İş Yönetiminize Yardımcı Olacak Yapay Zeka Uygulamaları

Simge Gürel

İçerik Yazarı

iş yönetiminde yardımcı olacak yapay zeka uygulamaları
Teknoloji
Yayımlanma Tarihi:
August 4, 2023
Güncelleme Tarihi:
0 dk

Yapay zeka uygulamaları gün geçtikçe artan bir popülerliğe sahip durumda. Özellikle son aylarda yapay zekanın hızlı bir şekilde yol kat etmesi pek çok işletmenin işlerini yürütürken bu teknolojiyi bir yardımcı olarak kullanmasına yol açtı.

Eğlenceden iş yaşamına kadar pek çok alanda katkı sunacak olan yapay zeka sürekli bir dönüşüm içerisinde. Yapay zeka sistemlerine işlerinizde yardımcı olmaları için imkan tanımak, dijital dönüşüm sürecinizi kısaltabileceği gibi işlerinizde performansınızı da arttırmaya yardımcı olacaktır.

İçeriğimiz ile birlikte, yapay zeka teknolojisi ve bu teknolojinin gelişim süreci ile alakalı bilgi sahibi olabilirsiniz. İşletmenizi büyütmenize olanak tanıyarak işlerinizi kolaylaştıracak yapay zeka uygulamalarını KolayBi’ Blog okuyucularımız için derledik.

Yapay Zeka Nedir?

Yapay zeka uygulamalarının neler olduğu sorusundan önce ilk olarak yapay zeka teknolojisi üzerinde durmak gerekiyor. Yapay zeka bilgisayar sistemlerinin insan benzeri zekaya sahip olmasını hedefleyen bir alanı ifade eder. Yapay zeka bilgisayarların düşünme, öğrenme, problem çözme ve karar verme gibi insan benzeri yetenekleri sergilemesini amaçlar.

Yapay zeka bir dizi algoritma, veri analizi ve makine öğrenme tekniklerini kullanarak bilgisayar sistemlerini geliştirir. Sistemler büyük miktarda veriyi analiz edebilir, desenleri tanıyabilir, kararlar alabilir ve hatta öğrenebilir. Yapay zeka birçok sektörde farklı uygulamalara sahiptir ve hızla gelişen bir alan olarak önem kazanmaktadır.

Bu sistemin temel bileşenlerinden biri (machine learning) makine öğrenmedir. Makine öğrenmesi, bilgisayar sistemlerinin verilerden öğrenme ve deneyimlerden yararlanma yeteneğini ifade eder.

İki temel makine öğrenme yöntemi, denetimli öğrenme ve takviyeli öğrenmedir. Denetimli öğrenme, etiketli veri setlerinden örnekler alarak modellerin oluşturulmasını sağlar. Takviyeli öğrenme ise hedefe yönelik denemeler ve geri bildirimlerle modellerin geliştirilmesini sağlar.

Bir diğer önemli bileşeni doğal dil işlemedir. Dil işlemesi bilgisayarların insan dilini anlama, yorumlama ve üretme yeteneklerini ifade eder. Bu sayede chatbotlar dil tabanlı arama motorları ve otomatik metin çevirileri gibi uygulamalar geliştirilebilir.

Yapay zeka ve uygulama alanları oldukça geniş bir alana yayılarak kendini kanıtlamaya devam etmektedirler. Örneğin sağlık sektöründe yapay zeka görüntü tanıma teknikleri kullanarak hastalıkları teşhis etmeye yardımcı olabilir.

Otomotiv sektöründe sürücüsüz araç teknolojileri üzerinde çalışabilir. Ayrıca birçok dili içerisinde barındırdığından, çeşitli çeviri hizmetleri de sunabilmektedir.

Birçok disipline entegre çözümler getiren yapay zeka teknolojisiyle bu kapsamda iş sürecinizde de yapay zekanın sunduğu avantajlardan yararlanma fırsatı elde edebilirsiniz.

Yapay Zeka (AI) Nasıl Ortaya Çıktı?

İlk olarak 1950 yılında modern bilgisayar ve bilişim bilimlerinin öncülerinden kabul edilen ünlü İngiliz matematikçi, bilgisayar bilimcisi Alan Mathison Turing’in ünlü “Computing Machinery and Intelligence” (Bilgisayar Makineleri ve Zeka) çalışmasında ifade edilmiştir.  Alan Turing bu makalesinde ön sürmüş olduğu olduğu imitasyon kavramı günümüz literatürüne “Turing Testi” olarak da geçmiştir.

Turing burada; makinelerin ve bilgisayarların düşünme yetisine sahip olup olmadıkları konusunda bir kavram ortaya atarak ''makineler de insanlar gibi öğrenebilir mi?'' sorusunu sormasıyla, yapay zeka hakkındaki ilk kavramsallaştırmayı yaptığı söylenebilir.  

Ancak, “yapay zeka” terimi ilk defa 31 Ağustos 1955’te Amerikalı bilgisayar bilimcisi John McCarthy ve ekibinin Amerika Birleşik Devletleri’nin Hanover, New Hampshire eyaletinde bulunan Dartmouth Üniversitesinin 1956 yılı yaz projesi için hazırlanan önerilerinde kullanılarak ortaya atılmıştır. Literatürde yapay zekanın ne olduğu konusunda önerilen birçok tanımlama vardır. Ancak çoğu, akıllı olarak kabul edeceğimiz bilgisayar yazılımları veya davranış yeteneğine sahip makineler oluşturma kavramı etrafında toplanmıştır.

yapay zeka gorseli

Yapay Zeka Projeleri Nelerdir?

Günümüzde yapay zeka hızlı bir şekilde gelişme gösterdiğinden pek çok alana yönelik projeler de söz konusu olmaktadır. İşletmelerde yapay zeka uygulamaları için sağlık alanında geniş bir yelpazede proje ve geliştirmelerden söz etmek mümkün. Yapay zeka geliştiricileri tarafından da başlıca şu alanlar için işlevsellik kazandırılmaya çalışılıyor:

Yapay zeka sürücüsüz araç teknolojileri üzerinde önemli bir rol oynar. Bu projelerde araçların çevrelerini algılayabilmesi, trafik kurallarına uyabilmesi ve güvenli bir şekilde hareket edebilmesi için yapay zeka algoritmaları kullanılır.

Tıp alanında da kullanılan birçok proje için temel oluşturur. Örneğin derin öğrenme algoritmaları kullanarak tıbbi görüntülerin analizi ve hastalıkların teşhisi daha hızlı ve doğru bir şekilde yapılabilir.

Doğal dil işleme projelerinde de kullanılır. Bu projelerde bilgisayar sistemlerinin insan dilini anlaması, yorumlaması ve üretmesi amaçlanır. Chatbotlar, otomatik metin çevirileri ve dil tabanlı arama motorları gibi uygulamalar yapay zeka projeleri aracılığıyla geliştirilebilir.

Yapay zeka güvenlik ve siber güvenlik projelerinde de etkili bir şekilde kullanılır. Örneğin yapay zeka algoritmaları, ağ güvenliği için saldırı tespit sistemleri geliştirmek veya kötü amaçlı yazılımları tespit etmek için kullanılabilir.

Eğitim ve öğrenme alanında da birçok projeye ilham verir. Öğrenci performansını analiz etmek, öğrencilere kişiselleştirilmiş eğitim materyalleri sunmak veya öğrencilerin öğrenme ihtiyaçlarını gidermek için geliştirilebiliyor.

Bunların yanında iş yaşamında daha önceden uğraştırıcı şekilde kabul edilen farklı işlemlerin de otomatik veya daha az çaba göstererek yapılması için katkıda bulunabiliyor.

Yapay Zeka Uygulamaları Nelerdir?

Yapay zeka programları işletmelerin günlük işlerini kolaylaştırmak için önemli katkılar sunabilmektedir. Henüz yapay zekanın gelişim aşamasında olduğu da göz önünde tutulduğunda ilerleyen süreçlerde çok daha fazla büyük katkılardan söz etmek mümkündür. Halihazırda yapılan projeler kapsamında iş yaşamınızda katkıda bulunabilecek uygulamalardan hemen yararlanmaya başlayabilirsiniz.

Murf

İOS ve Android yapay zeka uygulamaları arasında tam uyumlu çalışma yapısıyla öne çıkan Murf metinlerin doğal yapıda sesli konuşmaya dönüştürülmesine yardımcı oluyor. Bu sayede içerik üreticileri, reklam tasarımcıları, grafik tasarımcılar, sosyal medya yöneticileri gibi pek çok alanda fayda sağlayabiliyor. Özellikle Youtube gibi platformlar için bu araç ile hizmetlerinizi ve ürünlerinizi tanıtacak videolarınızı da kolayca hazırlayabilirsiniz.

HitPaw Photo Enhancer

Günümüzde e-ticaret büyük bir öneme sahip bulunuyor. E-ticarette yapay zeka uygulamaları da site sahipleri için işlemlerini daha kolay yapmalarına yönelik katkı sunuyor. Özellikle görselliğin ön planda tutulduğu e-ticaret siteleri için bu uygulama görselleri çok kolay şekilde düzenlemenize ve sıfırdan da istediğiniz gibi görseller oluşturmanıza imkan veriyor. Bu sayede hem ürünlerinizin tanıtımında hem de sosyal medya hesaplarınızda dikkat çekici görselleri çok kolay şekilde oluşturabilirsiniz.

Flick

Sosyal medya kullanımı günümüzde önemli bir yerde olduğundan işletmeler için özellikle takipçi kazanmak büyük bir değer taşıyor. Sosyal medya yönetiminin nasıl yapılacağı hakkında detaylı bilginiz yapay zeka robotları arasından öne çıkan bu uygulamadan yardım alabilirsiniz. İçeriğinizi oluşturma sürecinizi hızlandıracak olan proje daha etkin bir şekilde sosyal medya planlaması, stratejisi ve içeriklerinizde geri dönüş alabilmenize fırsat tanıyor.

Fireflies

Yapay zeka ekosistemi farklı alanlara entegre edilmeye çalıştığı için lojistikte yapay zeka uygulamaları gibi pek çok alanda uygulamalardan yararlanma fırsatı bulabiliyorsunuz. Esasında her sektör için uygun olan bu geliştirme de toplantı süreçlerinizi zahmetsiz şekilde yapmanızı sağlıyor. Mesafe farkı olmaksızın ekip çalışmasının verimli şekilde yürütülmesine yardımcı olacak bu uygulama özellikle katmanlı yapıda olan işletmeler açısından önemli kolaylık sağlıyor.

Tidio

Yapay zeka uygulama alanları kullanım alanına göre çeşitlilik içermesine karşılık her sektöre yönelik ihtiyacı karşılayacak uygulamalar geliştirilmiş durumda. Bu uygulama web sayfasına entegre edilerek müşterileriniz ile sohbet edecek bir uygulama olarak öne çıkıyor. Müşterilerinizin sorularını sizin vereceğiniz yönergeler ile yanıtlayan bu sistem kesintisiz çalıştığı için saat farkından bağımsız olarak her zaman müşteri memnuniyetini en iyi şekilde sağlayabilmenize imkan tanıyor.

Chat GPT

Open AI tarafından geliştirilen Chat GPT, yapay zekaya dayalı sohbet robotudur. Chat GPT, herhangi bir dili algılayabilir ve karşınızda bir insan varmış gibi cevap verebilir. Oluşturmak istediğiniz tanıtım, reklam yazıları, ürün açıklamaları için yardımcı olabilir ve farklı programlama dillerinde programlar yazabilir.

Bu yönüyle Chat GPT, özellikle B2B, SaaS gibi işletme türlerinin içerik üretim sürecinde işletmenize değer katan çözümler sunabilir. Ancak unutulmamalıdır ki, her ne kadar Chat GPT belirli noktalarda size yardımcı olsa da, kontrol sizde olmalıdır. Çünkü, geliştirdiğiniz bir ürünü veya tanıtımını yaptığınız bir hizmeti, bir yapay zeka uygulamasının sizden daha iyi tanımlayacağı muallakta kalan bir konudur.

Bu sebeple Chat GPT bir içeriğin oluşumunda size temel öğeleri sunsa da, kontrol ve özgünlük yaratmak noktasında kontrolü elinizde bulundurmanız, tanımlamak istediğiniz ürün, merak ettiğiniz bir konu veya başka konularda asıl kaynaklara başvurarak bilgiler edinmek önem teşkil etmektedir.

Yapay Zekanın Gelişim Seyri Nasıl Olacak?

Gelişmeler göz önünde tutulduğunda yapay zeka kullanımı ilerleyen dönemde çok daha fazla alanda görülmeye başlayacak. Yapay zeka, teknolojik gelişmelerle birlikte hızla ilerleyen bir alan olarak gelecekte önemli bir rol oynamaya devam edecek gibi duruyor.

İlerde gelişmesi ve yaygınlaşması beklenen yapay zeka uygulamaları, yapay zeka algoritmalarının da güçlenerek işletmelere çeşitli olanaklar tanıyacağı öngörülüyor. Derin öğrenme ve sinir ağları gibi teknikler üzerindeki çalışmalar devam ediyor ve da yapay zekanın daha iyi veri analizi, tahmin yetenekleri ve karar verme becerilerine sahip olmasını sağlaması bekleniyor.

Bunun yanında yapay zeka uygulamalarının çeşitliliği artacak. Şu anda yapay zeka özellikle otomasyon, sağlık, finans ve iletişim gibi alanlarda kullanılıyor. Ancak gelecekte tarım, enerji, ulaşım ve eğitim gibi daha fazla sektörde yaygınlaşması bekleniyor. Yapay zeka sektörlerde verimlilik artışı, maliyet düşürme ve yeni fırsatlar yaratma potansiyeline sahiptir.

Böylece yapay zekanın geleceği oldukça umut vericidir. Gelişmesi sürdükçe iş yaşamına sağladığı katkı da çok daha fazla olacaktır demek yanlış olmayacaktır.

İlgili diğer içeriklerimiz: 

Servis Modeli Bankacılığı (BaaS) Nedir?

KolayBi' Nedir? İşletmelere Katkısı Nelerdir?

Leasing (Finansal Kiralama) Nedir?

Dijital Dünyanın Yeni Gözdesi: FinTech Nedir?

Bulut Bilişim Nedir?

CRM Nedir?

No items found.

İş Yönetiminize Yardımcı Olacak Yapay Zeka Uygulamaları

Simge Gürel

İçerik Yazarı