Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) nedir? Hangi ürünlere uygulanır?

Ahmet Karadeniz

İçerik Yazarı

Özel Tüketim Vergisi Nedir
Vergi
Yayımlanma Tarihi:
May 30, 2022
Güncelleme Tarihi:
0 dk

Adını ilk olarak 2000'li yıllarda duyuran Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), uygulandığı ürünlerde meydana gelen değişikliklerle beraber sık sık ''ÖTV Nedir? Hangi Ürünlere ÖTV Uygulanır?'' sorularını akıllara getiriyor. Özel Tüketim Vergisi, Avrupa Birliği (AB) ile uyum süreçlerinde meydana gelmiş ve 2002 yılında 4760 sayılı kanun ile kabul edilmiştir.

Özel Tüketim Vergisi, kapsaına giren her türlü emtia için bir kez uygulanmaktadır. Özel Tüketim Vergisi, çevreye zararlı olduğu saptanan ve lüks ürünlerden alınmakta olduğu dikkate alınırsa, saç spreyi üreten bir imalatçının bu ürünün pazarlamacıya teslimi sırasında ÖTV doğmaktadır. Pazarlama şirketinin perakende veya toptan süreçlerinde aynı vergi doğmamaktadır.

ÖTV'nin KDV'den Farkı Nedir?

Hem KDV hem de ÖTV tüketicinin tüketim davranışlarına doğrudan etki ettiğinden, bir maliye politikası yöntemi ve aracıdırlar. Kamu otoritesi, sağlık ve çevre gibi insan hayatını etkileyen konularda düzenlemeler yapılmasına olanak sağlayan önemli bir konuma sahiptirler. KDV'den Matrah Hesaplama işlemi için ilgili blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Katma Değer Vergisi (KDV), imalattan veya ithalattan tüketim aşamasına kadar her aşamada uygulanır. ithalatçı, imalatçı, toptancı ve perakendeci olmak üzere bütün aşamalarda bir vergi türüdür. Özel Tüketim Vergisi ise ürünün itahalatı veya dağıtımı sürecinde bir defaya mahsus olarak alındığından, toplu muamele vergisi özelliği taşımaktadır. Bu yönüyle, herhangi bir ürünün imalattan perakendeye kadar olan süreçlerinde maliyette piramit etkisi yaparken, bu durum ÖTV'de bir defaya mahsus olduğu için aynı etki görülmemektedir.

Özel Tüketim Vergisi Hangi Ürünlere Uygulanır?

Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTIP) numraları ile tanılmanarak liste halinde ekli 4 adet başlıkta toplanmış ürünlerden teşekküldür. Ayrıntılı listeye Gelir İdaresi Başkanlığı'nca hazırlanan ve yıllara göre güncellenen listeye ulşarak ayrıntılı listeyi edinebilirsiniz.

Özel Tüketim Vergisinin uygulandığı ürün kategorileri şöyle sınıflandırlabilir;

  • Lüks tüketim malzemelerinde (mücevher, motorlu taşıtlar,  kürk, beyaz eşya)
  • Çevreye zararlı ürünler (motor yağları, akaryakıt, yağ ve türevi ürünler)
  • İnsan sağlığı için zararlı ürünler (tütün, puro, alkollü içecekler)

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Oranları Nasıl Hesaplanmaktadır?

Özel Tüketim Vergisi, belirli kategoriler etrafından zararlı veya lüks olarak saptanan birtakım ürünlerden sosyal ve çevresel fayda sağlamak amacıyla alınan vergilerdir. Özellikle araç ÖTV Hesaplaması ; aracın silindir hacimleri ve vergisiz satış tutarı üzerinden farklı yüzde dilimlerine göre değişmektedir. İnternet üzerinde birçok ÖTV hesaplama uygulaması da olsa gücnel rakamları yine GİB üzerinden takip edebilirsiniz.

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) İstisnası Nedir?

ÖTV İstisnası, alınması gereken ÖTV Vergisinin alınmaması ya da bir kısmının alınması anlamına gelmektedir. Bu muafiyet kapsamında vücudunda  belirli işlev kaybı olan üzerine işlev kaybı olan engelleri kişilerin faydalanabileceği bir haktır. %90 Engelli olan vatandaşlarbu haktan faydalanabilirler. ÖTV indiriminden faydalanmak için engel oranı en az %40 olarak belirlenirken, sağlık raporunda ''sürücü belgesi alabilir'' ibaresinin olması gerekmektedir.

2016 yılında Özel Vergi İndirimi Kanunu’na eklenen geçici 7. maddeye göre; dolmuş, taksi, otobüs ile şehir içi yolcu taşımacılığı yapan firmalar, kişiler, çekici, kamyonet ve kamyonla ticari yük taşımacılığı yapan firmalar ÖTV indiriminden faydalanabileceklerdir.

İlgili içerik: ÖTV'li Fatura Nedir? Nasıl Kesilir?

No items found.

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) nedir? Hangi ürünlere uygulanır?

Ahmet Karadeniz

İçerik Yazarı