NACE Kodu yeni iş kuran girişimcilerin karşılaştığı pek çok farklı terimden biridir. Altı faaliyet kodu olarak da bilinen NACE kodu, yeni bir şirket veya iş kurmak isteyenlerin en çok zorlandığı şeylerden biri. Temelinde bir kodlama sistemi olan altı faaliyet kodu, Avrupa’da ekonomik faaliyetlerin sınıflandırılması için kullanılıyor. Bu yazımızda özellikle genç girişimciler tarafından merak edilen NACE Kodu nedir, nasıl öğrenilir, ne işe yarar gibi soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

NACE Kodu Nedir?
NACE Kodu, firmaların ve firmalara ait olan iş yerlerinin tehlikelerine göre sınıflandırılmasına yarayan 6 hanelik bir şifredir. Ülkemizde altı faaliyet kodu ismiyle bilinen bu kodun açılımı Avrupa Birliği’nde Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflanması şeklindedir. İstatistiki araştırmalarda sıkça kullanılan bu kod, işyerinin tehlike boyutunu belirlemede de oldukça büyük bir yere sahip.
NACE Kodu, (European Statistical Classification of Economic Activitie) cümlesinin kısaltması olarak karşımıza çıkmaktadır. Ekonomik Faaliyetlerin Uluslararası Standart Sanayi Sınıflaması (ISIC) ile ilişkilidir. NACE, Avrupa'daki ekonomik faaliyetleri tasnif etmek için kullanılan bir iş güvenliği standartıdır. Bu kodlar, ekonomik faaliyetlerin türüne ve sektörlere göre çeşitlenir ve gruplanır.
NACE kodları, işletmelerin faaliyetlerini tanımlayan bir sınıflandırma türüdür. Bu kodlar ile, işletmelerin faaliyetlerine, türüne ve sektörüne göre gruplandırılması geçekleştirilir. İşyerleri, kayıt yaparken ya da işletme verilerini raporlarken, hangi NACE kodunun işletmelerinin faaliyetleri için uygun olduğunu bu kodlar aracılığıyla seçmektedirler.
İşyeri açılışı yapacak yeni işletmelerin, iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamında NACE kodunu belirlemesi ve işletmelerde gerekli iş güvenliği tedbirlerinin alınmasıda önemli bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır.
NACE Kodu Ne İşe Yarar?
Kodun işlevleri temel olarak ikiye ayırabilir.
- İstatistiki araştırmalar için bir referans kaynağı:
Kod, işyerlerini yaptıkları işlere göre ayırır. Bu sayede kod kullanılarak bir firmanın hangi sektörde ne gibi faaliyetlerde bulunduğu öğrenilebilir. Kodun bu özelliği Avrupa’da veya geçerli olduğu ülkelerde ekonomik faaliyetlerin sınıflandırılmasına ve bunlarla ilgili istatistiklerin üretilmesine yardımcı olur.
- İşyerinin tehlike boyutunu belirlemeye yarayan bir araç:
Altı faaliyet kodu işyerlerinin tehlike boyutlarını belirler. Kodun ilk iki sayısı işyerinin genel faaliyetlerini belirtirken, son dört sayı altfaaliyetlerini gösterir. Bu sayede işyerinin tehlike boyutu belirlenir. NACE Kodu tehlike sınıfı firmaların işyerlerinde gerekli olan iş sağlı önlemlerini almasına yardımcı olur. Tehlike sınıfları;
- Az Tehlikeli: Alışveriş, gıda, perakende işletmeleri,
- Orta Tehlikeli: Boyama, kesme gibi servis hizmeti veren işletmeler,
- Çok Tehlikeli: Tersane işletmeleri, madencilik ve inşaat sektörleri.
NACE Kodu Sorgulama
NACE Kodu öğrenme ve sorgulama işlemleri için pek çok farklı yol ve yöntem bulunuyor. Kodu bulunduğunuz ilin ticaret odasının sitesinden, SGK üzerinden sorgulama yaparak, KOSGEB ve GİB gibi kuruluşların sitelerinde yayınlanan NACE Kodu listesi üzerinden öğrenebilirsiniz.
1)SGK NACE Kodu Sorgulama
İşyerinizin altı faaliyet kodunu Sosyal Güvenlik Kurumu’nun web sitesinde yayınlanan SGK NACE Kodu listesi üzerinden öğrenebilirsiniz. Bunun için SGK sicil numaranızın 2. 3. 4. 5. 6. ve 7. numaralarını kullanmalısınız. Bu numaralar aynı zamanda sizin NACE kodunuzdur.
2) Ticaret Odasından Faaliyet Kodu Sorgulama
Bağlı bulunduğunuz ticaret odasının web sitesinde yayınlanan listelerden NACE Kodunuzu öğrenebilirsiniz.
KOSGEB NACE Kodu listesi, GİB NACE Kodu listesi, vergi dairesi altı faaliyet kodları listesi gibi listeleri de ilgili kurumların web sitelerinden bulup görüntüleyebilirsiniz.
3) İstanbul Ticaret Odası (İTO) NACE Kodu Öğrenme
İstanbul Ticaret Odası adresinden, Bilgi Bankası sayfasını açın ve “Faaliyet Konusuna Göre NACE Kodları” seçeneğini seçin veya arama kısmına “NACE Kodları” yazın.
Açılan sayfada faaliyet alanınıza göre kod sorgusu yapabilir, İstanbul Ticaret Odası faaliyet kodları listesini görüntüleyebilirsiniz.
4)Vergi Levhasından Altı Faaliyet Kodu Öğrenme
Vergi levhası üzerinde bulunan “ana faaliyet kodu ve adı” kısmındaki 6 satırlık kod firmanızın altı faaliyet kodudur.
NACE Kodu Değişikliği Nasıl Yapılır?
Bazı durumlarda NACE Kodunuz vergi levhası üzerinde yanlış yazılmış olabilir. Bazen de firmalar faaliyet alanlarını değiştirebilir. Bu gibi durumlarda NACE Kodu değişikliği yapılması zorunludur. Bunun için;
- İşyerinizin bağlı bulunduğu vergi dairesi NACE Kodu Değişikliği Talep Dilekçesi ile başvurmanız gerekir.
- Sunulan dilekçe üzerinde istenen faaliyet kodu ile, faaliyet alanı için belirtilen altı faaliyet kodu birbirine uygunsa, vergi dairesinden sonra işyerinin bağlı olduğu ticaret odasına başvurulması gerekir.
- İnternet üzerinden SGK'nın sistemi kullanılarak da kod değişikliği yapılabilir.
e-Ticaret Nace Kodu Nedir?
e-Ticaret işletme sahipleri, satış ve pazarlama faaliyetlerine başlamadan veya Ticaret Odası Kaydı yapamadan önce NACE kodunu öğrenmelidir. E-Ticaret işletmeleri için NACE Kodu: 47.91.14 (Radyo, Televizyon, Posta Yoluyla veya İnternet Üzerinden Yapılan Perakende Ticaret) olarak belirlenmiştir. Sorgulama işlemini kendiniz gerçekleştirmek isterseniz yukarıda bahsettiğimiz sorgulama işlemleri ve adımlarını izleyerek NACE kodlarına ulaşabilirsiniz. Bununla birlikte işletme sahipleri mali müşavirlerinden destek alarak NACE kodlarını edinebilirsiniz.
Şirketinizi kurduktan sonra Ön Muhasebe süreçlerini ve ofis işlerinizi optimize etmek, işletmenizin devamlılığı için oldukça önemli bir konu. İster mobilde ister masaüstünde, internet erişimi olan her yerden cari takibinizi yapın, fatura kesin, gönderin, stok durumunuzu kontrol edin. Size Muhasebe işlemlerini ve işletmenizin finansal takibini KolayBi' ile gerçekleştirirken 7 Gün Boyunca Ücretsiz Deneyin!