Vergi Borcu Yapılandırma İşlemi Nasıl Yapılır?

Ertuğrul Karakaş

KolayBi' İçerik Yazarı

kalem kağıt ve hesap makinası ile işlem yapan bir kişiye ait görsel
Muhasebe
1.10.2017
0 dk okunma süresi

Vergi borcu yapılandırma sürekli yapılan bir işlem olmadığından devlet tarafından yapılan düzenlemeler sonucunda dönemsel olarak borç yapılandırma işlemleri getirilebilmektedir. Bu nedenle kişilerin bu zamanlarda vergi borcu yapılandırması söz konusudur. Vergi borcu yapılandırma, yapılan düzenleme doğrultusunda tekrar taksitlendirme, faizlerin silinmesi gibi işlemleri içerebilmektedir. Bu sayede kişilerin hem borçları bitmekte hem de faiz gibi ek yüklerden kurtulabilmektedir. 

Vergilerinizi takip etmek artık KolayBi' ile çok daha kolay. Tıklayın ve hemen şimdi kullanmaya başlayın. 

Vergi borcu nasıl yapılandırılır?

Vergi Borcu Yapılandırma işlemi Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı İnternet Vergi Dairesi üzerinden yapılabilmektedir. E-Devlet üzerinden Tüm Yapılandırılan Vergi Borçları sayfasını görüntüleyerek, yapılandırılmış borçlarınızı görüntüleyebilir ve ödeme için internaktif vergi dairesine yönlenebilirsiniz.

İnternet Vergi Dairesi üzerinden borç sorgulaması nasıl yapılır?

Daha önceden kayıt oluşturduğuuz kullanıcı bilgileriniz ya da T.C kimlik numaranız ile İnternet Vergi Dairesi internet sitesine giriş yapın.

“Borç Sorgulama ve Ödeme” sayfasına giderek kimlik bilgilerinizi doğrulayın.

İstenen bilgileri ilgili alana girdikten sonra vergi borcunuzu sorgulayabilirsiniz.

Aynı işlemi e-Devlet üzerinden yapmak için;

e-Devlet sitesi veya mobil uygulaması üzerinden e-devlet sistemine giriş yapın.

Arama kısmına “Vergi Borcu Sorgulama” yazın.

Sorgulamak istediğiniz vergi borç türünü seçerek vergi borcunuz ile alakalı bilgilere ulaşabilirsiniz.

konuyla alakalı içerik: Vergi Borcu Sorgulama ve Ödeme İşlemleri Nasıl Yapılır?

Yapılandırdığım Borcu Nasıl Ödeyebilirim?

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sayfasında 2.00 - 23.45 saatleri arasında anlaşmalı banka/kredi kartlarıyla vergi borcu ödemeleri gerçekleştirilebilmektedir.

Gelir İdaresi Başkanlığı İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden ister mobil masaüstü, ister mobil cihazlarınızdan, e-devlet ile bağlanarak ya da üyelik oluşturarak vergi borçlarınızı sorgulayabilir ve ödeyebilirsiniz.

Kurum ve işletmeler, vergi borçlarını ödeme süreçlerinde kurumun işlem yapması gerekmektedir. Başkanlık tarafından ilan edilen tarihler arasında işletme ve kurumlar gelir beyanında bulunur. Kurum/işletmenin vergi dairesine ibraz ettiği beyannameler müşavir tarafından usule uygun şekilde hazırlanmalıdır.  Ardından kuruma Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından tahakkuk fişi iletilir. Vergi borçları ile ilgili ödeme işlemleri tahakkuk fişi dikkate alınarak işleme koyulur. Ardından bu ödeme işlemlerini birçok kanal üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Almış olduğunuz tahakkuk fişi ile beraber e ödemelerinizi; banka şubeleri, İnteraktif Vergi Dairesi, GİB İnternet Vergi Dairesi ya da doğrudan fiziki vergi daireleri yoluyla gerçekleştirebilirsiniz.

Hangi Borçlar Yapılandırılmaktadır?

* Kredi Yurtlar Kurumu öğrenim kredileri

Maliye'ye olan vergi borçları, kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan vergi borçları ile cezalar

* SGK tarafından takip edilen sigorta primler; işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, inşaatlarda eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi

* Çeşitli kanunlara dayalı uygulanan damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı ile bunlara bağlı gecikme zammı alacakları

* Motorlu taşıt vergileri

* Trafik cezaları

* Nüfus, askerlik para cezaları

* Otoyol ve köprü geçişlerinde yazılan cezalar

* Gümrük Bakanlığı’nca takip edilen gümrük vergileri ve para cezaları

* Belediyelerin vergi, emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi alacakları

* Belediyelere olan su ve katı atık ücreti borçları

Milyonlarca Kişiyi İlgilendiren Yapılandırma Süreci Nedir?

Meclisin 1 Ekim 2022 yılında açılmasıyla gözler çeşitli vergi borçlarında düzenlemelerinin yer aldığı düzenlemelere çevrildi. Söz konusu yapılandırma kanunu 9 Haziran 2021 tarihli ve 31506 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe alınmıştır.

Vergi borcu, ülkemizde pek çok kişinin ödeme süreçlerinde güçlük yaşadığı ödemeler arasındadır. Özellikle işinde ekonomik bir sıkıntı yaşayan kişiler, vergi borçlarını ödeme konusunda sorun yaşayabilmektedir. Bu tür durumlarda vergi borçları biriktiği için daha sonrasında ödemek de zorlaşmaktadır. Devlet tarafından bu tür durumlar için vatandaşları rahatlatmak ve borçların daha kolay bir yöntemle ödenebilmesi için vergi borcu yapılandırması getirilebilmektedir. Bu tür durumlarda vergi borcu olan kişiler yapılandırmadan yararlanarak borçlarını daha kolay ödeyebilir hale gelmektedir.

Her türlü vergi borcu yapılandırma kapsamında yer alıyor. Geride kalan son 5 yıl için Maliye’ye ödenmeyen borçları yapılandırmak için başvurulabiliyor. Bu yönetmelikte, taşıt sahipleri için Motorlu Taşıtlar Vergisi, kira geliri olanlar için Gayrimenkul Sermaye İradı ile her türlü Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi borçları gibi borçlar yapılandırılabilmektedir. Yine vergi borcu olan holdinglere kadar tüm gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri aftan yararlanabilmektedir.

İlgili içerik: Vergi Borcu Sorgulama ve Ödeme İşlemleri Nasıl Yapılır?

Vergi Borcu Yapılandırma İşlemi Nasıl Yapılır?

Ertuğrul Karakaş

KolayBi' İçerik Yazarı