Toptan ve Perakende

Hemen Dene

Artık satışlarınızı arttırmak için daha çok zamanınız var!

Ticaretinizi büyütürken; stok takibinde, ön muhasebe yönetiminde işinizi kolaylaştırarak özelliklerle zaman ve hız kazanın, işletmenizi KolayBi' ile büyütün.

Ticarette hesabınızı bilmek, önünüzü görmenizi sağlar!

Yapılacak ödemeler ve gelecek tahsilatların, ticarette büyümek için vereceğiniz kararlarda ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. KolayBi’de toptan ve perakende alışverişler için kestiğiniz faturaları müşterilerinize iletin, tahsilatları başlatmak için geç kalmayın. Kestiğiniz faturaların vade tarihlerini takip ederek gelirlerinizi kontrol altında tutun. Farklı şirket giderlerinizi kaydederek maliyetlerinizi hesaplayın. İstediğiniz her an, nakit akışınızı ve banka hareketlerinizi de görerek yolunuzu çizin, her zaman daha ileriye gidin!

Kusursuz stok yönetimiyle siparişler hemen satışa dönüşür!

İster toptan, ister perakende çalışın. Stok hacminizin büyüklüğü fark etmeden kolay ve düzenli stok yönetimini KolayBi’ ile yapın. Satışını yaptığınız ürünlerin alış satış fiyatlarını, vergilerini, ek masraflarını bir arada görerek maliyetlerini hesaplayın ve etiketler ile kategorilendirin. İstediğiniz ürünü hemen listeleyerek görün, müşterilerinizin isteklerini hızlı satışa dönüştürün.

Toptan ve Perakende Sektörü için KolayBi'

Toptan ve perakende sektörü birbiriyle yakın ilişki içerisinde bulunan iki sektördür. Ürünlerin üretiminden son kullanıcıya ulaşma sürecinde bu iki sektör de bulunmaktadır. Bir ürün üretilmesinin ardından toptan satış sektöründe bulunan firmalara ulaşmaktadır. Bu firmalar ise ürünleri perakende satış sektöründe bulunan markalara ulaştırır. E-ticaret olarak faaliyet gösteren ya da fiziki mağazası bulunan bu markalar ürünlerin son kullanıcıya ulaşmasını sağlamaktadır.

Toptan ve Perakende Sektörü Nedir?

Toptan ve perakende ticaret sektörü ürünün üretiminden son kullanıcıya satışına kadar olan tüm sürecin ana elemanlarıdır. Ürünün markalaşması ve fiyatının belirlenmesi bu süreç içerisinde gerçekleşmektedir. Belirli bir standartta üretilen ürünler üreticiler tarafından toptan satış firmalarına gönderilmektedir. Ürünün üretim maliyeti ve kar oranı toptan satış firmalarına verilecek fiyatı belirlemektedir. Toptan satış firmaları ise ulaşım maliyetleri ve kar oranını ürünlerin fiyatlarına ekleyerek perakende sektöründe bulunan firmalara satışını yapmaktadır.

Toptan ve perakende ticaret firmalarının kar oranları ürünün fiyatının belirlenmesindeki ana unsurdur. Toptan gerçekleştirilen satışlarda yüksek fiyatlarla gerçekleştirildiği için genellikle senet ve çek gibi ödeme yöntemleri kullanılır. Toptan ve perakende satışlarda kar oranları farklıdır. Toptan satışlarda kar oranı perakende satıştaki kar oranına göre düşüktür. Toptan satış firmaları sürümden kazanmaktadır ve toptan satış alanında faaliyet gösteren firma sayısı az olduğundan rekabet oranı daha düşüktür. Bu sektörde yer alanların ön muhasebe programlarından yararlanmaları iş ilerleyişinin organize edilmesini sağlarken aynı zamanda geleceğe yönelik stratejilerin geliştirilmesini de kolaylaştırır.

Toptan ve Perakende Sektörü Muhasebe

Toptan ve perakende sektöründe işleyiş ve kar oranı farklı olsa da benzer muhasebe süreçleri bulunmaktadır. Ön muhasebe tüm faaliyet kolları için önemli olan bir konudur. İşletmenin temel gelir-gider kayıtları tutulmalıdır. Herhangi bir sektörde faaliyet gösteren işletmenin başarısızlığa uğramadan satış süreçlerinin devam edebilmesi için kar ve zarar oranlarının takibinin yapılması gerekir. Toptan satış sektöründe bir anda yüksek rakamlarda satış yapılmaktadır. Yapılan satıştan elde edilen gelir ile işletmede çalışan personelin ve işletmenin giderleri dengeli olmalıdır. Kazanılan miktardan fazla yapılan harcama kısa süre içerisinde işletmenin kalıcı başarısızlığına yol açabilir.

Perakende satış sektöründe ürünler tek tek satılmaktadır. Bu nedenle kazanç genellikle ay içerisine dağılmaktadır. Kazancın doğru takip edilebilmesi için mutlaka muhasebe kayıtlarının tutulması gerekir. Ay sonunda yapılacak olan personel ve vergi ödemelerinin aksatılmaması için tüm gelir kayıt altına alınmalıdır. Muhasebe kayıtlarının tutulması için farklı yöntemler bulunmaktadır. Excel programında kayıt tutma yöntemi en bilinen yöntemler arasında bulunur. Excel bilgisayar üzerinden kayıt tutulması nedeniyle avantajlıdır. Fakat yedekleme ve raporlama özelliğinin bulunmaması en önemli dezavantajıdır. Ön muhasebe bilgileri aynı zamanda bir muhasebeci aracılığıyla da kayıt altına alınabilir. Ön muhasebe ücretleri anlaşma yapılan muhasebeci ve işletme büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir.

Ön Muhasebe Uygulamaları

Kolay ve hızlı bir şekilde muhasebe kayıtlarının tutulmasını sağlayan yöntemlerden biri muhasebe uygulamalarıdır. Muhasebe bilgilerinin kayıt altına alınarak istenildiğinde geçmiş muhasebe kayıtlarına ulaşılabilmesi için özel olarak tasarlanmaktadır. Çok sayıda ön muhasebe uygulaması bulunmaktadır. Muhasebe uygulamaları genellikle herkesin kolayca kullanabileceği bir arayüze sahiptir. Şirketin tüm muhasebe kayıtlarının tutulabilmesi için gereken ön muhasebe modülleri uygulama içerisinde bulunmaktadır.

Ön muhasebe uygulamaları hızlı ve kolay bir şekilde muhasebe kayıtlarının tutulmasını sağlamaktadır. İhtiyaç duyulan tüm modüller uygulama içerisinde bulunmaktadır. Personel giderleri, stok bilgisi, fatura takibi gibi tüm önemli işlemler tek bir program üzerinden gerçekleştirilir. Programın en önemli avantajı ise bilgilerin düzenli olarak yedeklerinin alınmasıdır. Bu sayede bilgilerin kaybolma riski oldukça düşüktür. İhtiyaç duyulan tüm raporlama işlemleri program üzerinden kısa sürede yapılmaktadır. İşletmesini adım adım büyütme hedefinde olanlar için oldukça kullanışlı bir programdır. KolayBi’ tarafından yeni nesil teknolojiler eşliğinde geliştirilen ön muhasebe programı işlerinizi daha iyi bir şekilde organize edebilmenize destek sunar.

Sık Sorulan Sorular

Firma Muhasebesi Nasıl Tutulur?

Firma muhasebesi kayıtlarını tutmak için ön muhasebe programı tercih edilebilir. Excel kullanımı için muhasebe bilgisi gerekirken program kullanımı için herhangi bir muhasebe bilgisine ihtiyaç duyulmaz. Firma muhasebesi tutulurken gelir ve giderlerin eksiksiz muhasebe kayıtlarına alınması gerekir. Firmanın mali durumunun görülebilmesi için de kar ve zarar oranlarının düzenli olarak kontrolünün yapılması gerekir.