Kuluçka Merkezi Nedir?

Ahmet Karadeniz

İçerik Yazarı

kuluçka merkezi nedir?
Muhasebe
Yayımlanma Tarihi:
February 27, 2019
Güncelleme Tarihi:
28/4/2023
0 dk

Kuluçka merkezi olarak dilimize çevrilen kelimenin asıl adı Incubator, hızlandırıcı olarak çevrilmiştir. Kuluçka Merkezi, bir girişim için en zor ve sancılı dönemi olan başlangıç safhasında girişimin hayata tutunabilmesine, gelişebilmesine yardımcı olmak için sağladıkları imkanlar ile öne çıkarlar.

Kısaca girişimlerin ve girişimcilerin ilk aşama yardımcı rehberleridir diyebiliriz. Birçok Startup'ın aynı çatı altında faaliyet göstermesinden kaynaklanan teknik anlamda gerekse sosyal anlamda önemli bir sinerji yaratma kapasitelerinin bulunmasıdır.

Kuluçka merkezleri sağladıkları hizmetler karşılığında girişimlerden %3 ve %5 arasında değişim gösteren oranlarda hisse alırlar. Fakat bazı kuluçka merkezleri (Örneğin üniversiteler) girişimleri kabul ederken seçerler daha sonrasında ise girişimlerden herhangi bir hisse talebinde bulunmazlar.

İlgili içerik: Startup Nedir? Startup Nasıl Kurulur?

Ön kuluçka merkezi nedir?

Gelişme aşamasında girişimcilerin fikirlerini büyütmelerine ve uygulamalarına yardımcı olmak amacıyla mevzuatlarca yer alan ön kuluçka kuluçka merkezi, şirketleşmemiş girimcimcilerin fikirlerini uygulamarına ve test etmelerine olanak sağlayan birimlerdir. Ön kuluçka merkezler, işlerini gerçekleştirmek isteyen girişimcilere; mentorluk, danışmanlık hizmetlerinin yanısıra, girişimlerini test etmelerine olanak sağlamaktadır.

Kuluçka merkezlerinin girişimlere sağladığı faydalar nelerdir?

Kuluçka merkezleri, genç girişimlerin işlerini büyütmelerine ve yapacakları işlerle alakalı öngörü sahibi olmalarına yardımcı olmak için birçok farklı hizmet sunmaktadır. Kuluçka merkezlerinin girişimlere sağladığı imkanlar şu şekildedir:

Fiziksel ortam (ofis alanı) ve teknolojik altyapı desteği

Özellikle genç girişimcilerin geliştireceği projelerde çeşitli tenkik donanım ve çalışma ortamına ihtiyaçları vardır. Kuluçka merkezleri yeni girişimlerin ihtiyaç duyduğu teknik ve donanım imkanlarını, çalışabilecekleri ve fikirlerini geliştirebilecekleri ortamı sağlamaktadırlar.

Mentorluk ve danışmanlık hizmetleri

Girişimlerin kendini geliştirmesi ve takıldığı noktalarda fikir alarak destek bulabileceği tecrübelerden yararlanma noktasında mentorluk ve danışmanlık desteği sağlayan kuluçka merkezleri, girişimlerin ilgili tecrübelerden yararlanarak büyümelerine olanak sağlamaktadır.

Uygun eğitim programları

Kuluçka merkezleri, ilgili girişimlere uygun eğitim sağlamaktadırlar. Bu sayede, her noktada büyük öneme sahip olan eğitim falliyetlerinin, girişime dair özgün eğitimlerle girişime dair bilgilerinin artmasını sağlamaktadırlar.

Networking (bağlantı) için sosyal imkanlar

Girişimciler, çeşitli etkinliklerle kuluçka merkezlerinde bir araya geldikleri girişimciler ile birlikte ağlarını geliştirme imkanı bulurken, ilgili kişilerle tanışarak alanında uzman kişilerin tecrübelerinden yararlanabilmektedirler.

Pazarlama ve tanıtım stratejileri

Girişimler, kuluçka merkezi sayesinde geliştirdikleri girişimi çeşitli pazarlara tanıtabilme imkanına sahiptirler. Startup olma yolculuğunda girişimcilerin değer tekliflerini uygun hedef kitleyi bulmalarına olanak sağlayan kuluçka merkezleri ile fikirlerini ve girişimlerini büyütüp geliştirme imkanları bulmaktadırlar.

Kuluçka Merkezlerine Nasıl Başvurulur?

Kuluçka Merkezine başvuran girişimlerin büyük bir bölümünün faaliyette bulundukları sektörde başarılı olduğu istatiksiel bir gerçektir. Peki girişiminizi bir kuluçka merkezine nasıl kabul ettirebilirsiniz? Başvuru yapmadan önce, başvurmak istediğiniz kuluçka merkezinden bilgi alarak akışı önceden öğrenin. Bununla birlikte, girişiminize dair bir iş planı ve sunumu başvurmak istediğiniz kuluçka merkezine iletin.

Girişime uygun kuluçka merkezinin araştırılması süreci sonrasında kapsamlı bir iş planı ve sunum ile projeyi tanıtılması ve başvuru sonrası işleminden sonra, planının kuluçka merkezi tarafından değerlendirilmesi akabinde projenizin uyumluluğuna bakılmaktadır. Kuluçka merkezleri, potansiyel startupları dikatlice incelemektedirler. Projenizin kabul edilmesinin ardından, kuluçka süreci başlamaktadır. Bu destekler genellikle;  mentorluk, eğitim, altyapı desteği ve yatırım desteği gibi hizmetleri içerir.

Ülkemizdeki başlıca kuluçka merkezleri

  • Startershub
  • İTÜ Çekirdek
  • Yıldız Kuluçka
  • Teknoloji Transfer Merkezi (Boğaziçi Üniversitesi)
  • KWORKS (Girişimcilik Araştırma Merkezi)
  • Teknoloji Transfer Merkezi(Boğaziçi Üniversitesi)
  • GE Türkiye Inovasyon Merkezi
  • Sabancı SUCool
  • Türk Telekom Santral
  • Garanti Partners
  • TEB Girişim Evi
  • ING İnovasyon Merkezi
  • Avea Labs
  • Workinton Kuluçka Merkezi
  • Başakşehir Living Lab

Bir Kuluçka Merkezi: Startershub

Startershub, fikir ile yatırımcı arasında adeta bir köprü görevi gören kuluçka merkezlerindendir. MV Holding ve Gedik Yatırım'ın katkılarıyla kurulmuş olan StartersHub, sadece Türkiye’de değil, bölgedeki girişimcilerin desteklenmesi ve onlara yardımcı olup danışmanlık alabilmelerini ve işlerini geliştirip, büyütebilmeleri için gerekli tüm altyapıyı sunmakta.

Girişimlere sadece yatırım yapmakla kalmayıp aynı zamanda mentorluk, yurt içi ve yurt dışı uzmanlardan eğitimler ve seminerler, ortaklıklar, iş bağlantıları da dahil olmak üzere gereksinim duydukları her türlü alanda destek vermektedir.

Starterhub'ın Destek Programları

Startupbootcamp Istanbul, Game Garage ve StartersHub XO gibi önemli programları bünyesinde barındırmaktadır. Startupbootcamp Istanbul üç aylık bir zamana yayılmakta, Game Garage ve StartersHub XO ise altı aylık bir zamana yayılmakta.

Destekledikleri girişimcilerle bağların sadece programın süre zarfıyla sınırlamıyorlar.Aynı zamanda sürekli bir ilişki yaratarak girişimcilerin uzun süreli büyük hedeflerinin belirlenmesinden yatırımlarının takibine kadar bir çok çeşitli konuda yardımcı olmaktadır.

No items found.

Kuluçka Merkezi Nedir?

Ahmet Karadeniz

İçerik Yazarı