Sanal POS Nedir? Sanal POS ile Ödeme Almak Güvenli Midir?

Ertuğrul Karakaş

KolayBi' İçerik Yazarı

sarı renkli bir kredi kartı ve bilgisayar başında online tahsilat yapan kişiye ait görsel
Bankacılık
10.7.2020
0 dk okunma süresi

Alışverişlerimizde kredi/banka kartı ile ödeme yaparken çoğunlukla fiziksel POS (point of sale/ödeme noktası) cihazlarını kullanırız. Bu cihazların internete uyarlanmış haline Sanal POS ya da VPOS (Virtual POS) denir. Mağazalarda kredi kartı ya da banka kartıyla cihaza okutarak ödeme yaparız. Sanal POS'un çalışma sistemi de bundan farklı olarak internet üzerinden  girilen bilgilerle beraber hizmet bedelinin satıcının banka hesabına aktarılması işlemidir.
Sanal POS Entegrasyonu, uzaktan veya internet erişimi olan bir yerden ödeme almak için kullanılan bir ödeme sistemidir. Sanal POS sistemi, basit olarak herhangi bir fiziksel alışveiş esnasında kart ile gerçekleştirilen alışverişin, gerekli kart bilgileri girildikten sonra uzaktan tahsilat yöntemiyle uzaktan ödemesinin yapılarak alınmasıdır.

Sanal POS Nerede Kullanılır?

Sanal POS, uzaktan satış yapan mağazalar ve işletmelerde kullanılmakta olan bir ödeme biçimidir. Online mağazalar, e-ticaret siteleri ve pazaryerlerinde ürün satışı yapan işletmeler gibi internet üzerinden mal/hizmet satan işletmeler, müşterilerinden sanal POS aracılığıyla ödeme alabilirler. Sanal POS aracılığıyla; kolay ve güvenli şekilde ürün alabilir ya da satışını gerçekleştirebilirsiniz.

Sanal POS Güvenli Midir?

Sanal POS, mağazada kredi/banka kartlarıyla alışveriş yapmanın internete entegre edilmiş halidir. Kart bilgilerinizi mevcut sisteme girdikten sonra "3D secure" güvenlik işlemi ile ödemenizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Kart bilgilerinizi girdiğiniz sistemi mağazada bulunan POS cihazı ile bir tutabilirsiniz. 3D secure özellik ile güvenliğinizi üst düzeyde sağlayabilirsiniz. Telefonunuza gelen SMS veya mail ile alışverişinizi tamamlarsınız. Bu şekilde alışveriş yaptığınız kartınızın banka hesabına anında yansır ve ödemeyi de tamamlamış olursunuz.

Sanal POS Nereden Alınır?

Birçok banka kuruluşu sanal POS hizmeti sunmaktadır. Hizmetten yararlanmak için öncelikle sanal POS hizmet sağlayıcısı banka ile iletişime geçebilir ve hesap açabilirsiniz. Sanal POS hizmeti sunan başlıca bankalar şunlardır:  VPOS-724 (Vakıfbank), Akpos (Akbank), , Garanti Sanal POS (Garanti BBVA), Finans WebPos (Finansbank), Ziraat Sanal POS, TEB Sanal POS.
Bankaların yanısıra, ödeme sistemleri aracıları da sanal POS hizmeti sağlamaktadırlar. Bu hizmet sağlayıcıları arasında; iyzico, PayU, Papara gibi birçok firma bulunmaktadır.

Sanal POS Fiyatları Nelerdir?

Sanal POS hizmetlerinin ücretlendirilmesi; banka, ödeme sistemleri sağlayıcısı, işlem hacmi, işlem adedi gibi birçok ek hizmete bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Bu sebeplerden dolayı kesin bir fiyatlandırma yapılamaz ancak sanal POS fiyatları 700 TL'den başlayarak 30.000 TL'ye kadar çıkabilmektedir.

Bankaların sanal POS ücretlendirme süreçleri aylık sabit veya komisyonlar şeklinde ücretlendirilirken, ödeme sistemi sağlayıcıları ise genellikle işlem başına yüzde bazında ücretlendirme tarifesi sunmaktadırlar. Ülkemizde sanal POS anlamında rekabetçi bir pazar bulunmaktadır. Özellikle genç girişimler, küçük işletmeler için düşük ve sabit ücretli seçenekler sunan sanal POS hizmetleri mevcuttur.

Neden Kullanılmalı?

İnternette geçirdiğimiz vaktin artmasıyla beraber banka/kredi kartı kullanımlarımızda farklı özelliklere ihtiyaç duyuyoruz. Sanal POS da bu ihtiyaçlardan doğmuştur. Kullanımı, internette yapacağımız alışverişlerimizde veya e-ticaret sitelerimizde bize güvenlik önlemlerini alarak ihtiyaçlarımızı karşılaması için ortaya çıkmıştır.

İnternet üzerinden satış işleminin yapıldığı her yerde VPOS güvenli ve kolay bir şekilde kullanılabilir. Ürünlerini internet üzerinden satmak isteyenler için hızlı ve güvenilir bir işlem sağlar.

Kiralık Sanal POS Nedir? Kimler Kullanır?

Kiralık sanal POS, herhangi bir ödeme sistemleri sağlayıcısı aracılığıyla kiralanabilen bir sanal POS hizmetidir. Bazı yeni girişimlerin kurulum aşamasında bankalardan sanal POS almaları, KOBİ'ler ve diğer işletmelere kıyasla daha zordur. Sanal POS temininde sorunlar yaşayan girişimler, alternatif olarak kiralık sanal POS hizmetlerine yönelmektedirler. Ancak burada önemle belirtilmelidir ki kiralık sanal pos kullanımı yasal değildir ve bununla ilgili herhangi bir düzenleme yoktur. Herhangi bir ürünün satışı internet ortamında gerçekleşse bile, fatura kesilmesi zorunludur. Kiralık sanal POS ile fatura kesim aşamalarında sorunlar yaşanmaktadır. Ayrıca bu faturaların ilgili otoriteler tarafından kontrol edileceği de unutulmamalıdır. Sanal POS alırken, güvenlik, müşteri hizmetleri desteği, teknik destekler konusunda sanal POS sağlayıcısından teminat alınmalıdır. Ancak bu gibi kurumsal düzeyde hizmetler, kiralık sanal POS kullanımı ile en çok zor bir hal almaktadır. Yukarıdaki risklerden dolayı, güvenilir bir sanal POS sağlayıcısı ile çalışmak, işletmeniz için önemli bir faktördür.

KolayBi' ile Ücretsiz Sanal POS Entegrasyonu!

Sanal POS'u ön muhasebe programınına entegre şekilde kullanmak cari hesap borç alacak takibi ve gelir gider takibini de daha sağlıklı yapabilmeyi sağlar. KolayBi’ ön muhasebe programı, Sanal POS ücretsiz entegrasyonunu Paynet hizmet sağlayıcısının altyapısı ile sağlamaktadır.

KolayBi’ üzerinden Paynet altyapısı ile Sanal POS ek çözümünü en güvenli şekilde kullanabilirsiniz. Yapacağınız tek bir anlaşma sayesinde tüm banka kartları ile ödeme alabilirsiniz. Bu entegrasyon ile;                            

  • VPOS işlemlerinizi dileğiniz gün 7/24 SMS veya mail yoluyla yapabilirsiniz.  
  • KolayBi’ kullanıcılarına özel hiçbir aylık, yıllık veya işlem başı ücret ödemezsiniz.
  • Ciro kriteriniz arttıkça daha düşük komisyon oranlarından faydalanma şansı tanınır.  

Kolay Başvuru ve ücretsiz entegrasyon imkanı için hemen inceleyin!

Kolaybi Servis bankacılığı görseli

Sanal POS Başvurusu

  • VPOS başvurusu yapabilmeniz için gerekli ilk koşul, şirketleşmeniz ve vergi mükellefiyetinizin olmasıdır. Özetle söylemek gerekirse tüzel kişi (şirketler, vakıflar, dernekler, belediyeler, üniversiteler) olmanız yeterlidir.
  • Satışı yapılacak ürün veya hizmetin yasalar tarafından onaylanıyor olması gereklidir.
  • Tüzel kişiliğinizle (şirketinizle) özel veya kamu bankalarından birinin müşterisi olmanız gerekmektedir.  
  • SSL sertifkanız bulunmalıdır. (Secure Sockets Layer: Site adreslerinin doğruluğunu kontrol ederek şifreli bir şekilde   kullanıcı ile site arasında güvenli bir kullanım oluşturur.)
  • KolayBi' üzerinden Sanal POS başvurunuzu gerçekleştirin, uzaktan tahsilat yaparak işletmenizi bir adım öteye taşıyın.

Şimdi 7 Gün Ücretsiz Deneyin!

Sanal POS Nedir? Sanal POS ile Ödeme Almak Güvenli Midir?

Ertuğrul Karakaş

KolayBi' İçerik Yazarı