Vergi Borcu Sorgulama ve Ödeme İşlemleri Nasıl Yapılır?

Ertuğrul Karakaş

İçerik Yazarı

Vergi Borcu Sorgulama ve Ödeme İşlemleri
Vergi
Yayımlanma Tarihi:
October 3, 2022
Güncelleme Tarihi:
0 dk

Vergi Borcu Nedir?

Vergi; kamu hizmetlerinin karşılığının kanuni yollar ile ödemesi işlemidir. Vergi devletin gelişebilmesi için önemli bir öneme sahiptir. Ayrıca her vatandaşın ödemekle yükümlü olduğu vergi miktarı belirli kıstaslara göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu değişiklikler kişinin kazancı ve ödeme gücü ile doğru orantılı halde artış göstermektedir.

Vergi borcu ise bildirisi yapılmış ve ödenmesi gereken verginin, belirlenen tarihler arasında ödenmemesi halinde ortaya çıkmaktadır. Vergi borçlarının karşılanmasına yönelik olarak beyanname yolu ile bir tarih atanmaktadır. Bu tarihlerde vatandaşın vergi borcunun ödenmesi gerekmektedir. Vergi borçlarından birkaçına şu şekilde örnek verebiliriz: İdari para cezası, yargı harcı, trafik cezası. Özetle vergi idaresine iletilen tüm borçlar vergi borcu olarak tanımlanmakta ve işlem görmektedir.

Vergi Borcu Nasıl Sorgulanır?

Vergi borcu sorgulama işlemlerinizi birçok kanal üzerinden pratik ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmeniz mümkündür. T.C. kimlik numarası ile vergi borcu sorgulama aşamasında e-devlet kapısı üzerinden işlem yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken e-devlet girişten T.C. ve şifre bilgilerinizi girmek ve ardından sitede yer alan arama butonunda ‘vergi borcu’ yazısını aratmaktır. Böylece hesabınıza işlenen vergi borçlarını görebilirsiniz. Diğer bir sorgulama kanalı olan İnternet Vergi Dairesi ile borç sorgulama ile yine kolay bir şekilde vergi sorgulamanızı gerçekleştirebilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı bu sistem üzerinden sorgulamalarınızı güvenilir bir şekilde yapabilirsiniz.

Borç sorgulama ya da ödeme sayfası üzerinden GİB vergi borcu sorgulama işlemlerinizi hızlıca tamamlayabilirsiniz. Mükellef üzerindeki yapılandırılmış tüm vergi borçlarını sorgulamanız mümkündür. Bu vergilerin haricinde; idari para cezaları, harçlar, taşıt vergileri ve cezaları hakkında da sorgulama yapabilirsiniz.

Konu ile ilgili içerik: İnternet Vergi Dairesi Nedir? İVD ile Hangi İşlemler Yapılmaktadır?

Vergi Borcu Nereye Ödenir?

Gelir İdaresi Başkanlığı İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden ister mobil masaüstü, ister mobil cihazlarınızdan, e-devlet ile bağlanarak ya da üyelik oluşturarak vergi borçlarınızı sorgulayabilir ve ödeyebilirsiniz.

Kurum ve işletme bazında vergi borcu ödeme sürecinde ise kurumun işlem yapması gerekmektedir. İlan edilen tarihler arasında kurum gelir beyanında bulunur.

Kurumun vergi dairesine ibraz ettiği beyannameler müşavir tarafından usule uygun şekilde hazırlanmalıdır. Vergi dairesi tarafından teslim alınan beyanname üzerinde düzenleme işlemleri yapılır.

Ardından kuruma tahakkuk fişi iletilir. Vergi borçları ile ilgili ödeme işlemleri tahakkuk fişi dikkate alınarak işleme koyulur. Ardından bu ödeme işlemlerini birçok kanal üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Bunlar: banka şubeleri, internet bankacılığı, vergi daireleridir. Aldığınız Tahakkuk fişi yolu ile de ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Biligsayar, not defteri ve kahve görseli

Vergi Borcu Yapılandırma İşlemi Nasıl Yapılır?

Kurumların bazı dönemlerde çeşitli sorunlarla mücadele etmesi ve zorluklar yaşaması gibi durumunda borçlarını ödeyemedikleri zamanlar olmaktadır. Bu tarz durumlarda borçlar artarak kurumlara yük oluşturabilecek miktarlara gelebilir.

Dolayısı ile zor durumlarda olan kurumların ödeme noktasında desteğe ihtiyacı olmaktadır. Vergi borcu yapılandırma süreci burada devreye girmektedir. Ödeme kolaylığı için vergi borçlarının yapılandırılması yolu seçilir. Ne kadar borcunuz var ise istenilen belgelerle birlikte yetkili kurumlara gerekli başvurular yapılabilir. Vergi borçları ile ilgili yapılandırma süreçlerinde işlemleri gerçekleştirecek olan kurumlar vergi daireleridir.

Borç yapılandırma işlemlerinin tamamlanmasında öncelikle vergi dairesine bir dilekçe iletmeniz gerekmektedir. Bununla birlikte internet üzerinde T.C. kimlik numaranızı kullanarak da borç yapılandırma işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. İnternet üzerinden gerçekleştireceğiniz yapılandırma işlemlerinde öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesini açmanız gerekmektedir.

Ardından giriş yapılır ve başvuru formu doldurulur. Borç ekranında istenilen bilgiler girilir. Sonraki adımda ise borç seçimi yapılır. Kurumun ödemesi için uygun olan taksitler belirlenir. Buradaki taksitlendirme seçenekleri 6-18 ay arasında seyretmektedir. Borcunuzun olduğu vergi dairesi ve ilgili şehir bilgisi girilir.

Son işlem olarak borç yapılandırma onaylanır. Sizin de tarafınıza sunulan açıklamaları onaylamanız halinde yapılandırma işlemi tamamlanmış olur. Borç yapılandırma işlemlerinizi yaparken vergi dairesi seçiminde zorluk yaşamanız durumunda GİB internet sitesi üzerinden hangi vergi dairesine tabi olduğunuzu öğrenebilirsiniz.

Konuyla alakalı içerik: Vergi Borcu Yapılandırma İşlemi Nasıl Yapılır?

Şirket Vergi Borcu Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Şirket vergi borcu sorgulama işlemlerinizi İnternet Vergi Dairesi üzerinden yapmanız gerekmektedir. Kullanıcı bilgilerinizi ya da kimlik numaranızı kullanarak siteye giriş yapabilirsiniz. Ardından site içerisinde "Borç Sorgulama ve Ödeme" sayfasına giriş yapmanız gerekmektedir. Burada kimlik bilgilerinizi de doğruladıktan ve istenilen bilgileri girdikten sonra vergi borcu sorgulama ve ödeme işlemlerinizi çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

Araç Vergi Borcu Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Araç vergi borcu sorgulama işlemlerinizi Gelir İdaresi Bakanlığı İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Motorlu taşıt vergisini birçok banka aracılığı ile de gerçekleştirebilirsiniz.

Plakadan vergi borcu sorgulama işlemleri SMS yolu ile yapılmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilmekte olan plaka sorguları için; aracınızın plaka numarasını, tescil tarihini ve T.C. kimlik numaranızı kullanmanız gerekmektedir. 1189 SMS adresine göndereceğiniz bu bilgiler sonucunda vergi borcunuz hakkında bilgilendirilirsiniz.

Ev Vergisi Borcu Nasıl Sorgulanır?

Ev vergi borcu sorgulama işlemleri çok pratik bir şekilde internet üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Emlak vergi borcu ya da arsa vergi borcu sorgulama işlemlerinizi Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sunmuş olduğu online platform olan www.gib.gov.tr web adresine girerek yapabilirsiniz. Ayrıca e-devlet üzerinden de tapu vergi borcu sorgulama işlemleri yapabilirsiniz.

E-Devlet Vergi Borcu Sorgulaması Nasıl Yapılır?

e-Devlet vergi borcu sorgulama yapmak için öncelikle e devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. İnteraktif vergi dairesine e-devlet üzerinden bağlanarak tüm vergi borçlarınızı görebilir ve ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Açılan ekranda kredi kartınızı kullanarak güvenli ödeme seçenekleri ile borcunuzu da ödeyebilirsiniz.

Vergi Borcu Yoktur Yazısı Nereden Alınır?

‘Vergi borcu yoktur’ yazısı vergi dairesine sunulan bir dilekçe sonucunda ya da İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden alınabilmektedir. Mükellefler vergi borcu yoktur sorgulama işlemlerini çeşitli kanallar üzerinden yapabilecekleri gibi İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de bu tarz bir bilgilendirme yazısı alınabilmektedir.

Öncelikle internet üzerinden gerçekleştirilen işlemlerde gerekli dilekçe bilgileri girilmelidir. Böylece başvuru işlemi tamamlanmış olur. Vergi borcu yoktur yazısı dijital ortamda hazırlanır ve başvuru yapan kişinin mail adresine iletilir.

Diğer bir sorgulama kanalı olan devletten bilgi almak için öncelikle sisteme giriş yapılır. Gelir İdaresi Başkanlığı’na giriş yapılır ve kimlik doğrulama işlemi yapılır. ‘Borcu Yoktur Yazısı Talebi Girişi’ üzerine tıklanıldığında giriş yapan kişi İVD internet sitesine sitesine yönlendirilir. Bir sonraki işlemde ise e-Devlet üzerinden onay alınır ve istenen yazı alınır.

Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiye vergi borcu yoktur yazısı nasıl alınır adlı içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Konu ile ilgili sıkça sorulan sorular
Vergi Borcu Ödememenin Cezası Nedir?

Vergi cezaları vergi borçlarını ödemeyen mükelleflere uygulanmaktadır. Bu ceza "Vergi ziyaı suçu" olarak isimlendirilmektedir. Uygulanmakta olan mevzuat doğrultusunda ziyaı uğrattıkları verginin bir katı ceza verilmektedir.

İnternet'ten Vergi Borcu Nasıl Ödenir?

İnternetten vergi borcu ödeme işlemleri için www.gib.gov.tr adresini ziyaret etmeniz gerekmektedir. Site içerisinde yer alan "Borç Sorgulama ve Ödeme" sekmesine tıkladığınızda ödeme işlemlerinizi yapabilirsiniz. Türkiye’de ya da yabancı ülkelerde çalışmalarını sürdüren bankalara ait kartlarla borcunuzu ödeyebilirsiniz.

Vergi Borcu Yapılandırma İşlemine Nereden Başvurulur?

Başvurular E devlet üzerinden kabul edilebilmektedir. E devletin İnteraktif Vergi Dairesi sitesine yönlendirmesinin ardından yapılandırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Ölen Kişinin Vergi Borcu Ne Olur?

Miras bırakan kişinin vergi borçları ve diğer tüm borçları ile mirasçılar ilgilenmek durumundadır. Mükellefin ölümü ile borçlar mirasçılara aktarılmaktadır. Borçların kesimi ve ödenmesi işlemleri ile ilgili durumlarda herhangi bir usulsüzlük cezalandırılmaktadır.

Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir: 

e-Haciz Nedir? e-Haciz Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Sanal Ofis Nedir?

KOSGEB Nedir? KOSGEB Başvurusu Nasıl Yapılır?

No items found.

Vergi Borcu Sorgulama ve Ödeme İşlemleri Nasıl Yapılır?

Ertuğrul Karakaş

İçerik Yazarı