Mikro ihracat nedir? Mikro ihracat faturası nasıl kesilir?

Ahmet Karadeniz

İçerik Yazarı

Mikro İhracat Nedir?
e-ticaret
Yayımlanma Tarihi:
September 15, 2022
Güncelleme Tarihi:
0 dk

Mikro İhracat Süreçlerinde Mevzuat Değişikliği

12 Eylül 2022, Pazartesi günü itibariyle; İstanbul Havalimanı Gümrük Müdürlüğü tarafından alınan karar ile birlikte, yurtdışına gönderimi yapılacak olan; gönderilen kan örnekleri, göndericisi şahıs olan hediye gönderileri ve iade gönderiler dışında kalan tüm gönderiler için, Maliye Bakanlığı onaylı e-Fatura veya e-Arşiv Fatura kesilmesi ve gönderilmesi gerekmektedir. Bunun haricinde dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekildedir

• Şahıslar tarafından gönderilen hediye, iade gönderiler ve kan örnekleri dışında kalan tüm ürünlerin Maliye Bakanlığı onaylı e-Fatura ya da e-Arşiv Fatura ile gönderilmesi gerekmektedir.

• Gönderimi yapılacak tüm ürünlerin tanımları fatura ve beyan listelerine doğru yazılması gerekmektedir.

• Yabancı menşeili ürünlerin faturaları ve ithalat beyannameleri temin edilmeden gönderimi gerçekleştirilmeyecektir.

• Taklit ürün, marka patentini ihlal eden ürünler hakkında dikkatli olunması gerekmektedir.

Bir uçak görseli
İhracat süreçlerinizde engellere takılmayın!
KolayBi' e-Fatura Programı ile ihracattaki engelleri aşın!
İstanbul Havalimanı Gümrük Müdürlüğü’nün Talimatı ile ETGB süreçlerinde değişikliğe gidilmiştir.

Değişikliğe göre öne çıkan özellikler ; ihracatta tek başına proforma fatura kabul edilmeyecektir. Bedelsiz numune de olsa maliye onaylı fatura istenmektedir. Mikro ihracat gönderilerinde var olan uygulamaya devam edilmekte ve e-arşiv fatura ile beyan yapılmaktadır. Ayrıntıları ise;

• İhracat süreçlerinde artık proforma fatura kabul edilmeyecektir.

• Bedelsiz numune de olsa maliye onaylı fatura istenmektedir.

• Göndericisi şahıs olan hediye ürünler ve kan örnekleri haricinde proforma fatura düzenlenmeyecektir.

• El işi ürünler ve tasarım ürünleri tasarlayıp yurtdışına pazarlayanlar uluslararası ticarete dahil oldukları için ihraç ettikleri her ürünler için fatura kesmeleri gerekmektedir.

• Geçici export numarası alındıktan sonra kalem eklemesi yapılamamaktadır. Bu konudaki mevzuat sadece düzenlemeye izin vermektedir.

• Geçici export numarası ile gönderiler kesinlikle gönderilmeyecektir.

• Beyanname kapatılmadan gönderiler kesinlikle uçmayacaktır.

• Geçici tescil numarası ile uçuşu sağlanan ürünün 24 saat sonra beyanname verilmesine müsaade edilmeyecektir.

Mikro İhracat Nedir?

Mikro ihracat modeli, düşük kilo ve ebatlarda ürünlerin yurtdışında pazara çıkma süreci olarak ifade edilen ‘’mini ihracat’’ modelidir. Klasik ihracat süreçlerinin aksine, İhracatçılar Birliği Kaydına gerek yoktur bu nedenle küçük çaplı ihracat süreçlerinde tercih edilmektedir.

Mikro ihracat işlemlerinde gönderilecek ürünlerin belirli sınırlaması vardır. Kilo ve ücret cinsinden olan bu sınırlama; 300 Kilogram ve 15 bin avro ciro haddi ile sınırlandırılmıştır. İhracat işlemlerinin mutlaka Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı ile yapılması gerekmektedir.

Yukarıda kilo ve ücret cinsinden belirlenmiş olan sınırlar dahilinde, düzenlenecek olan ETGB ile yurtdışına ürün gönderimi yapılabilmektedir. Mikro ihracat sayesinde binlerce KOBİ ve firmalar ürünlerini yurtdışına göndermektedirler. Etsy gibi oluşumlarla birlikte, yurtdışına gerçekleştirilen ihracatlar artmıştır.

İlgili makale: Etsy’de Nasıl Satış Yapılır? A’dan Z’ye Etsy Rehberi

Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı Nedir? ETGB Kapsamı Nedir?

Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB), taşıma firmaları tarafından düzenlenen, elektronik ortamda hazırlanan bir gümrük beyanıdır. İthalat ve ihracat süreçlerinde düzenlenen bir beyannamedir. ETGB’nin hazırlanmasından Gümrük Memurları değil, taşıyıcı firma sorumludur.

ETGB Beyannamesi, elektronik ortamda düzenlenmektedir. Mikro ithalat ve ihracat süreçlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. ETGB, mikro ihracat süreçlerinde olduğu kadar, bireysel alışverişlerde de kullanılmakta ve gümrük süreçlerini kolaylaştırmaktadır.

Mikro İhracat Faturası Nasıl Kesilir?

Mikro ihracat işlemlerinde, yurtdışına gönderimi yapılacak ürünlere e-fatura ve e-arşiv fatura kesilmesi gerekmektedir. Ağırlığı 300 KG ve altında olan gönderilerin, 15 Bin Avro işlem sınırı ile belirlenmiş işlem haddi ile, Gümrük Yönetmeliği'nce belirlenen bir dizi ürünler dışında, gümrük işlemlerine takılmadan ETGB belgesi ve maliye bakanlığı onaylı e-fatura e-arşiv fatura ile ürün gönderimi yapılmaktadır.

Yurtdışına nasıl e-fatura kesilir konusunu ile anlattığımız blog içeriğimiz ile konu hakkında detaylı bilgiye sahip olurken, ihracat faturalarınızı rahatlıkla düzenleyebilirsiniz.

Mikro ihracat faturasına olması gereken bilgiler nelerdir?

Yurtdışına gönderilecek ürünler için hazırlanan belgede bulunması gereken bilgiler;

• Göndericiye ait bilgiler; firma ünvanı, adresi, vergi dairesi, vergi numarası vd.

• Alıcı firmaya ait bilgiler; unvan, vergi numarası vergi adresi vd.

• Düzenlenme tarih ve zaman bilgileri

• Fatura numarası

• Fatura Tarihi

• Ürünün menşei

• Gönderilen ürünün miktarı

• Ürün kodu ve açıklaması

• Vergi muafiyeti sebebi

• Ödenmesi gereken toplam tutar

Mikro ihracat faturası nasıl hazırlanır?

Taşıyıcı firma tarafından düzenlenmiş olan ETGB işlemlerini gerçekleştirdikten sonra, gönderimi yapılacak olan ürün için e-ihracat faturası kesilmelidir. KolayBi’ e-fatura portalı içerisinde faturaların hazırlanması da oldukça kolay. KolayBi' e-İhracat Programı ile engellere takılmadan yurtdışı satış faturalarınızı anında oluşturun;

Portal içerisindeki Satış Yönetimi menü yolunu izleyerek “Fatura Oluştur” seçeneğini seçin,

Temel bilgiler içerisinde cari bilgilerinin girilmesi istenilen adres, düzenlenme tarihi, seri no, vade tarihi, para birimi seçimleri ve eğer var ise proje bilgileri gibi ek alanları doldurabilirsiniz.

Daha sonrasında ise ürün/hizmet bilgileri başlığı altında ürün ya da hizmet ile alakalı isim, miktar, birim fiyat, KDV oranı ve toplam tutar gibi alanların doldurulması gerekmektedir.

Bir sonraki aşamada e-fatura bilgileri aşamasına geçilerek oluşturulacak fatura ile alakalı olan senaryo ve tip seçimi gerçekleştiriliyor. İlgili formun devamında zorunlu olarak tamamlanması gereken eşya bilgileri alanı doldurulmalıdır. Bu aşamada KDV istisna sebebi gibi alanlar otomatik olarak gelmektedir. Form içerisinde GTİP kodu ve ürün özellikleri, detayları alanları doldurularak ürüne ait tüm bilgilerin tamamlanması sağlanmaktadır.

e-İhracat faturası içeriği için doldurulması gereken diğer bir zorunlu alan ise taşıma bilgileridir. Bu alanda taşıma şekli olarak FAS, FDB ya da CFR gibi çeşitli tiplerden uygun olanın seçilmesi ve gönderim şekli alanından ise deniz, demir, kara yolu gibi seçenekler arasından seçim yapılması istenmektedir.

Navlun ve sigorta tutarı alanları ise opsiyonel olarak kullanılması için sunulmuştur. Form içerisinde bulunan zorunlu alanların doldurulmasından sonra ise isterseniz ilgili faturayı kaydedebilir ya da kaydetmenin yanı sıra GİB’e gönderme seçeneği ile birlikte faturanızı kaydederken GİB portalına gönderme yolunu tercih edebilirsiniz.

KolayBi' e-Fatura ve e-Arşiv Programları ile mikro ihracat süreçlerinde engellere takılmayın. E-Arşiv ve E-Fatura işlemlerinizi en kısa sürede gerçekleştirmenize olanak sağlayan KolayBi' kullanıcı deneyimini her gün geliştirdiği arayüzü ile hiçbir engele takılmadan e-fatura işlemlerinizi gerçekleştirmenizi sağlıyor. Şimdi 14 Gün Boyunca Ücretsiz deneyin.

Konu ile alakalı blog içeriklerimiz:

İhracat Faturası Nedir? Nasıl kesilir?

İhraç Kayıtlı Fatura Nedir? Nasıl Kesilir?

e-İhracat Nedir? Nasıl Yapılır? 

Hizmet İhracatı Nedir? Faturası Nasıl Kesilir?

No items found.

Mikro ihracat nedir? Mikro ihracat faturası nasıl kesilir?

Ahmet Karadeniz

İçerik Yazarı