Teknolojinin gelişmesiyle birlikte birçok yasal uygulama internet ortamına taşınmıştır. Bu uygulamalara e-Fatura ve e-Arşiv de dahildir. Hem teknolojik ortamda uzun süre kayıtlı tutulabilmesi hem de çevre dostu olması ile kullanımı kolay ve güvenlidir. 05.03.2010 tarihinde ciro miktarına göre zorunlu tutulan bu uygulama, yıllar geçtikçe yaygınlaşmaya başlamıştır. Ayrıca zaman geçtikçe zorunlu tutulan ciro miktarı düşmüş, bu nedenle de daha fazla işletme bu zorunluluğa dahil olmuştur.
Yazımızın devamında e-Fatura kullanmak zorunlu mu, 4.4 bin 5 TL bin fatura nasıl kesilir, e-Arşiv fatura nasıl kesilir, e-Fatura başvurusu nasıl yapılır ve daha birçok sorunun cevabını bulabilirsiniz.
E-Fatura ve e-Arşiv Fatura Nedir?
E-Fatura, uzun zamandır kullanılmakta olan bir e-beşe türü olsa da, yapılan yasal düzenlemelerde kullanım zorunluluğu artmıştır. Ayrıca kağıt faturayla aynı hukuki niteliklere sahiptir.
Ülkemizde 05.03.2010 tarihinde yayınlanan 397 sıra numaralı VUK tebliği ile hayata geçirilmiştir ve bu tarihten itibaren uygulamadadır. Bir faturada yer alması gereken bilgileri barındırır ve satıcı ile alıcı arasındaki iletimin gerçekleştirildiği elektronik bir belgedir.
E-Arşiv ise, Gelir İdaresi Başkanlığının ortaya koymuş olduğu belirli standartlara uygun olarak düzenlenen faturaların elektronik ortama taşınması, muhafaza edilmesi ve raporlamasını kapsar. Bu sistem ile hazırlanan faturaların alıcı ve gönderici arasında güvenli bir şekilde ulaşması ve güvenli bir ortamda kayıt altında tutulabilmesi sağlanır.
E-Arşiv Fatura hakkında tüm detaylarıyla kaleme aldığımız blog içeriğimize göz atarak konu hakkında detaylı bilgi sahibi olabilir, e-Fatura'nın ne olduğu ve nasıl kesileceği hakkında kaleme aldığımız e-Fatura Nedir? Nasıl Kesilir? adlı içeriğimiz ile birlikte a'dan z'ye e-fatura süreçleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
E-Fatura Hangi İşletmeler ve Meslek Grupları için Zorunludur?
E-Fatura kullanmak zorunlu mu sorusu işletme sahiplerinin aklını kurcalamaktadır. Vergi Usul Kanunu 509 No’lu Genel Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair 535 No’lu Tebliğ kapsamında 2023 yılı için e-Fatura sistemine geçiş yapması gereken işletme ve meslek grupları aşağıdaki gibidir:
- Gayrimenkul inşa, alım, satım veya kiralama işlemlerini uygulayanlar ve bu işletmelere aracılık edenler,
- Kendi internet siteleri veya aracı internet siteleri veya platformlardan e-Ticaret faaliyetinde bulunanlar,
- Motorlu taşıt inşa, alım, satım veya kiralama yapanlar ile bu tür işletmelere aracılık eden mükellefler,
- İnternet üzerinden ilan yayınlayanlar ve internet reklamcılığı hizmeti verenler,
1 Temmuz 2023 tarihine kadar başvurularını ve geçiş hazırlıklarını tamamlayıp e-Fatura uygulamasına geçiş yapmak zorundadır.
İşletmelerin e-Fatura Kullanımını Zorunlu Kılan Yıllık Gelir Tutarları
E-Fatura kullanım zorunluluğunu belirleyen en önemli etken işletmelerin, sağladıkları hizmetlerden elde ettiği brüt satış hasılatıdır. Bu yıllık gelir tutarları sektör ayrımı olmaksızın tüm mükellefler için 3 milyon TL, gayrimenkul ve motorlu araç alım, satım ve kiralama hizmeti veren işletmeler için 500 bin TL, ve internet ortamında mal ve hizmet satışı yapanlar için 500 bin TL’dir. Bu şartları karşılayan işletmelerin 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-Fatura sistemine geçiş işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir.
E-Arşiv Fatura Kimler için Zorunlu?
Geçtiğimiz yıllarda, Vergi Usul Kanunu VUK 509 hükümlerine göre, e-Arşiv kullanabilmek için e-Fatura kullanıcısı olma zorunluluğu vardı.
Fakat 2021 yılı Kasım ayında Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan bir düzenleme ile özel entegratörler üzerinden e-Arşiv kullanıcısı olmak için gereken bu şart kaldırıldı. Bu sayede e-Arşiv kullanmak isteyen işletmeler ve şahıslar, e-Fatura’ya geçiş yapmadan e-Arşiv kullanma imkanına sahip oldu.
1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-Fatura kullanımı zorunlu olan mükellef grupları şekildedir;
- 2021 yılı için 4 Milyon TL brüt satış hasılatına, 2022 yılı için ise 3 milyon TL ve üzeri ciro haddine sahip olan, sektör fark etmeksizin tüm mükellef grupları,
- 2022 yılı cirosu 500 bin TL ve üzeri olan e-ticaret firmaları,
- 2022 yılı cirosu 500 bin TL ve üzeri olan gayrimenkul veya motorlu araç firmaları,
- 2022 yılı cirosu 500 bin TL ve üzeri olan e-ticaret firmaları.
4,4Bin ve 5 Bin TL e-Arşiv Fatura Kullanım Zorunluluğu Nedir?
4.4 Bin - 5 Bin TL e-Arşiv fatura kullanım zorunluluğu sorusunun cevabı ve kullanım zorunluluğunu anlayabilmek için öncelikle, bu alandaki düzenlemelere ve değişikliklere göz atalım. Başlamadan önce e-faturanın, sadece e-fatura mükelleflerine kesilip gönderildiğini hatırlayalım.
E-Arşiv faturanın kullanıldığı durum ise göndericinin e-Fatura mükellefi ve alıcının kağıt fatura kullanıcısı veya son kullanıcı olması söz konusu olduğunda kullanılır. Bu zorunluluk için e-Arşiv fatura sınırı bulunmaktadır ve bu sınırı aşan miktarlarda uygulama zorunlu tutulmuştur.
E-Fatura ve e-Arşiv uygulamasına dahil olmayan mükellefler için halen uygulanmakta olan 5.000 – 30.000 TL e-Arşiv fatura sınırı 01/03/2022 tarihinden itibaren 2.000 – 5.000 TL olarak yeniden belirlenmişti. 2023 yılı itibariyle ise, bu tutarlarda GİB tarafından değişiklik yapıldı.
Resmi gazetede 30 Aralık 2022'de yayımlanan 544 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu ile birlikte ise, 2023 yılı itibariyle ise 5Bin ve 30Bin TL olan bu limit, Vergi Usul Kanunu Tebliği No: 544 ile 4.400 TL ve 5.000 TL'ye düşürülmüştür.
Buna göre, aynı gün içerisinde, vergi mükellefi olmayan bir işletmeye keseceğimiz 4.400TL üzeri bir fatura, e-arşiv fatura formatında, vergi mükellefi olan bir firmaya keseceğimiz 5.000TL ve üzeri olan bir fatura ise aynı şekilde e-arşiv fatura olmak zorundadır.
2023 yılı e-Defter Kullanım Zorunluluğu Nedir?
E-Fatura uygulamasına zorunlu olarak geçiş yapan mükelleflerin e-Defter uygulamasına da geçiş yapması zorunluluk kapsamındadır. E-Fatura mükellefleri aynı zamanda e-Arşiv mükellefi olduğu için, e-Arşiv uygulamasına zorunlu olarak geçiş yapan mükelleflerin de e-Defter kullanma zorunluluğu bulunuyor. Bu zorunluluk için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan şartlar ve son tarih aşağıdaki gibidir;
- 2021 cirosu 4 milyon TL ve üzeri olan işletmeler,
- 2021 cirosu 1 milyon TL 2022 brüt hasılatı 500Bin TL ve üzeri olan e-ticaret işletmeleri,
- 2021 cirosu 1 milyon TL, 2022 brüt hasılatı 500Bin TL ve üzeri olan gayrimenkul veya araç firmaları,
- 2021 yılı içerisinde 1 Milyon TL ve üzeri, 2022 yılında ise 500Bin TL ciroya sahip Belediye ve Kültür Turizm Bakanlığı Onaylı Otel İşletmeleri,
1 Ocak 2023 tarihine kadar e-defter kullanımları zorunlu tutulurken;
- 2022 cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan işletmeler,
- 2022 cirosu 500 bin TL ve üzeri olan e-ticaret firmaları,
- 2022 cirosu 500 bin TL olan gayrimenkul veya motorlu araç firmaları,
- 2022 cirosu 500 bin TL olan otel işletmeleri,
1 Ocak 2024 tarihine kadar e-Defter uygulamasına geçiş yapmak zorundadır.
KolayBi' ile e-Arşiv ve e-Fatura Başvurusu Yapabilir miyim?
İnteraktif Vergi Dairesi şifrenizi KolayBi’ye bağlayarak e-Arşiv faturanızı oluşturabilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından zorunlu tutulan 2 Bin-5 Bin TL faturalarınızı KolayBi üzerinden dakikalar içinde kesebilir ve kolayca düzenleyebilirsiniz.
E-Arşiv fatura ile fatura işlemlerinizi daha az maliyet ile halledebilir, fatura iletimleriniz daha hızlı olacağı için tahsilat işlemleri ve nakit akışınızın hızlanmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca KolayBi ile dakikalar içinde e-Fatura mükellefi olabilir, faturalarınızı en kısa sürede gönderip tahsilatlarınızı alabilirsiniz.
E-Fatura programı ile bütün faturalama sürelerinizi tek ekrandan yönetebilir, birkaç tıkla bütün işlemlerinizi görüntüleyebilirsiniz. E-Fatura kesmek için bilgisayar, telefon veya tabletinizde internet bağlantınız olması yeterli. Çözüm odaklı destek ekibiyle KolayBi, e-dönüşüm işlemlerinizde ve firmanızın dijitalleşme sürecinde ihtiyacınız ihtiyaç duyduğunuz desteği sağlamaktadır.
Şirketinizin faturalama işlemlerini dijitalleştirerek fatura süreçlerini hiç olmadığı kadar kolay yönetin!
KolayBi' Ön Muhasebe Programını 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.
İlgili diğer içeriklerimiz için:
Açık Fatura ve Kapalı Fatura Nedir?
e-Fatura Nasıl İptal Edilir? e-Fatura İptal Portalı Kullanımı
e-Fatura mükelleflerine e-arşiv kesilir mi?
2023 e-Fatura Geçişi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular