullanım avantajı ile en etkin e-fatura çözümleri sunmakta ve işletmelerin ofis işlerini kolaylaştırarak onların büyümeye odaklanması için kendini her gün geliştirmektedir.

• Her gün gelişen ve yaygınlık kazanan e-fatura ve benzeri e-dönüşüm uygulamalarına entegre olmak firmanız için karlılık sağlayacaktır.

• Mali uzmanlar, zorunlu e-fatura ciro haddinin gelecek senelerde daha da düşürülerek, e-fatura uygulamalarının en küçük işletmeden en büyük işletmeye yayılacağını öngörmektedir.

KolayBi’nin etkin ve kullanışlı ara yüzü sayesinde manuel işlemlerin getirdiği hata payı ortadan kalkacaktır.

• KolayBi’nin güvenilir bulut sistemi ile verilerinizi, mali bilgilerinizi uzun yıllar boyunca güvenle saklayabilecek, gerektiğinde kullanabileceksiniz. Bu sayede yer tasarrufu sağlar ve faturaları saklamanız gereken yeri daha verimli şekilde kullanabilirsiniz.

• KolayBi’ üzerinden keseceğiniz e-Faturalar kağıt faturalara oranda daha çevreci çözümler sunar. Karbon emisyonunu azaltır ve koçan maliyetlerini düşürür.

• KolayBi’ ile XML üzerinden fatura sorgularınızı gerçekleştirebilirsiniz. XML , faturanın geçerli halinin GİB üzerinden sorunsuz bir şekilde geçmesi olarak açıklanabilir. Bu görüntüleme programıyla faturanın sorunsuz ve usullerine uygun bir şekilde kesilip kesilmediği pratik bir şekilde tespit edilmektedir.

No items found.

e-Fatura ve e-arşiv sorgulaması nasıl yapılır?

Ahmet Karadeniz

İçerik Yazarı