Trafikte sürücüler, yapılan kural ihlalleri sonucu çeşitli trafik cezaları ile karşılaşabilmektedirler. Bunların başında; emniyet kemeri takmamak, yaya geçitlerinde yayaların geçiş önceliği hakkını gasp etmek, kırmızı ışıkta geçmek, hatalı sollama yapmak, sinyal vermeden dönüş yapmak ve hatalı sollama yapmak gibi ihlaller sonucu sürücüler çeşitli trafik cezaları ödemekle yükümlü olurlar.
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde Maliye Bakanlığı tarafından yeniden değerleme oranı belirlenerek 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren uygulanacak olan trafik cezası oranları da yeniden düzenlendi.
Bu cezalar, gıyaben ya da polis memurunun sürücünün yüzüne okuması yoluyla yazılabilmektedir. Ayrıca, ceza yazıldıktan sonra sürücünün cezayı 15 gün içinde ödenmesi durumunda %25 indirim uygulanmaktadır. 15 günün ardından gerçekleştirilen ödemelerde herhangi bir indirim hakkı bulunmazken, ödemesi geciken trafik cezaları %5 oranında faiz eklenerek artmaktadır.
Yazımızda, trafik memurunun doğrudan cezayı sürücünün yüzüne okuması ve gıyapta kesildiğinden bahsetmiştik. Gıyaben kesilen trafik cezasının tebliğinin ardından 15 günde itiraz edilmesi gerekmektedir.
Doğrudan yüze okunan cezalarda tebliğ tarihi cezanın kesildiği an başlar ve itiraz süresi 15 gündür.
Trafik cezası ödeme işlemi, birden fazla yöntemle gerçekleştirebilmektedir. Trafik cezası ödeyebilmeniz için, ilgili cezanın tarafınıza tebliğ edilmesi şarttır. Adınıza kayıtlı trafik cezası olup olmadığını öğrenmek için size en yakın emniyet müdürlüğüne gidebilirsiniz. Ya da internet yoluyla, e-devlete kayıtlı T.C kimlik numaranızla adınıza yazılmış olan trafik cezasını öğrenebilirsiniz.
Trafik cezası sorgulama işlemi için, plaka, TC kimlik numarası veya vergi kimlik numarası ve tescil tarihini girerek sorgulama yaptıktan sonra ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Trafik cezasını, saat 02.00 – 22.00 saatleri arasında Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi’ne kredi kartıyla ödeyebilirsiniz. Adınıza yazılan trafik cezasını, vergi daireleri, PTT şubeleri ve banka şubeleri yoluyla nakit olarak da ödeyebilirsiniz.
Bunun haricinde, trafik cezalarını sorguayp ödeyebileceğiniz portal ve ekranlar şunlardır;
Araç plakasına yazılan ceza sorgulama işlemi gerçekleştirmek için izlenecek ilk seçenek şüphesiz e-Devlet olacaktır. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için öncelikle emniyet müdürlüğü ile entegre şekilde çalışan e-Devlet sayfasına giriş yaptıktan sonra araç plakasına yazılan ceza sorgulama adresi üzerinden işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Bir diğer seçenek Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) portalı üzerinden yapılmaktadır. Telefonuzun mesaj bölümüne gelerek; sorgulama yapmak istediğimiz aracın plakası, tescil tarihi ve TC kimlik numrasını yazarak 1189’a gönderebilirsiniz. Mesaj içeriğ tam olarak şu sıra ve şekildedir: TPC PLAKANO TESCILTARIHI TCKNO(VKNO).
Sorgulamanın ardından araç hakkında ulaşabileceğiniz bilgiler şunlardır;
Konuyla alakalı ilginiz çekebilecek daha fazla içerik için
İçerik Üreticisi
En iyi ön muhasebe programını ilk 14 gün ücretsiz kullanın! Şimdi KolayBi’ yi Kullanmaya Başlayın ve Ücretsiz 1000 veya 3000 e-Fatura Kontörü Fırsatından Yararlanın!