e-İrsaliye nedir? e-İrsaliye hangi sektörler için zorunlu?

Ahmet Karadeniz

Digital Copywriter

ofis ortamına ait görsel
e-irsaliye
7.6.2022
0 dk okunma süresi

e-İrsaliye, bir malın taşınması ve sevki sürecinde kullanılması gereken irsaliye belgesinin elektronik ortamda hazırlanmış halidir. Kâğıt olarak düzenlenen irsaliyeden herhangi bir farkı olmayan elektronik irsaliye, hukuki açıdan da kâğıt irsaliye ile aynı standarda sahiptir. Kâğıt irsaliye, taşıma ve sevk irsaliyesi olarak ikiye ayrılır. Ancak e-İrsaliye genellikle sevk irsaliyesi yerine geçecek şekilde kullanıldığından taşıma irsaliyesi düzenlemek için kâğıt irsaliye de bulundurulabilmektedir. Bu irsaliye çıktısı, taşınmakta olan emtia ile birlikte şoförde bulundurulmaya devam edecektir.

e-İrsaliye Kullanımı Zorunlu Mu?

e-İrsaliye uygulaması bazı sektörlere zorunludur. E-Fatura sistemine dahil olan mükellefler tercihe bağlı olarak bu uygulamadan faydalanabilirler. 01.01.2018 tarihi itibarıyla mükellefler tercih ettikleri takdirde gerekli başvuruları gerçekleştirerek e-irsaliye uygulamasına geçiş yapabilirler.

1 Temmuz 2019 tarihi itibariyle, e-fatura mükellefi olan ve 2018 ve devam eden yıllarda brüt satış hasılatı 25 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin e-irsaliye uygulamasına geçmesi zorunlu kılındı. Son düzenlemeler ile beraber e-irsaliye kulanım zorunluluğu için 2021 ve devam eden dönemlerde, 25 milyon TL ve üzeri olan ciro sınırı, 10 milyon TL'ye ve üzeri olarak güncellendi.

Kimler e-İrsaliye Kullanmalıdır?

Gelir İdaresi Başkanlığı GİB tarafından yayımlanan 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında zorunluluk halleri genişletilmiştir. Buna göre 01.07.2020 de geçilmesi zorunlu durumlar;

  • e-İrsaliye uygulamasına 01.07.2019 tarihinden itibaren zorunlu olarak dahil olması gereken mükellef grupları, mal sevkiyatı işlemleri ile serbest meslek mensubu grupları belirlenmiştir. 
  • e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 2018 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayri safı iş hasılatı) 25 Milyon TL ve üzeri olan tutar 2021 döneminden itibaren 10 Milyon TL üzeri olarak güncellenmiştir.
  • Bunun dışında EPDK’ya kayıtlı işletmeler, Maden işletmeleri, Şeker ve türevlerini imal eden işleyen v.b işletmeler, demir-.çelik imal ve ihraç edenler, gübre takip sistemine kayıtlı yerler, meyve-sebze tüccarları ciroya bakılmaksızın zorunludur.
  • Bu sektörlerden 01.01.2020 de lisans, izin ve kurulmuş olanlar ise; Nisan ayına kadar geçmeleri zorunludur.
  • e-İrsaliye uygulamasına kayıtlı olmayan alıcılara da sevk irsaliyesinin e-İrsaliye olarak düzenlenmesi ve muhatabına talebi doğrultusunda kağıt veya elektronik ortamda iletilmesi öngörülmüştür.
  • Başkanlık, yapılan analiz veya inceleme çalışmaları neticesinde riskli ya da vergiye uyum düzeyi düşük olduğu tespit edilen mükellefleri veya mükellef gruplarını, faaliyet, sektör ve ciro tutarına bağlı olmaksızın, yazılı bildirim yapmak ve geçiş hazırlıkları için en az 3 ay süre vermek suretiyle e-İrsaliye uygulamasına geçme zorunluluğu getirebilir.

İlgili içerik: İrsaliyeli Fatura ve Sevk İrsaliyesi Nedir? Nasıl Hazırlanır?

e-İrsaliye Kullanmanın İşletmeye Faydaları Nelerdir?

  • e-İrsaliye kullanarak, verilerinizi 10 yıl boyunca elektronik ortamda saklayabilir bu sayede arşivleme masraflarından kurtulabilirsiniz.
  • Kağıt irsaliye basımı yerine e-irsaliye kullanarak, onaylama, kargolama gibi süreçlerde zaman, para ve iş gücü tasarrufu sağlayarak maliyetlerinizi en aza indirebilirsiniz.
  • e-İrsaliye ile alıcıya anında bilgi ulaşır ve kabul, iade, iptal süreçlerinizi hızlıca anlaşma sağlayabilirsiniz.
  • Kolay kullanım sunması sayesinde zamandan tasarruf edebilirsiniz
  • Dosya ve saklama gibi etmenleri elimine ederek dilediğiniz zaman bir tık ile ulaşabilirsiniz
  • Kağıt tüketiminden kaynaklanan masrafların önüne geçerken doğa için iyi bir şey yapmış oluruz.
Kutu Kağıt ve Kalem Görseli
Şimdi 7 Gün Ücretsiz Deneyin!

e-İrsaliye Üzerinde Hangi Bilgiler Bulundurulmalıdır?

İrsaliyeyi düzenleyen şirketin bilgileri: Ad Soyad Bilgileri/ Adres Bilgisi / Vergi Dairesi / Hesap Numarası

Alıcı Bilgileri : Ad Soyad Bilgileri/ Adres Bilgisi / Vergi Dairesi / Hesap Numarası

Taşınan Malın: Türü / Miktarı / Fiili Sevk Tarihi / Sevk Zamanı ( saat ve dakika olarak)

e-İrsaliye Yanıtları

Alıcıya ulaştırılan e-İrsaliyeye yanıt verme süresi 7 gündür. Bu süre içinde yanıt verilmeyen irsaliyeler kabul edilmiş sayılacaktır.

İrsaliye iptali, gönderen tarafından sağlanamaz. Bu işlem için alıcının iptal etmesi gerekmektedir.

Ret Süreci için ise, sevkiyat sürecinin başlamamış olması gerekmektedir.

Kısmi Kabul durumunda ise, gönderilen malın; eksik, fazla ya da kabul edilmeyen miktarları belirtilebilir. Bu bilgilendirme sonrası göndericinin yeni irsaliye düzenlemesi gerekmektedir.

KolayBi' ile e-Dönüşüme Hazır Olun!

e-İrsaliye kullanımının yaygınlaşması, sevk ve faturalama süreçlerinizde size hız ve zaman kazandırırken, işlerinizi pratikleştirecektir. Bunun yanı sıra e-İrsaliyenin dijitalde bulunması, kağıt çıktının kaybolması ve zarar görmesi gibi durumlarda elinizin altında verili halde bulunacaktır. Bu da size ve işletmenize işlem kolaylığı sağlarken verimliliğinizi artıracaktır. KolayBi' e-İrsaliye Programı ile sevkiyatını yapacağınız ürünlere ait e-irsaliyenizi tek tıkla oluşturun. Hızlıca ilgili yerlere uşatırın!

Bütün e-Belge türlerine geçişin hızlandırılması ve bu konudaki ciro limitlerinin düşürülmesi, Türkiye'de e-Dönüşüm ürünlerinin yaygınlık kazanmasının önünü açmaktadır. Dijital sürecinizde KolayBi' olarak dilediğiniz her zaman yanınızdayız. Bize destek@kolaybi.com bağlantısından ulaşabilirsiniz. KolayBi' Ön Muhasebe Uygulamasını dilediğiniz her yerden ve bütün cihazlardan kullanmak için Şimdi 7 Gün Ücretsiz Deneyin!

Sosyal Medyada Paylaş

İlginizi Çekebilecek Diğer İçerikler

e-İrsaliye nedir? e-İrsaliye hangi sektörler için zorunlu?

Ahmet Karadeniz

Digital Copywriter