İnternet Vergi Dairesi Nedir? Hangi İşlemler Yapılabilir?

Ahmet Karadeniz

Digital Copywriter

Bilgisayarda işlem yapan kişiye ait yakın çekim el görüntüsü
e-Dönüşüm
22.9.2022
0 dk okunma süresi

Gündelik hayatımızda, herhangi bir işimizi halletmek üzere devlet kurumlarını, vergi dairelerini veya bir bankanın telefon numarasını aradığımızda, otomatik çağrı sistemlerinin genellikle şu ifadelere benzer bir yanıtı verdiğini duymuşuzdur: ''Değerli kullanıcımız/müşterimiz, dilerseniz işlemlerinizi internet sitemizden/mobil uygulamamızdan sıra beklemeden de kolayca yapabilirsiniz.''

Günümüzde uzmanlar, teknolojik gelişmelerin hayatımıza olan etkisini sıralarken, ''her geçen gün gelişen, dijitalleşen dünyamız'' şeklide ifadeler kullanmaya yatkındır ancak içinde bulunduğumuz bu siber dünya ile artık özdeşleşmiş durumdayız. İnternetin nüfuz etmediği herhangi bir alan kalmadı denebilir. Bu sebeple, klişeleşen sözcükler kurmak yerine bizzat içerisinde bulunduğumuz bu çağ; büyük, küçük her türlü işletmenin, işletmelerini dijitalleştirmeye yöneldiği bir teknolojik belirlenimcilik(teknolojik determinizm) çağı olarak ifade etmek mümkündür.

Bu blog içeriğimizde, ziyaretçilerimize İnternet Vergi Dairesinin ne olduğunu anlatırken, kapsamının ve İVD üzerinden ne gibi işlemler yapabileceğini de aktararak, hem işletmelerin hem de değerli kullanıcılarımızın İnternet Vergi Dairesi'ndeki süreçlerini hızlandırmayı amaçlamaktayız. Gerisi  içeriğimizde.

İnternet Vergi Dairesi Nedir?

İnternet Vergi Dairesi, Gelir İdaresi Başkanlığı'na bağlı olarak çalışan, fiziki bir vergi dairesini internet ortamına taşıyan resmi bir platformdur. İVD, vergi mükelleflerine birçok işlem olanağı sunar. İnternet vergi dairesi vergi işlemlerinizi online olarak tamamlayabileceğiniz ve kesintisiz şekilde bu işlemlerinizin takibini yapabileceğiniz bir platformdur. Yapabileceğiniz işlemler arasında vergi borçlarınız hakkında bilgi almak, bu borçlarınızı internet üzerinden kolayca ödemek gibi işlemler yer almaktadır.  Yeni internet vergi dairesi tıpkı önceki gibi Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı olarak çalışmalarını yürütmektedir. İçeriğimiz ile beraber, İnternet Vergi Dairesi hakkında tüm merak edilenleri cevaplandıracak ve bu hizmeti en etkili şekilde kullanmanın yollarını paylaşacağız.

İnternet Vergi Dairesine Nasıl Başvuru Yapılır ?

İnternet vergi dairesine başvuru esnasında tüzel kişiler ve gerçek kişilerin yapacağı başvuru arasında bir ayrıma gidilmiştir. Kayıt ve başvuru işlemlerinde tüzel ve gerçek kişiler için farklı işlem aşamaları uygulanmaktadır.

Tüzel kişilerin öncelikle İnternet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formu’ nu eksiksiz bir şekilde doldurması gerekmektedir. Bir sonraki aşamada ise beyan metni imzalanmalıdır. Son olarak kurum yetkisinin mükellefin tabi olduğu Vergi Dairesi’nde başvuruyu yapması gerekmektedir. Fiilen yapılması gereken bu işlemleri kurum yetkilisinin Zarf Teslim Yazısı aracılığı ile yetki verdiği kişiler de yapabilmektedir.

Gerçek kişiler için de başvuru aşamaları benzer şekilde ilerlemektedir. İnternet vergi dairesi şifre formu doldurulmalı, beyan metni imzalanmalıdır. Ardından belirlenen vekil noter tasdikli yetki belgesini kullanarak başvuruyu bağlı olduğu vergi dairesine giderek fiilen gerçekleştirilebilir. Başvurular bağlı oldukları GİB internet vergi dairesi üzerinden yapılmalıdır.

İnternet vergi dairesi şifre alma aşaması başvuru işlemlerinden sonra gerçekleşmektedir. Başvurunun ardından Vergi Dairesi, bilgilerin doğruluğunu kontrol etmektedir. Sonrasında kullanıcı kodu ve şifresi hazırlanmaktadır. Kapalı bir zarf içerisinde verilmekte olan bu belge başvuru yapan kişiye teslim edilir.

İnternet Vergi Dairesi Bilgisayar Kullanan Kişi
KolayBi' Ön Muhasebe ve Finans Programını 14 Gün Ücretsiz Kullan!

İnternet Vergi Dairesine Nasıl Giriş Yapılır?

İnternet vergi dairesine https://ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden giriş yapılmaktadır. Bunun için ise sisteme T.C. kimlik numarası ya da Vergi kimlik numaranızı kullanarak girmeniz gerekmektedir. Giriş için kullanabileceğiniz yöntemlerden bir diğeri ise Numara/kullanıcı kodu ve şifre bilgileri ya da e Devlet şifresi ile giriş yapılabilmektedir.

İnternet vergi dairesine 3 ayrı şekilde giriş yapılmaktadır. Giriş şekil ve hükümlerine göre görüntüleyebileceğiniz ve edineceğiniz bilgi ve sorgular değişmektedir.

İnternet Vergi Dairesinde Hangi İşlemler Yapılabilir?

İnternet vergi dairesi birçok işlemi online platform üzerine taşıyarak işlemlerin tamamlanma sürecinde çok büyük bir kolaylık sağlamıştır.

İnternet Vergi Dairesi üzerinden yapabileceğiniz işlemler;

e-Beyanname, Bilgi Girişi, Dilekçeler, Sorgulamalar, KDV İade Talebi Listelerini Gönderme, Gelir-Kurumlar Vergisi İade Talebi Girişi (GEKSİS) Kılavuzu işlemleridir. Bununla birlikte yukarıda da belirttiğimiz gibi İnternet Vergi Dairesine birden fazla giriş yöntemi bulunmaktadır. Bu giriş şekillerine göre yapabileceğiniz işlemler değişebilmektedir.

Kullanıcı kodu ve şifresi ile giriş yaptığınızda yapabileceğiniz işlemler şu şekildedir:

e-Beyanname, Bilgi Girişi, Dilekçeler, Sorgulamalar, KDV İade Talebi Listelerini Gönderme, Gelir-Kurumlar Vergisi İade Talebi Girişi (GEKSİS) Kılavuzu.

T.C. kimlik numaranız ile girdiğinizde ise;

Borç Ödeme İşlemleri, Motorlu Taşıtlar, Borç Sorgulama, Kira Beyannamesi, İhbar İşlemleri.

E-devlet ile girildiğinde ise; Borç Ödeme İşlemleri, Motorlu Taşıtlar, Borç Sorgulama, Kira Beyannamesi, İhbar İşlemleri.

Konuyla ilgili içerik: Trafik cezası sorgulama ve ödeme nasıl yapılır?

İVD Üzerinden Borç Sorgulama ve Ödeme Nasıl Yapılır?

İnternet vergi dairesi borç sorgulama işlemlerinizi e-Devlet üzerinden de kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

İnternet vergi dairesi borç ödeme işlemlerini yapmak için öncesinde gib.gov.tr adresine girmeniz gerekmektedir. Hızlı erişim bölümünden interaktif vergi dairesi butonuna tıklamalısınız. İnteraktif vergi sayfasına TC, vergi kimlik numarası, kullanıcı kodu ve şifre bilgileri ile ya da e devlet girişi yolu ile giriş yapabilirsiniz. Ana sayfada yer alan genel borç bilgilerine girerek detay butonuna tıkladığınız taktirde ödemek istediğiniz borucu üzerinde ‘öde’ yazılı butona tıklayarak ödeme işlemlerinize başlayabilirsiniz. BU aşamadan sonra vereceğiniz onayla birlikte GİB ödeme ekranı karşınıza gelecektir. Kart bilgilerinizi girerek ödemenizi yapabilir ve ardından makbuzunuzu alabilirsiniz.  Internet vergi dairesi ödeme bilgisi sorgulama işlemlerini yine www.ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden öğrenebilirsiniz.

İnternet Vergi Dairesi Üzerinden Hangi Bilgiler Sorgulanabilmektedir?

İnternet Vergi Dairesi üzerinden yapılabilecek sorgulamalar aşağıdaki gibidir:

• Vergi Dairesinde mevcut mükellef kimlik bilgileri.

• 2000 yılında ve sonrasındaki çalışmalarda bazı bilgiler sorgulanabilmektedir. Bunlar; tahakkuk, tahsilat, vadesi gelen ve gelmeyen borç bilgileridir.

• Yurt dışına çıkış engellendiğinde ayrıntılı seyahat hükümleri.

• Gümrük çıkış beyanname tescil numarası.

• Gümrük idaresi ve belirli tarihlerde yapılmakta olan kapanma hükümleri.

• Veri ödeme işlemleri sırasında işlenmeyen vergi ödemeleri.

İVD'den beyanname sorgulama nasıl yapılır?  

İnternet Vergi Dairesi üzerinden yapacağınız sorgulama işlemlerinde hangi tür beyanname sorgulaması yapacağınız çok önemlidir. Beyannamenin türünü belirledikten sonraki işlem ise kullanıcı kodunuz, şifreniz ve T.C. kimlik numaranız ile giriş yapmaktır. Ardından İnternet vergi dairesi e-beyanname sorgulama işlemini çok kolay bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

İnternet Vergi Dairesi ile ilgili Sıkça Sorular Sorular
İnternet vergi dairesi kilitlendi nasıl açılır?

İnternet vergi dairesinin kilitlenmesi genel olarak şifrenin yanlış girilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu tarz durumlarda site kendini yalnızca 5 dakika kilitlemektedir. Dolayısı ile şifrenizi hatırlıyorsanız 5 dakikalık kilitlemenin ardından hesabınıza giriş yapabilirsiniz. Şifreyi unutmanız halinde ise yeni şifre alma yoluna gidebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken ‘şifremi unuttum’ seçeneğine tıklamaktır. Sonrasında yeni şifre alabilir ve siteye güvenli bir şekilde giriş yapabilirsiniz.

İnternet Vergi Dairesi güvenli mi?

Evet, İnternet Vergi Dairesi Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı çalışmakta olan güvenlik önlemleri güçlü bir platformdur. Gönül rahatlığı ile tüm işlemlerinizi yapabilirsiniz. Kullanıcıya ait tüm bilgiler saklı tutulmaktadır.

İnternet Vergi Dairesi Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?

Noter tasdikli yetki veriler kişiler tarafından hazırlanan adres değişikli dilekçesi vergi dairesine iletilir. Bu işlemin yapılmasından ardından vergi dairesi tarafından yeni vergi dairesi için belirtilen adrese bir kontrol düzenlenir. Adrese onayın verilmesi ile birlikte yeni adres sistemde görünür hale gelir. Bu işlemler internet üzerinden de yapılabilmektedir.

İnternet Vergi Dairesi Beyanname Sorgulama Nasıl Yapılır?

Beyanname türü belirlendikten sonra İnternet Vergi Dairesine giriş yapılır. Ve ardından sorgulama işlemi yapılır.

İnternet Vergi Dairesi Beyanname İptali Nasıl Yapılır?

Beyanname iptali www.intvd.gib.gov.tr adresi üzerinden yapılmaktadır.

“Onay bekleyen Beyanname/Bildirim” iptal işlemi için siteye giriş yapılır. Ardından “özel işlemler” yazılı butona tıklanır.

Sonraki aşamada ise mükellefe ait kimlik numarası girilir. Beyanname türü ve vergilendirme dönemi seçilir.

Böylece sorgulama işlemi tamamlanmış olur.

İnternet Vergi Dairesi ile İnteraktif Vergi Dairesi Arasındaki Fark Nedir?

İnternet Vergi Dairesi ile İnteraktif Vergi Dairesi’nde yapılmakta olan işlemlerin adeti farklılık göstermektedir. Bununla birlikte İnteraktif Vergi Dairesi’nin ara yüzü çok daha pratik bir kullanıma sahiptir.

İnternet Vergi Dairesi Şifresi Nasıl Değiştirilir?

Şifresini değiştirmek isteyen İnternet Vergi Dairesi kullanıcıları, sisteme giriş yapmak zorundadır. Sisteme giriş yapıldıktan sonra ekranın sağ üst köşesinde yer alan “Ad Soyad / Ünvan” alanına tıklanmalıdır. Sonrasında şifre değiştirme işlemi yapılabilir.

Hangi Vergi Dairesine Bağlıyım?

Tüzel kişilerin ve gerçek kişilerin bağlı oldukları vergi dairesini bilmesi oldukça önemlidir. Tüzel veya gerçek kişilerin bağlı oldukları vergi dairesini öğrenmek için 4 farklı yöntem mevcuttur. Bu yöntemler şu şekildedir;

• e-devlet üzerinden vergi dairesi sorgulama,

• Danışma hattı üzerinden vergi dairesi sorgulama,

• Bizzat müracaat ederek vergi dairesi sorgulama,

• İnternet Vergi Dairesi hizmetleri üzerinden vergi dairesi sorgulama.

Vergi Türleri Nelerdir?

Vergi, kendi içerisinde çeşitli kollara ayrılır. Vergi türü olarak adlandırılan bu kollar sayılamayacak kadar fazladır. Gelir İdaresi Başkanlığı'na ait vergi listesinde yer alan ve vergi mükellefleri tarafından sıklıkla ödenen veya sıklıkla kulağa gelen 7 farklı vergi türü vardır. Bu vergi türleri aşağıdaki gibidir;

• Damga Vergisi,

• MTV olarak bilinen Motorlu Taşıtlar Vergisi,

• KDV olarak bilinen Katma Değer Vergisi,

• ÖTV olarak bilinen Özel Tüketim Vergisi,

• Kurumlar Vergisi,

• Gelir Vergisi,

• Emlak Vergisi.

İnternet Vergi Dairesi’nden Vergi Levhası Nasıl Alınır?

İnternet Vergi Dairesi’nden vergi levhası almak için uygulanması gereken belirli işlemler yer almaktadır. Bu işlemler sırası ile şu şekildedir:

1)Gelir İdaresi Başkanlığı’nın www.gib.gov.tr adresine giriş yapmak.

2)Ana sayfada bulunan e-İşlemler menüsünü açmak.

3)Bu kısımda işlem yapmak için İnternet Vergi Dairesi ya da İnteraktif Vergi Dairesi sayfalarından birisini seçmek.

4)Şifre veya kullanıcı kodunu kullanarak siteye giriş yapmak.

5)Sorgulamalar bölümünü açmak.

6)e-Vergi Levhası Oluştur butonu üzerine tıklamak.

Bu konuyla alakalı diğer içeriklerimiz için: 

Vergi numarası sorgulama işlemi nedir? Nasıl yapılır?

Vergi Borcu Sorgulama ve Ödeme İşlemleri Nasıl Yapılır?

Vergi Borcu Yapılandırma İşlemi Nasıl Yapılır?

İnternet Vergi Dairesi Nedir? Hangi İşlemler Yapılabilir?

Ahmet Karadeniz

Digital Copywriter