Meslek Kodu Nedir? SGK Meslek Kodu Değiştirme

Sultan Erat

İnsan Kaynakları Yöneticisi

SGK Meslek Kodu Sorgulama
İnsan Kaynakları
Yayımlanma Tarihi:
October 26, 2021
Güncelleme Tarihi:
8/7/2023
0 dk

Meslek Kodu Nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK), çalışanlar için 2012 yılından itibaren meslek kodları belirlemiştir. Meslek kodu, işverenler için oldukça önemlidir çünkü işverenler bu kodları devlete bildirmekle yükümlüdür.

Meslek kodu uygulamasında her bir işveren, işçisini işe alırken gerekli bilgilerin yanında meslek kodunu da ekleyerek SGK’ye bildirmek zorundadır. Bu uygulamanın zorunlu olmasının sebebi, kayıt dışı olarak personel bulundurmanın önüne geçmektir. Böylece hem çalışanın hakkını korunur hem de şirketin yasalara uygunluğunu kontrol edilir.

Meslek kodu uygulamasının bir işlevi de yüksek maaşı hak eden personelin SGK’ya asgari ücret üzerinden bildirilmesini önlemek ve çalışanların hak ettiği ücreti alabilmelerini sağlamaktır. Eğer meslek kodu bildirilmez veya yanlış bildirilirse işverenlere idari para cezası verilir. Bu para cezası asgari ücretin %10’u şeklindedir.

Meslek kodu listesine ilgili bağlantı üzerinden pdf dökümanı olarak erişebilirsiniz.

Meslek Kodu Ne İşe Yarar?

2012 yılından bu yana iş hayatımızın bir parçası olan meslek kodları, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenmiştir.

SGK'nın her meslek grubu için belirlediği farklı meslek kodlarıyla, işveren içşi istihdam etmek istediğinde meslek kodunu da eklemekle yükümlüdür. Bu sayede, meslek kodu ile birlikte kayıt dışı işçi çalıştırılmasının önüne geçilmesi hedeflenmiştir.

Meslek Kodu Nasıl Değiştirilir?

SGK meslek kodunu değiştirmek için:

  • Sigortalı İşe Giriş Ve İşten Ayrılış Bildirgelerinin uygulaması üzerinden e-SGK şifresi ile SGK İşe Giriş Sistemi’ne giriş yapın.
  • Giriş yaptıktan sonra “İşe Giriş Bildirgesi Güncelleme” menüsüne tıklayın.
  • Ardından meslek kodu güncellemesi yapılacak olan işçinin TC Kimlik numarasını girerek “Sorgula” butonuna tıklayın.
  • Sigortalı Meslek Adı bölümünde çalışanın mesleğini girin ve “İleri” seçeneğine tıklayarak meslek kodunu güncelleme işlemini tamamlayın.

Meslek Kodu'nun bildirilmemesi durumunda ne olur?

Tüm işverenler, işletmelerinde çalışan personelin meslek kodlarını SGK'ya bildirmekle mükelleftir. Eğer bir işveren, personelinin meslek kodunu SGK'ya bildirmez ya da yanlış bildirirse, çeşitli cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu ceza ise asgari ücretin %10'u olacak şekilde belirlenmiştir.

SGK Meslek Kodu Sorgulaması Nasıl Yapılır?

SGK meslek kodu sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. SGK Meslek Kodu sorgulamak için vatandaşların izlemesi gereken adımlar şu şekildedir; 

  • Vatandaş kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile e-devlet (turkiye.gov.tr) uygulamasına giriş yapılır.
  • e-Devlet portalına girildiğinde SGK Hizmet Dökümü sayfasına gidilir veya arama kısmından SGK Hizmet Dökümü yazılır.
  • SGK Hizmet Dökümünün alt bölümünde kısım alan kod ilgili kişinin meslek kodunu işaret eder.

Meslek kodu nereden öğrenilir?

Meslek kodu e-Devlet aracılığıyla öğrenilebilmektedir. Meslek kodunuzu öğrenmek için e-Devlet hesabınıza giriş yaptıktan sonra, SGK Tescil Hizmet Dökümü sayfasına giderek, ilgili meslek kodunu öğrenebilirsiniz.

sgk tescil hizmet dökümü ekranı
SGK Tescil ve Hizmet Dökümü

SGK Meslek Kodu Hangi Çalışanlar için Geçerlidir?

Meslek kodu uygulaması, özel sektörde çalışan sigortalı işçileri kapsamaktadır. Bir işçi, meslek kodunu SGK’ya bildirip bildirilmediğini e-Devlet üzerinden öğrenebilir. Bunun için gerekli adımlar aşağıdaki gibidir:

  • Öncelikle e-Devlet sistemine girin.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra SGK Tescil ve Hizmet Dökümü bölümüne girin.
  • Bölüme girişi gerçekleştirdikten sonra açılan sayfada işverenin SGK’ya hangi meslek kodu ile bildirim yapıldığını görüntüleyebilirsiniz.

Meslek kodu örnekleri

Sosyal güvenlik kurumunun her mesleğe özgü bir meslek kodu atadığından bahsetmiştik. Bu atanan meslek kodları sayısal numaralarla ifade edilmektedir. Örneğin bir psikoloğun meslek kodu 2634.01 iken, bir fotorğaf muhabirinin meslek kodu ise 3431.03'dir. Detaylı listeye SGK'nın yayınlamış olduğu meslek kodu listesinden ulaşabilirsiniz.

Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir; 

Nace Kodu Nedir ? Nace Kodu Sorgulaması Nasıl Yapılır?

e-Fatura Durum Kodları Nedir? e-Fatura Durum Kodlarının Açıklamaları

No items found.

Meslek Kodu Nedir? SGK Meslek Kodu Değiştirme

Sultan Erat

İnsan Kaynakları Yöneticisi