Dijital Pazarlama Nasıl Yapılır? Stratejileri Nelerdir?

Simge Gürel

İçerik Yazarı

Dijital Pazarlama Nasıl Yapılır
İş Geliştirme
Yayımlanma Tarihi:
June 10, 2022
Güncelleme Tarihi:
22/1/2023
0 dk

Gelişen teknoloji ve çok çeşitli fonksiyonlara sahip mobil cihazların hayatımızda daha büyük yer kaplamaya başlaması ile beraber günümüzde işletmelerin dijitalleşmesi önem kazanmakta. Teknolojinin getirdiği yenilik ve fırsatlarla işletmeler muhasebe, finans yönetimi, insan kaynakları, dijital pazarlama gibi birçok alanda daha kolay ve verimli çalışabiliyor. İşletmenizi dijital ortamda yönetme deneyimi için KolayBi' uygulamasını  ücretsiz deneyin.

Dijital platformların işletmelerin müşterileri ile daha yakın iletişim kurabilmelerine olanak sağlamasıyla, işletmelerde dijital pazarlamanın rolü gün geçtikçe artıyor. Geleneksel pazarlamaya göre daha az maliyetli olması, çift yönlü iletişim imkânı sağlaması, müşterilerin her an her yerden ulaşılabilir olması işletmelerin dijital pazarlamaya yönelme sebepleri arasında.

Hangi Kanallar Aracılığıyla Dijital Pazarlama Yapabilirsiniz?

Dijital pazarlama birçok çeşitli kanal aracılığıyla yapılabilir. Bunlardan bazıları:

E-Posta ile Dijital Pazarlama

E-posta en etkili dijital pazarlama kanallarından biri olarak görülmektedir. İşletmelerin müşterilerine dair sakladıkları iletişim bilgilerinden biri de e-posta bilgisi olduğundan, müşterileri ürün ve hizmetlerden, yeni kampanyalardan e-posta göndererek haberdar etmek oldukça kolay ve hızlıdır. Pek çok içerik pazarlaması yönteminde olduğu gibi, e-mail pazarlamasında da kısalık ve netlik kuraldır. Çoğu durumda hemen sadede gelmeliyiz. Peki neden?

  • Okuyucu kısıtlı bir ekran tasarımına sahip bir mobil cihaza sahip olabilir
  • Günümüzde e-posta alımlarının %70 oranında mobil cihazlardan sağlamıyor.

e-Posta içeriğimizi tasarlarken ve iletirken bunun otomatik ve çoklu bir e-mail çalışması gibi basit ve alelade bir şekilde hazırlanmaması gerekmektedir. Retention Science'nin yaptığı araştırmaya göre, e-posta iletimlerinde kişilerin ismini kullanmak, daha verimli sonuçlar doğurmaktadır. Odağımızda üç anahtar kelime olmalı;

  • Fayda:Müşterilerimize onlar için önemli bir şey yaptığımızı, karşılaştıkları (ön muhasebe-finans vb.) zorlukları gidereceğimize ikna etmemiz lazım.
  • İlham:İçeriğin verilerden, yaratıcılıktan, iyi tasarımdan ve emsallerinden farklılaştığı her noktadaki durumu ilham olarak ele alalım.
  • Empati: Bıkmaksızın müşteriye odaklanmak. Dünyayı onun gözlerinden görerek içerik planlamak.
Bir çalışma ortamı

Sosyal Medya Pazarlaması

Sosyal medyayı aktif kullanan kişi sayısı her geçen gün arttığından, sosyal medya kanalları dijital pazarlama uzmanlarının potansiyel müşterilere ulaşabileceği önemli bir kanaldır. Ancak doğru kitleye en verimli şekilde ulaşabilmek için doğru sosyal medya kanalının seçilmesi gerekiyor. Her sosyal medya platformunun özellikleri ve kullanıcı kitlesi göz önünde bulundurularak değerlendirme yapılmalı, sosyal medya pazarlama stratejisi belirlenmelidir.  

İlgili içerik: İnstagram'dan satış yapmak için bilmeniz gerekenler

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

Arama Motoru Optimizasyonu (Search Engine Optimization) ile arama motorlarının sonuç sayfalarında ilk sıralarda çıkarak organik ziyaretçi trafiği oluşturma amaçlanır. Web sitelerinin, kendilerini üst sıralarda konumlandırmak ve trafik sayılarını artırmak için, çeşitli internet arama motorlarının yüzlerce değişkenin ve algoritmanın sürekli değişen günellemelerien adapte ederek kendilerini sürekli güncellemesidir. SEO yaparken birden fazla yöntem olduğu ve asıl optimizasyonun arama motorları için değil, kullanıcıları için yapılması gerektiği, dünyanın en büyük arama motoru Google tarafından vurgulanmaktadır.

İçerik Pazarlama

İçerik pazarlamas, belli bir değer ve alakaya sahip içeriklerin, önceden belirlenen bir kullanıcı kitlesi hedef alınarak oluşturulmasını ve ilgili kitlenin harekekete geçirilmesini sağlayan stratejik bir pazarlama yaklaşımıdır. İçerik Pazarlama bir dijital pazarlama stratejisinin en önemli unsurlarından biridir. Yapılan pazarlama kampanyaları ne kadar büyük bir kitleye ulaşırsa ulaşsın, içerik bu kitleyi etkileyemiyorsa doğru bir strateji uygulanmamış demektir. Ürüne veya hizmete bağlı olarak değişen içerik pazarlamada önemli nokta hedef kitleyi göz önünde bulundurarak, ürünü veya hizmeti en doğru ve ilgi çekici şekilde tanıtmaktır.

B2B Şirketler için içerik pazarlamasının önemini konu edindiğimiz B2B Nedir? B2B Şirketler için pazarlama Stratejileri ,blog yazımız ile, özellikle pandeminden sonra e-Ticaret sitelerinin büyük yatırımlar yaptığı dijital pazarlama metodları hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Görüntülü Reklamcılık

Potansiyel müşterilerin ziyaret ettiği düşünülen web sitelerinde verilen reklamlardır. İlgili web sitelerinin belirli sayfalarında video reklam, geçiş reklamı veya reklam bandı şeklinde yapılan görüntülü reklamlarla potansiyel müşteriye ulaşma hedeflenir.

Bu aktiviteler ve daha birçokları potansiyel müşterileri kendi kanalınıza çekmenize olanak sağlar. Müşteriler web sitenize veya satış kanalınıza geldikten sonra, site içerisinde yapılan içerik çalışmaları önem kazanmaktadır. Blog yazıları, ikna edici satış metinleri, potansiyel müşterilerin ilgisini çekebilecek haberler müşterilerin web sitenizde daha çok zaman geçirmesini ve sizi takip etmesini sağlar.

Bu aşamada çeşitli web analitik yazılımları ile stratejinizi değerlendirebilirsiniz. Yaptığınız değerlendirmeler sonucunda kazandığınız müşterileri memnun etmek ve daimi müşteriniz olabilmeleri için çeşitli çalışmalar yapmalısınız. İyi hizmet sunma, kişiselleştirme, fiyatlandırma stratejileri gibi stratejilerle sadık müşteriler kazanabilirsiniz.

Siz de gelirlerinizi sosyal ve dijital medya üzerinden elde ediyorsanız, dijital içerik üreticilerinin nasıl vergilendirileceğine ilişkin ele aldığımız içeriğimize göz atabilirsiniz. Dijital pazarlama sektöründe işinizi büyütürken, işletmenize ait finansal verileri anbean görüntüleyebileceğiniz ve tüm ön muhasebe süreçlerini tek ekrandan yönetebileceğiniz KolayBi' Ön Muhasebe Uygulamasını 7 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

No items found.

Dijital Pazarlama Nasıl Yapılır? Stratejileri Nelerdir?

Simge Gürel

İçerik Yazarı