Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme Nasıl Yapılır?

Simge Gürel

İçerik Yazarı

Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme
Muhasebe
Yayımlanma Tarihi:
Güncelleme Tarihi:
17/1/2023
0 dk

Trafikte sürücüler, yapılan kural ihlalleri sonucu çeşitli trafik cezaları ile karşılaşabilmektedirler. Bunların başında; emniyet kemeri takmamak, yaya geçitlerinde yayaların geçiş önceliği hakkını gasp etmek, kırmızı ışıkta geçmek, hatalı sollama yapmak, sinyal vermeden dönüş yapmak ve hatalı sollama yapmak gibi ihlaller sonucu sürücüler çeşitli trafik cezaları ödemekle yükümlü olurlar.

Plakadan Trafik Cezası Sorgulama

Araç plakasına yazılan trafik cezasını öğrenmek için; araç plakası, araç tescil tarihi, T.C Kimlik Numarasını yazdıktan sonra, 1189'a mesaj mesaj atarak plakaya yazılı trafik cezası sorgulanabilmektedir. Bununla birlikte, aynı işlemi e-Devlet üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz. kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile uygulamaya giriş yaptıktan sonra, arama kısmına Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama yazarak araç plakanıza kayıtlı cezalara ulaşabilmektesiniz.

e devlet araç plakasına yazılan ceza sorgulama ekranı

e-Devlet Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme

Adınıza yazılan trafik cezalarının e-Devlet üzerinden Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama alanından yapılabildiği gibi, ödeme işlemleri de e-devlet üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı'na (GİB) bağlanarak gerçekleştirilebilmektedir. E-Devlet Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme (GİB) hizmeti ile adınıza yazılmış bir trafik cezasının tebliğ edilmesini beklemeden, e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama kısmına Beyanla Trafik Cezası Ödeme yazarak plakanıza yazılan trafik cezasının ödemesini yapabilirsiniz.

Ayrıca, yine e-devlet üzerinden Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme yazarak GİB Portal'a bağlanarak trafik cezası sorgulama ve ödeme işleminizi hızlıca tamamlayabilirsiniz.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Ceza Sorgulama ve Ödeme

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) internet sitesinden de yapılabilmektedir. Bunun için açıldıktan sonra karşımıza çıkan listede Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgu​​lama​ (Gerçek Kişi)​ ve Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgu​​lama​ (Gerçek Kişi)​ seçeneklerinden uygun olanı tıklanarak sorgulama ve ödeme işlemi gerçekleştirilebilmektedir.

Gelir İdaresi Başkanlığı MTV ve Trafik Cezası Ödeme

İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de aracınıza yazılan trafik cezası sorgulanabilmekte ve ödenmektedir. İşlemi gerçekleştirmek için interaktif vergi dairesi numaranız veya e-devlet kullanıcı bilgileriniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra ekranın sağ tarafında yer alan Neler Yapabilirim? alanına tıklayarak ilgili işlem seçilerek trafik cezası ödeme işlemi yapılabilmektedir.

GİB Trafik Cezası Ödeme Ekranı

PTT Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi PTT üzerinden yapılabilmektedir. Ceza tutarınızı öğrenmek için PTT Trafik Cezası Ödeme ekranına giderek hem trafik cezası borcunuzu sorgulayabilir, hem de ödemesini gerçekleştirebilirsiniz. İşlemi hızlıca tamamlayabilmek için, Gerçek Kişi ve Tüzel Kişi alanlarından uygun olan seçenek seçildikten sonra aşağıda yer alan plaka ve T.C kimlik numaraları doldurularak ilgili ceza görüntülenebilir ve ödenebilir.

ptt trafik cezası sorgulama ve ödeme ekranı

Trafik Cezası Nereye ödenir? Nasıl Sorgulanır?

Trafik ceza ödeme işlemi, birden fazla yöntemle gerçekleştirebilmektedir. Trafik cezası ödeyebilmeniz için, ilgili cezanın tarafınıza tebliğ edilmesi şarttır.  Adınıza kayıtlı trafik cezası olup olmadığını öğrenmek için size en yakın emniyet müdürlüğüne gidebilirsiniz. Ya da internet yoluyla, e-devlete kayıtlı T.C kimlik numaranızla adınıza yazılmış olan trafik cezasını öğrenebilirsiniz.

Trafik ceza sorgulama işlemi için, plaka, TC kimlik numarası veya vergi kimlik numarası ve tescil tarihini girerek sorgulama yaptıktan sonra ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Trafik cezasını, saat 02.00 - 22.00 saatleri arasında Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi'ne kredi kartıyla ödeyebilirsiniz. Adınıza yazılan trafik cezasını, vergi daireleri, PTT şubeleri ve banka şubeleri yoluyla nakit olarak da ödeyebilirsiniz.

Bunun haricinde, trafik cezalarını sorgulayıp ödeyebileceğiniz portal ve ekranlar şunlardır;

Araç plakasına yazılan trafik cezasını nasıl öğrenebilirim?

Araç plakasına yazılan trafik ceza sorgulama işlemi gerçekleştirmek için izlenecek ilk seçenek şüphesiz e-Devlet olacaktır. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için öncelikle emniyet müdürlüğü ile entegre şekilde çalışan e-Devlet sayfasına giriş yaptıktan sonra araç plakasına yazılan trafik cezası sorgulama adresi üzerinden işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Bir diğer seçenek Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) portalı üzerinden yapılmaktadır. Telefonunuzun mesaj bölümüne gelerek; sorgulama yapmak istediğimiz aracın plakası, tescil tarihi ve TC kimlik numarasını yazarak 1189'a gönderebilirsiniz. Mesaj içeriği tam olarak şu sıra ve şekildedir: TPC  PLAKANO TESCILTARIHI TCKNO(VKNO).

Sorgulamanın ardından araç hakkında ulaşabileceğiniz bilgiler şunlardır;

  • T.C kimlik no
  • Araç plakası
  • Cezanın yazıldığı il
  • Cezanın yazıldığı ilçe
  • Cezanın yazıldığı tarih
  • Cezanın yazıldığı saat
  • Toplam yazılan ceza tutarı

2023 Yılı Trafik Cezaları Listesi

  • Kırmızı ışıkta geçenler 951 TL
  • Alkollü araç kullananlar ilk yakalandığında 4.064 TL
  • Alkollü araç kullananlar ikinci yakalandığında 5.096 TL (ehliyete 2 yıl el konulur ve araç trafikten men edilir)
  • Hız sınırını %10 - %30’a kadar aşanlar 951 TL
  • Hız sınırını %30 - %50 arası aşanlar 1979 TL
  • Hız sınırını %50'den fazla aşanlar 4.064TL  trafik cezalarıyla karşı karşıya kalacak
  • Engelliler için Ayrılan Yere Park Etmenin Cezası 873 TL
  • Kavşak başlarında hızını azaltıp yavaşlamayanlar ve kavşak geçiş önceliği kuralına uymayanlar, otobüs, tramvay ve taksi duraklarında bekleyenler ve yasak alana park edenler 196 TL para cezası ödemek zorunda kalacak.

Diğer Trafik Cezaları (2023)

  • Mevzuatta izin verilmeyen araçlara çakar veya siren takmak ve kullanmak; 4.064 TL
  • Uyuşturucu veya uyarıcı madde alarak araç kullanmak 20.977 TL
  • Ehliyetsiz araç kullanmak 8.190 TL
  • Drift atmak; 9.125 TL
  • Aracı plakasız kullanmak; 5.154 TL
  • Araca sahte plaka takmak; 20.302 TL
  • Emniyet şeridini ihlal etmek; 4.064 TL
  • Trafik sigortası olmadan araç kullanmak; 436 TL
  • Plakanın okunur olmasını engelleyecek değişiklikler; 1.671 TL
  • Takip mesafesine uymamak 436 TL
  • Emniyet kemeri kullanmamak; 436 TL
  • Seyir halinde cep telefonu kullanmak; 951 TL
  • Alkol testine itiraz etmek; 8.551 TL
  • Muayenesi yapılmamış araçla trafiğe çıkmak; 951 TL
  • Geçmenin yasak olduğu yerlerde önündeki aracı geçmek; 951 TL
  • Şerit izleme ve değiştirme kurallarına uymamak; 642 TL

Trafik cezasına itiraz edilebilir mi?

Yazımızda, trafik memurunun doğrudan cezayı sürücünün yüzüne okuması ve gıyapta kesildiğinden bahsetmiştik. Gıyaben kesilen trafik cezasının tebliğinin ardından 15 günde itiraz edilmesi gerekmektedir. Doğrudan yüze okunan cezalarda tebliğ tarihi cezanın kesildiği an başlar ve itiraz süresi 15 gündür.

Trafik cezası faizi nasıl hesaplanır? Trafik cezasına indirim uygulanır mı?

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde Maliye Bakanlığı tarafından yeniden değerleme oranı belirlenerek 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren uygulanacak olan trafik cezası oranları da yeniden düzenlendi.

Bu cezalar, gıyaben ya da polis memurunun sürücünün yüzüne okuması yoluyla yazılabilmektedir. Ayrıca, ceza yazıldıktan sonra sürücünün cezayı 15 gün içinde ödenmesi durumunda %25 indirim uygulanmaktadır. 15 günün ardından gerçekleştirilen ödemelerde herhangi bir indirim hakkı bulunmazken, ödemesi geciken trafik cezaları %5 oranında faiz eklenerek artmaktadır.

No items found.

Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme Nasıl Yapılır?

Simge Gürel

İçerik Yazarı