Sigorta Primi Nedir? Sigorta Primi Nasıl Hesaplanır?

Ömer Yılmaz

Mali Müşavir

Sigorta Primi Nedir?
Vergi
Yayımlanma Tarihi:
December 19, 2022
Güncelleme Tarihi:
11/12/2023
0 dk

Çalışma hayatında; çalışanların emekli olmaları, işsizlik priminden ve bir takım sağlık hizmetlerinden yararlanmaları için işverenler tarafından ödenen tutara sigorta primi denir.

Yapılan bu ödemelerle birlikte sigorta gibi birçok hakkın elde edilmesi sağlanabilir. Günlük hayatın gidişatı içerisinde, hayatımızı maddi anlamda etkileyen birçok olumsuz durum ortaya çıkabilmektedir.

Bu durumların büyüklüğü arttıkça, hayatımıza olacak etkisi de bir o kadar büyüyebilir. Sigortalar, oluşan afetlerin ardından; maddi anlamda afet öncesi duruma tekrar dönebilmeyi sağlayabilir.

Büyük afetlerin yanı sıra sağlık açısından avantaj sağlayan sağlık sigortaları, işverenlerin çalışanları adına en çok tercih ettiği sigorta türleri arasında yer alır. Maaş ödemelerinde kesilen her bir primle birlikte çalışanlar sigorta hakkı sahibi olabilmektedir. Bu sebeple sigorta primleri güvenliğiniz için yapılan bir birikim olarak da sayılabilir.

Sigorta Primi Nedir?

Sigorta primi, çalışanların sağlık sigortalarını karşılamak ve gelecekteki emeklilik durumuna hazırlık yapılması amacıyla ödenen ücretlerdir. Her firma ve işveren, çalışanlarının sigorta primini karşılamak zorundadır.

Bunun için çalışanların brüt maaşlarından belirli düzeyde bir kesinti yapılabilmektedir. Fakat çalışanların net maaşlarından herhangi bir sigorta kesintisi olmamaktadır.

Tüm bunların yanı sıra işverenler çalışanları için farklı sigorta fırsatları da sunabilmektedir. Sağlık sigortalarının dışında diğer özel sigortaların tanımlanmasıyla birlikte farklı ücret politikaları da ilerleyebilir.

Sigorta Prim Oranları Nelerdir?

Sigorta prim oranları, çalışanın maaşına göre hesaplanmaktadır. Çalışanın brüt maaşı üzerinden belirli kesintiler yapılır. Güncel olarak bakıldığında sigorta primleri; brüt maaşın yüzde 37,5 oranında kesinti yoluyla karşılanmaktadır.

Oranlara bakıldığında bir çalışanın maaşında yüzde 15’lik bir kesinti payı yansıması görülmektedir. Bir örnek ile pekiştirmek gerekirse; 10.000 TL oranında brüt maaş alan bir personeli ele alalım. Bu personel için sigorta primi ne kadar olabilir? Yapılacak olan hesaplamalara göre personel için 3.750 TL tutarında sigorta primi ödeme durumu oluşacaktır.

Sigorta Primi Nasıl Hesaplanır?

Sigorta priminin hesaplanması için brüt maaş tutarı ile prim oranı çarpılmalıdır. Sonrasında ise kolay bir şekilde maaştan kesilen tutar elde edilebilir. Az önce verilen örnek üzerinden gidersek; 3.750 TL tutarındaki prim içerisinde 1.400 işçi payı ve 100 TL olan işsizlik oranının toplamı olan 1.500 TL çalışanın maaşından karşılanmaktadır.

Geriye kalan tutar ise 2.050 işveren payı ile 200 TL olan işverenin işsizlik oranının toplamıyla birlikte 2.250 TL kalır. Bu tutar da işveren tarafından ödenmektedir. Hesaplama yaparken dikkat edilmesi gerekilen en önemli husus, net maaş tutarı değil de brüt maaşın ele alınmasıdır.

KolayBi' Ön Muhasebe Uygulamasını 14 Gün Ücretsiz Deneyin!

Sigorta Primi Neleri Kapsar?

Sigorta primi, çalışanların sigorta türlerine göre değişkenlik gösterebilir. 4A ve 4B olarak ikiye ayrılan sigortalarda prim oranları da farklıdır. 4A sigorta kapsamı içerisinde yer alan çalışanların primlerinde işveren payı yer alır.

Fakat 4B kapsamında yer alanlar yani Bağkur çalışanlarının primlerinde işveren oranları bulunmamaktadır. 4A sigortasında toplamda %37,5 gibi bir oran gözükürken; 4B kapsamında bu oran %33,5 ile 39 arasındadır.

Sigorta primine esas taban ve taban ücretleri ne kadar?

Asgari ücret tutarları esas alınarak belirlenen esas taban ve tavan fiyatları, 16.12.2021 kanunuyla birlikte değişikliğe uğramıştır. 2022 yılı için geçerli olan fiyatlar; Alt sınırda günlük olarak 166.80 TL; aylık olarak ise 5.004,00 TL olarak belirlenmiştir. Üst sınırda ise günlük 1.251,00 TL iken aylık durum ise 37.530,00 TL’dir

Sigorta primine esas günlük taban ve taban ücretleri ne kadar?

Sigorta primlerinde esas taban ve tavan ücretleri belirlenirken günlük olarak hesaplaması da yapılır. Çünkü sigorta primleri hesaplaması, personellerin çalışma gününe bakılarak oluşturulur.

Bu sebeple günlük oranlar oldukça önemlidir. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu içerisinde yer alan 82.madde esas alınarak belirlenen ücretler; günlük kazancın alt sınırı olarak otuzda biri olarak hesaplanır.

Üst ücretlerde ise tutarın 7,5 katıdır. 2021 yılında alınan karara göre günlük fiyatlar alt sınırda 166,80 TL iken üst sınırda ise 1,251,00 TL olarak karşımıza çıkmaktadır.

Part time çalışanların sigorta primi nasıl hesaplanır?

Part time çalışma modelinde prim ödemesi, tam zamanlı çalışmaya göre daha farklı bir şekilde hesaplanmaktadır. Çünkü part time çalışmada, tam zamanlı çalışmanın yarısı oranında bir mesai söz konusudur. Örneğin ayda 45 saat çalışan tam zamanlı bir personele göre part time çalışanı; 30 saate yakın bir çalışma zamanı geçirmektedir.

Bu durumda ödenen primlerde değişiklik olmasına sebep olmuştur. Part time çalışmada prim ödenirken, çalışılan gün sayısı esas alınmaktadır. Çalışılan gün sayısı hesaplanarak, çalışanın sigorta masrafları bulunabilir.

Hesaplama yapılırken bir ay içerisinde ulaşılan toplam çalışma saatinin 7,5’e bölünmesi gerekir. Part time çalışmada belirlenen günlük çalışma süresi 7,5 saattir. Sonrasında ise prim ödenecek gün sayısına kolaylıkla ulaşılabilir.

Tüm bunların yanı sıra part time çalışanı ayda 8 günden fazla çalışıyor ise eksik günlerin tamamlanmasına ihtiyaç duyulmadan sağlık sigortası hizmetlerinden yararlanabilir.

Sigorta Primi Ne Zaman Ödenir?

SGK’ya yapılacak olan ödemeler için ayın sonuna kadar ödeme olanağını sunmaktadır. Eğer ayın sonuna kadar ödeme yapılmaz ise bir sonraki ayın ödemelerinde borç faizi yansıtılabilir. Bu sebeple işverenler prim ödemelerini aksatmadan, zamanında yapması gerekmektedir. Zamanında ödenmemesi halinde işverenler için cezai politikalar da uygulanabilir.

Konu ile ilgili sıkça sorulan sorular

İsteğe bağlı sigorta primi nedir?

İsteğe bağlı sigorta primi, kişilerin isteğe bağlı şekilde sigorta primi ödeyerek; uzun vadesi bulunan sigorta seçeneklerine ve genel sağlık sigortasına bağlı olması durumunu yansıtmaktadır.

Bu seçenekle birlikte ömür boyunca sigorta hizmetlerinden faydalanılabilmektedir. Ölümün ardından ise kişinin verasetinde yer alan hak sahipleri, sigortalardan yararlanma hakkını da elde edebilir.

Sigorta Primleri Neden Yükselir?

Sigorta primlerinin artmasının sebepleri arasında sürekli olarak değişen hizmet ücretleri yer almaktadır. Hizmet ücretlerinin artmasıyla birlikte orantılı olarak sigorta primleri de artmaktadır. Bunun dışında ise hasar talepleri de etkilidir.

Sigorta Primleri Hesaplanırken Nelere Dikkat Etmek Gerekmektedir?

Sigorta primleri hesaplanırken, çalışılan gün sayısına dikkat edilmesi gerekir. Ardından ise bağlı olunan sigorta çeşidi göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü 4A ve 4B sigorta prim oranları farklılık göstermektedir.

Tüm bunların yanı sıra ise maaş tutarına da dikkat edilmesi gerekir. Sigorta primleri hesaplanırken net maaş göz önüne alınmamalıdır. Daima olarak brüt maaş üzerinden sigorta prim hesaplaması yapılmalıdır. Çünkü brüt maaş üzerinden kesintiler yaşanarak, personele direkt olarak net maaş yatırılır.

İşletmenizin finansal takip süreçlerini ve ofis işlerini optimize etme ihtiyaçlarına yönelik olarak hazırlanan KolayBi' Ön Muhsaebe Programı ile personel, takibi, cari takibi, stok takibi ve ücretsiz entegrasyonlarla işinizi büyütün.

Şimdi 14 gün boyunca ücretsiz kullanın.

Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir

SGK'ya Nasıl e-Fatura Kesilir? SGK e-Fatura Tipleri Nelerdir?

İşe Giriş Bildirgesi Nedir ? SGK İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Alınır ?

APHB SGK Sigorta Türü Nedir? 506 APHB Ne Demektir?

No items found.

Sigorta Primi Nedir? Sigorta Primi Nasıl Hesaplanır?

Ömer Yılmaz

Mali Müşavir