İnternet Vergi Dairesi Nedir? Hangi İşlemler Yapılabilir?

Ahmet Karadeniz

İçerik Yazarı

Bilgisayarda işlem yapan kişiye ait yakın çekim el görüntüsü
e-Dönüşüm
Yayımlanma Tarihi:
September 22, 2022
Güncelleme Tarihi:
10/11/2023
0 dk

Bu blog içeriğimiz, eski adıyla İnternet Vergi Dairesi ve İnteraktif Vergi Dairesi olarak mükelleflere vergisel işlemlerini elektronik ortamdan yapabilmek olanağı sunan platformları ve her iki platformun birleştirilerek Dijital Vergi Dairesi olarak değiştirilmesini konu almaktadır.

Gelir İdaresi Başkanlığı 7 Ekim 2023 tarihinde, İnternet Vergi Dairesi ve İnteraktif Vergi Dairesi üzerinde yapılan işlemleri, tek bir portalda buluşturmak amacıyla Dijital Vergi Dairesini kullanıma sokmuştur. Böylece, İnternet Vergi Dairesi ve İnteraktif Vergi Dairesi kapatılarak, buradaki işlemlerin tümü kademeli olarak Dijital Vergi Dairesine taşınacaktır.

Dijital Vergi Dairesi Nedir? Nasıl Kullanılır? içeriğimizle birlikte, Dijital Vergi Dairesine dair tüm soru ve cevapları bulabilir, konu hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

İnternet Vergi Dairesine Yeni Adıyla Dijital Vergi Dairesine Nasıl Başvuru Yapılır?

İnternet vergi dairesine başvuru esnasında tüzel kişiler ve gerçek kişilerin yapacağı başvuru arasında bir ayrıma gidilmiştir. Kayıt ve başvuru işlemlerinde tüzel ve gerçek kişiler için farklı işlem aşamaları uygulanmaktadır.

Tüzel kişilerin öncelikle İnternet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formu’ nu eksiksiz bir şekilde doldurması gerekmektedir. Bir sonraki aşamada ise beyan metni imzalanmalıdır. Son olarak kurum yetkisinin mükellefin tabi olduğu Vergi Dairesi’nde başvuruyu yapması gerekmektedir. Fiilen yapılması gereken bu işlemleri kurum yetkilisinin Zarf Teslim Yazısı aracılığı ile yetki verdiği kişiler de yapabilmektedir.

Gerçek kişiler için de başvuru aşamaları benzer şekilde ilerlemektedir. İnternet vergi dairesi şifre formu doldurulmalı, beyan metni imzalanmalıdır. Ardından belirlenen vekil noter tasdikli yetki belgesini kullanarak başvuruyu bağlı olduğu vergi dairesine giderek fiilen gerçekleştirilebilir. Başvurular bağlı oldukları GİB internet vergi dairesi üzerinden yapılmalıdır.

İnternet vergi dairesi şifre alma aşaması başvuru işlemlerinden sonra gerçekleşmektedir. Başvurunun ardından Vergi Dairesi, bilgilerin doğruluğunu kontrol etmektedir. Sonrasında kullanıcı kodu ve şifresi hazırlanmaktadır. Kapalı bir zarf içerisinde verilmekte olan bu belge başvuru yapan kişiye teslim edilir.

Yapmış olduğunuz bu başvuru sonucu aldığınız bilgilerle, Dijital Vergi Dairesine giriş yapabilir; vergi, ödeme, sorgulama ve doğrulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Dijital Vergi Dairesini Kullanmak için Tekrar Başvuru Yapmam Gerekiyor mu?

Sistemi kullanmak için herhangi bir başvuru yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Hâlihazırda kullanıcı kodu ve şifresi bulunanlar bu kullanıcı kodu ve şifre ile e-devlet şifresi bulunanlar e-devlet şifresi ile sisteme giriş yapabileceklerdir. Kullanıcı kodu ve şifresi olmayan kişilerin Dijital Vergi Dairesi internet sitesi üzerinden sisteme kayıt olarak şifre edinmeleri gerekmektedir.

Dijital Vergi Dairesi, mükelleflerin elektronik ortamda sunulan tüm işlemleri tek bir portal üzerinden yapabilmelerini sağlamak amacıyla kurulmuştur. Dijital Vergi Dairesi ile ilgili tüm ayrıntıları ele aldığımız blog içeriğimize buradan ulaşabilir, konu hakkında tüm merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

İnternet Vergi Dairesi Bilgisayar Kullanan Kişi
KolayBi' Ön Muhasebe ve Finans Programını 7 Gün Ücretsiz Kullan!

İnternet Vergi Dairesine Nasıl Giriş Yapılır?

İlgili giriş yöntemi artık doğrudan Dijital Vergi Dairesi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bunun için ise sisteme kayırlı T.C. kimlik numarası ya da Vergi kimlik numaranızı kullanarak giriş yapabilirsiniz. Giriş için kullanabileceğiniz yöntemlerden bir diğeri ise Numara/kullanıcı kodu ve şifre bilgileri ya da e Devlet şifresi ile giriş yapılabilmektedir.

İnternet vergi dairesine 3 ayrı şekilde giriş yapılmaktadır. Giriş şekil ve hükümlerine göre görüntüleyebileceğiniz ve edineceğiniz bilgi ve sorgular değişmektedir

İnternet Vergi Dairesinde Hangi İşlemler Yapılabilir?

İnternet vergi dairesi birçok işlemi online platform üzerine taşıyarak işlemlerin tamamlanma sürecinde çok büyük bir kolaylık sağlamıştır.

İnternet Vergi Dairesi üzerinden yapabileceğiniz işlemler;

e-Beyanname, Bilgi Girişi, Dilekçeler, Sorgulamalar, KDV İade Talebi Listelerini Gönderme, Gelir-Kurumlar Vergisi İade Talebi Girişi (GEKSİS) Kılavuzu işlemleridir. Bununla birlikte yukarıda da belirttiğimiz gibi İnternet Vergi Dairesine birden fazla giriş yöntemi bulunmaktadır. Bu giriş şekillerine göre yapabileceğiniz işlemler değişebilmektedir.

Kullanıcı kodu ve şifresi ile giriş yaptığınızda yapabileceğiniz işlemler şu şekildedir:

e-Beyanname, Bilgi Girişi, Dilekçeler, Sorgulamalar, KDV İade Talebi Listelerini Gönderme, Gelir-Kurumlar Vergisi İade Talebi Girişi (GEKSİS) Kılavuzu.

T.C. kimlik numaranız ile girdiğinizde ise;

Borç Ödeme İşlemleri, Motorlu Taşıtlar, Borç Sorgulama, Kira Beyannamesi, İhbar İşlemleri.

E-devlet ile girildiğinde ise; Borç Ödeme İşlemleri, Motorlu Taşıtlar, Borç Sorgulama, Kira Beyannamesi, İhbar İşlemleri.

Dijital Vergi Dairesine Giriş Yapmak için ise, İnternet Vergi Dairesi, İnteraktifVergi Dairesi, Hazır Beyan Sistemi ve E-Tebligat işlemleri için almış olduğunuzşifrelerinizle Dijital Vergi Dairesine giriş yapabilirsiniz.

Dijital Vergi Dairesi ile ilgili tüm merak ettiklerinizi Dijital Vergi Dairesi Nedir? Nasıl Kulanılır? blog içeriğimiz ile öğrenebilirsiniz.

İVD Üzerinden Borç Sorgulama ve Ödeme Nasıl Yapılır?

İnternet vergi dairesi borç sorgulama işlemlerinizi e-Devlet üzerinden de kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

İnternet vergi dairesi borç ödeme işlemlerini yapmak için öncesinde gib.gov.tr adresine girmeniz gerekmektedir. Hızlı erişim bölümünden interaktif vergi dairesi butonuna tıklamalısınız. İnteraktif vergi sayfasına TC, vergi kimlik numarası, kullanıcı kodu ve şifre bilgileri ile ya da e devlet girişi yolu ile giriş yapabilirsiniz.

Ana sayfada yer alan genel borç bilgilerine girerek detay butonuna tıkladığınız taktirde ödemek istediğiniz borucu üzerinde ‘öde’ yazılı butona tıklayarak ödeme işlemlerinize başlayabilirsiniz. Bu aşamadan sonra vereceğiniz onayla birlikte GİB ödeme ekranı karşınıza gelecektir. Kart bilgilerinizi girerek ödemenizi yapabilir ve ardından makbuzunuzu alabilirsiniz.  Internet vergi dairesi ödeme bilgisi sorgulama işlemlerini yine www.ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden öğrenebilirsiniz.

Dijital Vergi Dairesinde Borç Ödeme ve Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

Dijital Vergi Dairesinde ise, borç ödeme işlemlerinizi (MTV, Tapu Harcı, Cep Telefonu Ödeme, PasaportHarcı Ödeme, Yurt Dışı Seyahat Harcı Ödeme, T.C Kimlik Kartı Ödeme vd.) sisteme giriş yaptığınızda karşınıza çıkan Hızlı Ödeme ekranından yapabilirsiniz.

Hızlı Ödeme Ekranında bulunmayan diğer ödemelerinizi, kullanıcı adınız ve şifrenizi ile portala giriş yaparak ödeyebilirsiniz. Dijital Vergi Dairesinede yapabileceğiniz işlemlere dair tüm detaylara Dijital Vergi Dairesi Nedir? Nasıl Kullanılır? Blog içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

İnternet Vergi Dairesi Üzerinden Hangi Bilgiler Sorgulanabilmektedir?

İnternet Vergi Dairesi üzerinden yapılabilecek sorgulamalar aşağıdaki gibidir:

• Vergi Dairesinde mevcut mükellef kimlik bilgileri.

• 2000 yılında ve sonrasındaki çalışmalarda bazı bilgiler sorgulanabilmektedir. Bunlar; tahakkuk, tahsilat, vadesi gelen ve gelmeyen borç bilgileridir.

• Yurt dışına çıkış engellendiğinde ayrıntılı seyahat hükümleri.

• Gümrük çıkış beyanname tescil numarası.

• Gümrük idaresi ve belirli tarihlerde yapılmakta olan kapanma hükümleri.

• Veri ödeme işlemleri sırasında işlenmeyen vergi ödemeleri.

İVD'den beyanname sorgulama nasıl yapılır?  

İnternet Vergi Dairesi üzerinden yapacağınız sorgulama işlemlerinde hangi tür beyanname sorgulaması yapacağınız çok önemlidir. Beyannamenin türünü belirledikten sonraki işlem ise kullanıcı kodunuz, şifreniz ve T.C. kimlik numaranız ile giriş yapmaktır. Ardından İnternet vergi dairesi e-beyanname sorgulama işlemini çok kolay bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

İnternet Vergi Dairesi ile ilgili Sıkça Sorular Sorular
İnternet vergi dairesi kilitlendi nasıl açılır?

İnternet vergi dairesinin kilitlenmesi genel olarak şifrenin yanlış girilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu tarz durumlarda site kendini yalnızca 5 dakika kilitlemektedir. Dolayısı ile şifrenizi hatırlıyorsanız 5 dakikalık kilitlemenin ardından hesabınıza giriş yapabilirsiniz. Şifreyi unutmanız halinde ise yeni şifre alma yoluna gidebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken ‘şifremi unuttum’ seçeneğine tıklamaktır. Sonrasında yeni şifre alabilir ve siteye güvenli bir şekilde giriş yapabilirsiniz.

İnternet Vergi Dairesi güvenli mi?

Evet, İnternet Vergi Dairesi Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı çalışmakta olan güvenlik önlemleri güçlü bir platformdur. Gönül rahatlığı ile tüm işlemlerinizi yapabilirsiniz. Kullanıcıya ait tüm bilgiler saklı tutulmaktadır.

İnternet Vergi Dairesi Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?

Noter tasdikli yetki veriler kişiler tarafından hazırlanan adres değişikli dilekçesi vergi dairesine iletilir. Bu işlemin yapılmasından ardından vergi dairesi tarafından yeni vergi dairesi için belirtilen adrese bir kontrol düzenlenir. Adrese onayın verilmesi ile birlikte yeni adres sistemde görünür hale gelir. Bu işlemler internet üzerinden de yapılabilmektedir.

İnternet Vergi Dairesi Beyanname Sorgulama Nasıl Yapılır?

Beyanname türü belirlendikten sonra İnternet Vergi Dairesine giriş yapılır. Ve ardından sorgulama işlemi yapılır.

İnternet Vergi Dairesi Beyanname İptali Nasıl Yapılır?

Beyanname iptali www.intvd.gib.gov.tr adresi üzerinden yapılmaktadır.

“Onay bekleyen Beyanname/Bildirim” iptal işlemi için siteye giriş yapılır. Ardından “özel işlemler” yazılı butona tıklanır.

Sonraki aşamada ise mükellefe ait kimlik numarası girilir. Beyanname türü ve vergilendirme dönemi seçilir.

Böylece sorgulama işlemi tamamlanmış olur.

İnternet Vergi Dairesi ile İnteraktif Vergi Dairesi Arasındaki Fark Nedir?

İnternet Vergi Dairesi ile İnteraktif Vergi Dairesi’nde yapılmakta olan işlemlerin adeti farklılık göstermektedir. Bununla birlikte İnteraktif Vergi Dairesi’nin ara yüzü çok daha pratik bir kullanıma sahiptir.

İnternet Vergi Dairesi Şifresi Nasıl Değiştirilir?

Şifresini değiştirmek isteyen İnternet Vergi Dairesi kullanıcıları, sisteme giriş yapmak zorundadır. Sisteme giriş yapıldıktan sonra ekranın sağ üst köşesinde yer alan “Ad Soyad / Ünvan” alanına tıklanmalıdır. Sonrasında şifre değiştirme işlemi yapılabilir.

Hangi Vergi Dairesine Bağlıyım?

Tüzel kişilerin ve gerçek kişilerin bağlı oldukları vergi dairesini bilmesi oldukça önemlidir. Tüzel veya gerçek kişilerin bağlı oldukları vergi dairesini öğrenmek için 4 farklı yöntem mevcuttur. Bu yöntemler şu şekildedir;

• e-devlet üzerinden vergi dairesi sorgulama,

• Danışma hattı üzerinden vergi dairesi sorgulama,

• Bizzat müracaat ederek vergi dairesi sorgulama,

• İnternet Vergi Dairesi hizmetleri üzerinden vergi dairesi sorgulama.

Vergi Türleri Nelerdir?

Vergi, kendi içerisinde çeşitli kollara ayrılır. Vergi türü olarak adlandırılan bu kollar sayılamayacak kadar fazladır. Gelir İdaresi Başkanlığı'na ait vergi listesinde yer alan ve vergi mükellefleri tarafından sıklıkla ödenen veya sıklıkla kulağa gelen 7 farklı vergi türü vardır. Bu vergi türleri aşağıdaki gibidir;

• Damga Vergisi,

• MTV olarak bilinen Motorlu Taşıtlar Vergisi,

• KDV olarak bilinen Katma Değer Vergisi,

• ÖTV olarak bilinen Özel Tüketim Vergisi,

• Kurumlar Vergisi,

• Gelir Vergisi,

• Emlak Vergisi.

İnternet Vergi Dairesi’nden Vergi Levhası Nasıl Alınır?

İnternet Vergi Dairesi’nden vergi levhası almak için uygulanması gereken belirli işlemler yer almaktadır. Bu işlemler sırası ile şu şekildedir:

1)Gelir İdaresi Başkanlığı’nın www.gib.gov.tr adresine giriş yapmak.

2)Ana sayfada bulunan e-İşlemler menüsünü açmak.

3)Bu kısımda işlem yapmak için İnternet Vergi Dairesi ya da İnteraktif Vergi Dairesi sayfalarından birisini seçmek.

4)Şifre veya kullanıcı kodunu kullanarak siteye giriş yapmak.

5)Sorgulamalar bölümünü açmak.

6)e-Vergi Levhası Oluştur butonu üzerine tıklamak.

Bu konuyla alakalı diğer içeriklerimiz için: 

Dijital Vergi Dairesi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Vergi numarası sorgulama işlemi nedir? Nasıl yapılır?

Vergi Borcu Sorgulama ve Ödeme İşlemleri Nasıl Yapılır?

Vergi Borcu Yapılandırma İşlemi Nasıl Yapılır?

No items found.

İnternet Vergi Dairesi Nedir? Hangi İşlemler Yapılabilir?

Ahmet Karadeniz

İçerik Yazarı