Şirket Vergi Borcu Nasıl Sorgulanır? Nereye Ödenir?

Simge Gürel

İçerik Yazarı

şirket vergi borcu sorgulama
Vergi
Yayımlanma Tarihi:
February 26, 2023
Güncelleme Tarihi:
0 dk

Şirket Vergi Borcu Nasıl Sorgulanır?

Günümüzde kurum ve kuruluşlardan kamusal hizmetleri finanse edebilmek adına vergi toplanmaktadır. Bu vergiler tamamen yasaldır ve ödeme gücü  göz önünde bulundurularak hazırlanmaktadır.

Bireylerin finansal durumu ile doğru orantılı şekilde belirlenen ücretlerin belirli bir tarih aralığında ödenmesi gerekmektedir.  Bu vergilerin birçok türü vardır ve bazı türlerde her T.C. halkı vergi ödemekle yükümlüdür. Bunlara ek olarak işletmelere özel vergiler de bulunmaktadır

İşletme türüne ve büyüklüğüne göre ödenmesi gereken vergiler farklılık gösterebilir. Kısacası bir işletme birden fazla vergi türüne mükellef olabilir. Bu nedenle kimi zaman kafa karışıklığı yaşanabilir.

Ödenmesi gereken vergiler, neleri içerdiği, ödeme tarihleri, ödeme şekli gibi detaylara işletmelerin özen göstermesi ve titizlikle takip etmesi gerekmektedir.  

Takip edilmesi gereken  en önemli detay ise vergi borçlarıdır. Bilindiği üzere vergiler yasaldır ve ödeme zorunluluğu bulunmaktadır. Ödenmemesi gibi durumlarda bireyler zor durumda kalacağı gibi işletmeler de zorluklarla karşılaşabilir. Yazımızda detaylı olarak vergi borcunu, nasıl sorgulanacağını ve ödeme şekillerini detaylı olarak ele aldık.

Vergi konularında kaleme aldığımız yazı dizimiz ile birlikte, Vergi Borcu Sorgulama ve Ödeme işlemleri ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Vergi Borcu Nedir?

Vergi borcunun ne olduğuna geçmeden verginin ne olduğuna değinmeliyiz. Vergi en basit tabiriyle devlete ödenen bir ücrettir. Bu ücretin birçok alınma türü vardır. KDV bunlardan en yaygınıdır.

Tüm bu vergiler ülkenin finansal destekleridir diyebiliriz. Vergi borcu ise devletin kişi, kurum ve kuruluşlardan vergi alacağı olmasıdır. Bu vergi beyanname yer alan tarihler içerisinde ödenmek zorundadır.

Günümüzde her şirketin ödemesi gereken zorunlu olduğu vergiler bulunmaktadır. Vergi borcunun hesaplaması ise gelir ve giderlere bakılarak yapılmaktadır.

kağıtlar üzerinde bozuk para ve açılmış el görümtüsü

Şirket Vergi Borcu Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Devletler vergilerin; kişi, kurum veya kuruluşların ödeme güçlerine bakarak hesaplamaktadır. Küçük ölçekli bir işletme ile büyük ölçekli bir işletmenin ödeyeceği vergi aynı değildir.

Fakat ödeme zorunluluğu aynıdır. Bu nedenle işletmeler vergilerini belirtilen tarihlerde yatırmalıdır. Herhangi bir sürprizle karşılaşmamak adına vergi borcunun ne kadar olduğuna mutlaka bakılmalı ve tarihi geçirmemek için borç takip edilmelidir.  Peki şirketler vergi borçlarının sorgulamasını nasıl yapabilir?  

Teknolojinin de gelişmesi ile birlikte Vergi Dairesine gitme zorunluluğu kalkmıştır. Çevrim içi platformlardan da şirket vergi borcunu öğrenebilmek mümkündür. Bunun için Gelir İdaresi altında hizmet sunan siteleri tercih etmelisiniz.

İlki Dijital Vergi Dairesi iken kullanılabilecek ikinci site Vergi Borcu Sorgulama sitesidir. İkinci siteye giriş için öncelikle e-Devlet kullanmanız gerekmektedir.

Her iki web sitesinde de girmeniz gereken bilgiler olacaktır. Bu bilgileri girebilmeniz için kimliğinizi doğrulamanız şarttır. Hemen akabinde sorgulamak ve bilgi almak istediğiniz vergi tipini seçmelisiniz.

Birden fazla vergi tipi ile işlem yapmanız gerekiyorsa sırayla girmenizi öneririz. Aynı zamanda genel borç ekranını seçerek mükellefiyet gereken tüm borçları görmek mümkündür. Bu borçlar idari para cezaları, taşıt vergileri, vergi ödemeleri gibi borçlardır. Yapılandırılan borçları da  görmek mümkündür.

Vergi Borcu Nereye Ödenir?

Şirket sahiplerinin merak ettiği bir diğer konu ise vergi borçlarının nasıl ödeneceğine dairdir. Bir vergi borcunun ödenebilmesi için ilk ihtiyaç duyulan, kişide beyanname bulunmasıdır. Vergi borcu olan kişi beyanname oluşturarak vergi dairesine teslim eder ve ardından tahakkuk fişi düzenlenir. Fiş teslim alındıktan sonra istenilen ödeme yöntemi tercih edilebilir.

  • Dijital Vergi Dairesi
  • Mobil Bankacılık
  • Banka Şubeleri
  • İnternet Bankacılığı
  • Vergi Daireleri ödeme yapabileceğiniz yerlerdir.  Kullandığınız ödeme türüne göre nakit veya kart kullanabilirsiniz.

Ödemenizi internet üzerinden yapmak isterseniz, e-Devlet ve İnternet Vergi Dairesi’nde yer alan ‘Borç Sorgulama ve Ödeme’ bölümündeki gerekli alanları doldurarak anlaşmalı bankaların banka kartları, kredi kartı veya banka hesabından havale yöntemleri işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Günümüzde en sık tercih edilen yöntem elbette internetten web sitesi aracılığıyla ödemektir.

Zahmetsiz ve hızlı olan bu ödeme yönteminde e-Devlet veya İnternet Vergi Dairesi siteleri kullanılmaktadır. Bu iki sitede de Borç Sorgulama ve Ödeme butonları bulunmaktadır. Tıklayarak borç ödemek mümkündür.

Kredi kartı ve banka kartı geçerlidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus vergi borcunun anlaşmalı bankalarla ödenebilir olmasıdır. Bu nedenle son ana bırakılmadan ödeme yapılmalıdır.

Vergi Borcu Yapılandırma İşlemi Nasıl Yapılır?

Şirketlerin vergi ödemek zorunda olduğunu belirtmiştik. Bazı durumlarda bu ödemeler şirketler tarafından zor karşılanır hale gelmektedir. Bunun  esas nedeni ise genellikle şirketlerin finansal açıdan zor bir dönem ile karşılaşmasıdır.

Bu dönemlerde gerek vergi borçları gerekse taksitlerin ödenmesi zorlaşabilir. Ödenmeyen borçlar ise daha da artar. Şirketler üzerindeki baskıyı azaltmak adına yollar ararlar. Günümüzde bu finansal vergi borçlarını hafifletmenin yolu da devletin sunduğu yapılandırmadır.

Vergi borcu yapılandırması olarak  bilinen bu uygulamada şirketler maddi olarak sıkıntıda olduklarını ve vergi borcu öderken sıkıntı yaşayacaklarını kanıtlamak zorundadır. Bu belgeler şirketlerin finansal kimlikleri gibidir.

Yetkili kurumlara başvurularak yapılandırma talep edilir. Şirket bütçesine ve durumuna uygun çözüm önerileri sunulur. Bu fırsattan yararlanmak için şirketlerin tek yapması gereken vergi dairesine giderek dilekçe ile başvurmalarıdır.

Fakat bunun daha da kolayı vardır. İnternet üzerinden  saniyeler içerisinde yapılandırma isteği ile başvurmak mümkündür. Bu işlemi için ise aşağıdaki adımları sırasıyla izlemeniz yeterlidir.

  1. İnternet Vergi Dairesi web sitesini arama motoruna yazınız.
  2. Sizden istenen kimlik bilgilerinizi giriniz.
  3. Başvuru formunu doldurunuz.
  4. Adres, mail, telefon numarası gibi kişisel bilgilerinizi giriniz.
  5. Size sunulan taksit seçeneklerinden uygun olanı seçiniz. Taksit seçenekleri şirketin finansal durumuna ve borç miktarına  göre 6 aydan 18 aya kadardır.
  6. Borçlu olunan vergi daire, il, ilçe bilgilerini giriniz.
  7. Son aşamada onaylamak üzere olduğunuz şartlar ve yaptığınız işlem hakkındaki bilgiler sunulacaktır. Onay işleminden sonra vergi yapılandırması gerçekleşmiş olur.

KolayBi' Ön Muhasebe Programı ile işletmenize ait vergisel süreçleri kolaylıkla yönetin. Ofis işlerinizi optimize ederken e-fatura işlemelerinizi hiç olmadığı kadar kolaylaştırın! Şimdi 14 Gün Ücretsiz deneyin, memnun kalırsanız abone olun.

No items found.

Şirket Vergi Borcu Nasıl Sorgulanır? Nereye Ödenir?

Simge Gürel

İçerik Yazarı