e-Haciz Nedir? e-Haciz Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Ömer Yılmaz

Mali Müşavir

e-Haciz Nedir?
Vergi
Yayımlanma Tarihi:
Güncelleme Tarihi:
1/4/2024
0 dk

e-Haciz Nedir?

e-Haciz yeni, dijital haciz modelidir. Devlete karşı olan vergi borçları, yapılandırılmış taksit borcunun gecikmesi, motorlu taşıt vergisi, trafik cezası, sigorta primleri gibi ödemeyi unuttuğunuz ya da atladığınız borçları devletin bankalar ile anlaşarak maaşınız ya da hesabınız üzerinden blok uyguladığı hacize e-haciz denmektedir.

Hukuken bakıldığı zaman hesaplarınıza direkt blok uygulanamaz. Öncelik olarak size ödeme emri göndermesi ve sizin bu ödeme emrine itiraz edip, etmeyeceğinizi beklemesi gerekmektedir. Eğer itiraz etmezseniz devlet sizin hesabınızda bu borca yetecek kadar paranın olup, olmadığına bakması gerekmektedir.

Devlete olan vergi borcunuz 5 bin TL ise sizin hesabınızda 10 bin TL varsa devlet tüm hesabınıza blok etme işlemi uygulayamaz. e-Haciz sizin bankalarda kredi kullanma gibi işlemlerinizi engelleyebilir.

e-Haciz Sorgulama Nasıl Yapılır?

e-Haciz sorgulaması işlemi, doğrudan interaktif vergi dairesinden yapılabileceği gibi, e-Devlet üzerinden de gerçekleştirilebilmektedir. E-Devlet üzerinden yapacağınız sorgulamada iki farklı sorgulama yöntemi bulunmaktadır: Banka Hesaplarına Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Banka) alanlarıdır. Sorgulama yapmak istediğiniz kategoriyi seçerek işlemlerinizi bu alandan tamamlayabilirsiniz.

e haciz sorgulama ekranı

e-Haciz Kaldırma ve Ödeme İşlemleri Nasıl Yapılır?

E-Haciz ödeme ve kaldırma işlemlerinizi e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. E-devlet üzerinden  banka hesaplarına uygulanan e-haciz kaldırma işlemi için;

  •  e-Devlet sitesine giriş yaptıktan sonra arama kısmına e-haciz yazmamız gerekiyor.
  • Yazdıktan sonra seçenekler arasında araç haciz sorgulama seçeneği de karşımıza çıkmaktadır. İsterseniz buradan da kontroller yapabilirsiniz.
  • Yaptığınız sorgulama sonrası sizin adınıza olan e-haciz var ise karşınıza çıkacaktır.
  • Banka hesaplarına uygulanan e- haciz’i kaldırmak istediğimiz için ‘Banka hesaplarına uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama’ seçeneğine tıklıyoruz.
  • Açılan ekran sizi  yönlendirecektir.
  • Buradan vergi dairesine gitmeden vergi borçlarınızı ödeyebiliyorsunuz.
  • GİB ‘de sol köşede yer alan ‘Ödeme ve Borç işlemleri’ seçeneğine tıkladığınızda açılan yeni ekranda en sonda yer alan ‘E- Haciz Bilgilerim/ Borç Olmaması Durumunda Haciz Kaldırma Talep Dilekçesi’ seçeneğine tıklıyoruz.
  • Tıkladığımızda karşımıza ‘ Banka Hesaplarına Uygulanan Elektronik Hacizler’ kısmına tıklıyoruz.
  • Vergi borcunuz, haciz durumları karşımıza çıkacaktır.
  • Borcunuzu ödeme yap butonuna tıklayarak kartınız üzerinden ödeyebilirsiniz.

İlgili içerik: İcra Nedir? İcra Takibi Nasıl Başlatılır?

e-Haciz Hangi Cezaları Kapsar?

E-Haciz çeşitli cezaları kapsar. E-Haciz kapsamına giren cezalar aşağıdaki listede sıralanmıştır.

  • Vergi borçları
  • MTV
  • Trafik cezası
  • Sigorta primleri
  • Mahkeme cezaları
  • İdari para cezaları
  • KYK borçları gibi cezaları kapsamaktadır.

e-Haciz ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Adıma e-Haciz olup olmadığını öğrenebilir miyim?

Evet, e-Devlet üzerinden gerçekleştireceğiniz sorgulama ile adınıza haciz olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

e-Devletin duyurmuş olduğu ''Banka Hesaplarına Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Banka)'' uygulamasından bunu öğrenebilirsiniz.

e-Haciz Borcumu Ödemezsem Ne Olur?

Tarafınıza uygulanan haciz miktarı ödenmediği takdirde banka ya da alacaklı olan kişi haciz işlemlerini başlatır. Bu hukuki süreçte banka 90 gün içerisinde borcun ödenmesini talep eder. Doksan gün içerisinde ödeme gerçekleştirilmezse, haciz işlemi başlatılır.

e-Haciz Borcuna Taksitlendirme Yapılabilir mi?

e-Haciz borcuna, borcun %20'lik kısmı ödendiği taktirde taksitlendirme yapılabilmektedir. Borç taksitlere bölündükten sonra, ödemeyi yapacağınız kuruma ilk taksiti ödeyip maaş blokesini kaldırabilirsiniz.

e-Haciz Kaldırma İşlemi Nasıl Yapılır?

e-Haczin kaldırılmasının tek yolu, haciz tutarını ödemektir. Ödeme gerçekleştirildikten sonra, borcu yoktur yazılı alınır ve e-haciz kaldırılır.

e-Haciz Nereye Ödenir?

e-Haciz borcu Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) internet sitesi ya da mobil uygulaması üzerinden ödenebilmektedir.

e-Haciz Nedir? e-Haciz Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Ömer Yılmaz

Mali Müşavir