NACE Kodu yeni iş kuran girişimcilerin karşılaştığı pek çok farklı terimden biridir. Altı faaliyet kodu olarak da bilinen NACE kodu, yeni bir şirket veya iş kurmak isteyen insanların en çok zorlandığı şeylerden biri. Temelinde bir kodlama sistemi olan altı faaliyet kodu, Avrupa’da ekonomik faaliyetlerin sınıflandırılması için kullanılıyor. Bu yazımızda özellikle genç girişimciler tarafından merak edilen NACE Kodu nedir, nasıl öğrenilir, ne işe yarar gibi soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
NACE Kodu, firmaların ve firmalara ait olan iş yerlerinin tehlikelerine göre sınıflandırılmasına yarayan 6 hanelik bir şifredir. Ülkemizde altı faaliyet kodu ismiyle bilinen bu kodun açılımı Avrupa Birliği’nde Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflanması şeklindedir. İstatistiki araştırmalarda sıkça kullanılan bu kod, işyerinin tehlike boyutunu belirlemede de oldukça büyük bir yere sahip.
Kodun işlevleri temel olarak ikiye ayırabilir.
Kod, işyerlerini yaptıkları işlere göre ayırır. Bu sayede kod kullanılarak bir firmanın hangi sektörde ne gibi faaliyetlerde bulunduğu öğrenilebilir. Kodun bu özelliği Avrupa’da veya geçerli olduğu ülkelerde ekonomik faaliyetlerin sınıflandırılmasına ve bunlarla ilgili istatistiklerin üretilmesine yardımcı olur.
Altı faaliyet kodu işyerlerinin tehlike boyutlarını belirler. Kodun ilk iki sayısı işyerinin genel faaliyetlerini belirtirken, son dört sayı alt faaliyetlerini gösterir. Bu sayede işyerinin tehlike boyutu belirlenir. NACE Kodu tehlike sınıfı firmaların işyerlerinde gerekli olan iş sağlı önlemlerini almasına yardımcı olur. Tehlike sınıfları;
NACE Kodu öğrenme ve sorgulama işlemleri için pek çok farklı yol ve yöntem bulunuyor. Kodu bulunduğunuz ilin ticaret odasının sitesinden, SGK üzerinden sorgulama yaparak, KOSGEB ve GİB gibi kuruluşların sitelerinde yayınlanan NACE Kodu listesi üzerinden öğrenebilirsiniz.
1)SGK NACE Kodu Sorgulama
İşyerinizin altı faaliyet kodunu Sosyal Güvenlik Kurumu’nun web sitesinde yayınlanan SGK NACE Kodu listesi üzerinden öğrenebilirsiniz. Bunun için SGK sicil numaranızın 2. 3. 4. 5. 6. ve 7. numaralarını kullanmalısınız. Bu numaralar aynı zamanda sizin NACE kodunuzdur.
2) Ticaret Odasından Faaliyet Kodu Sorgulama
Bağlı bulunduğunuz ticaret odasının web sitesinde yayınlanan listelerden NACE Kodunuzu öğrenebilirsiniz.
KOSGEB NACE Kodu listesi, GİB NACE Kodu listesi, vergi dairesi altı faaliyet kodları listesi gibi listeleri de ilgili kurumların web sitelerinden bulup görüntüleyebilirsiniz.
3) İstanbul Ticaret Odası (İTO) NACE Kodu Öğrenme
https://www.ito.org.tr/tr adresine girin.
Bilgi Bankası sayfasını açın ve “Faaliyet Konusuna Göre NACE Kodları” seçeneğini seçin veya arama kısmına “NACE Kodları” yazın.
Açılan sayfada faaliyet alanınıza göre kod sorgusu yapabilir, İstanbul Ticaret Odası faaliyet kodları listesini görüntüleyebilirsiniz.
4)Vergi Levhasından Altı Faaliyet Kodu Öğrenme
Vergi levhası üzerinde bulunan “ana faaliyet kodu ve adı” kısmındaki 6 satırlık kod firmanızın altı faaliyet kodudur.
Bazı durumlarda NACE Kodunuz vergi levhası üzerinde yanlış yazılmış olabilir. Bazen de firmalar faaliyet alanlarını değiştirebilir. Bu gibi durumlarda NACE Kodu değişikliği yapılması zorunludur. Bunun için;
İlginizi çekebilecek içerikler
En iyi ön muhasebe programını ilk 14 gün ücretsiz kullanın! Şimdi KolayBi’ yi Kullanmaya Başlayın ve Ücretsiz 1000 veya 3000 e-Fatura Kontörü Fırsatından Yararlanın!