Sanal Ofis Nedir? Sağladığı Olanaklar Nelerdir?

Ertuğrul Karakaş

İçerik Yazarı

Sanal Ofis Nedir?
İş Geliştirme
Yayımlanma Tarihi:
January 31, 2019
Güncelleme Tarihi:
12/4/2023
0 dk

Sanal Ofis Nedir?

Sanal ofis, ülkemizde çok yeni bir kavram olmasına rağmen son zamanlarda çokça merak ediliyor. Bu sebeple bu yazımızı sizlere yardımcı olmak amacıyla kaleme aldık. Sanal ofisin ne amaçla kullanıldığını veya kimlerin kullanımına uygun olduğunu açıklamaya çalışacağız.

Sanal ofis, yeni bir iş kurmak isteyip kalıcı bir mekana ihtiyaç duymadığınızda, kendi işinizi başka bir şehirde de aktive etmek istediğinizde veya sürekli ofise gitmek zorunda olmadığınız bir işe sahip olduğunuzda kullanabileceğiniz işyerleridir. Bu kapsamda, size ait bir odanız yoktur.

Daha çok girişimciler, mesleği gereği sürekli seyahatte olanlar, home-office veya proje bazlı çalışanlar, danışmanlık yapanlar tarafından tercih edilen bir çözüm olan sanal ofisler kullanıcılarına birçok olanak sağlar.

Sanal ofisler, özellikle girişimlerin ve birçok işletmelerin gerçek bir ofis kiralama maliyetlerini azaltmak ve işlerini yürütmek için ihtiyaç duydukları işlevleri yerine getirebilecekleri ofis çözümüdür.

Sanal ofislerde, bir işletmenin ihtiyaç duyabileceği; toplantı odası, kurumsal e-posta hizmeti, telefon-müşteri temsilcisi hizmeti belge yönetimi ve ofis için gerekli birçok hizmeti içerisinde barındıran ofis çözümleri sunmaktadırlar.


Sanal Ofis Maliyetleri Nelerdir?

Sanal ofis maliyetleri, birçok faktöre göre değişkenlik göstermektedir. Bunların başında; lokasyon, hizmet türü ve kalitesine bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak bütün bu kalemlere rağmen, sanal bir ofis kiralamanın maliyeti, fiziki bir ofis kiralamaya oranla daha düşüktür.

Yeni kurulan işletmeler, birçok gideri göz önünde bulundurmalıdırlar. Bütün bunlara ek olarak ofis giderleri de hesaba katıldığında, sanal ofis kiralamak yeni kurulan bir girişim için fiziksel ofislere oranla daha düşük bir maliyet gerektirir.

Sanal ofis kullanma maliyetleri bir takım ek hizmetlere göre değişkenlik göstermektedir. Genel olarak 100 - 150 TL arasında sanal ofis kiralamak mümkünken, bu fiyat; temel, ileri ve özel ek hizzmetler kategorilerien göre çeşitlenmekte, yıllık 500 - 3.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Kesin fiyatlar için ise işletmenizin türü, yapısı ve ekip sayınıza göre sanal ofis hizmet sağlayıcılarından teklif istemektir.

Sanal Ofisin Sağladığı Olanaklar Nelerdir?

Sanal ofisler, fiziksel bir ortam sağlamamasına rağmen birçok faydaya sahiptirler. Bunları sıralamamız gerekirse;

  • Gelen çağrıların cevaplanması, kargoların teslim alınması gibi sekreterlik hizmetlerini sağlar.
  • Müşterilerinizi ağırlamak istediğinizde size toplantı odası tahsis eder.
  • İhtiyaç duyduğunuzda zaman zaman ofisi kullanmanıza, ortak olanlarda vakit geçirmenize olanak sağlar.
  • Çoğunlukla prestijli semtlerde yer aldığı için posta veya kargolarınızın ev adresi yerine imaj sahibi bir adrese teslimini sağlar. Bazı sanal ofislerde kuruluş bünyesinde yapılan etkinliklere katılım olanağı verilir ve bazı ikram ve içecek servislerinden yararlanırsınız.
  • Sanal ofis kullanımında stopaj vergisi yer almamaktadır.

Sanal Ofis İşletme Gideri Olarak Gösterilebilir mi?

Sanal ofis de, fiziki ofis gibi çeşitli bilgiler içermektedir. Bu bilgiler kayıt altına alınmaktadır. Sanal ofisin sağladığı olanaklardan bahsederken, bu ofis türlerinin stopaj vergisinden muaf olduğunu belirtmiştik. Sanal Ofiste işlerini yürüten kişiler, personel maaşları, KDV'li faturaları ve diğer işletme masraflarını işletme gideri olarak gösterebilmektedirler.

Kimler Sanal Ofis Kullanmaktadır?

İşletmelere ofis çözümleri sunan sanal ofisler genellikle; yeni girişimciler, serbest meslek sahipleri, uzaktan çalışanlar, uluslararası işletmeler ve dijital göçebeler için sıklıkla tercih edilmektedir.

Sanal Ofis Yasal mı?

Sanal ofis tutmak isteyen kişilerin sıklıkla sorduğu bir sorudur. Bu kapsamda, sanal ofis kullanımı tamamen yasaldır. İşletme sahibi gerçek ve tüzel kişilerin ofis işlerini gerçekleştirirken, kurumsal bir statü kazanacağı sanal ofislerde, şirketinin türü, yapısı, çalışan sayısı gibi değişkenler resmi otoritelerce kayıt altıa alınmaktadır.

Paylaşımlı Ofis Nedir?

Paylaşımlı Ofis, ofis ortamını sizinle birlikte farklı girişimcilerin ve iş sahiplerinin de kullandığı bir ortamdır. Aylık verdiğiniz ücretle, günün belli saatlerinde olmak üzere ofis, wifi, elektrik, telefon, sekreterlik hizmeti, toplantı odası kullanımı fırsatı edinirsiniz.

Sanal ofisten farklı olarak gün içinde kullanabileceğiniz bir ofisiniz olmaktadır. Aynı zamanda diğer girişimciler ve iş sahipleriyle çalışmak size farklı ufuklar açmanız konusunda yardımcı olacaktır.

Hazır Ofis Nedir?

Hazır ofisler ihtiyacınız olan ofisi boyut ve özelliklerine göre hazır bir şekilde tuttuğunuz ofislerdir. Mobilya, elektrik, telefon, wifi, toplantı salonu, sekreterlik hizmeti gibi olanaklardan rahatça faydalanabilirsiniz. Bilgisayarınızı alıp işinizin başına geçmeniz çalışmaya başlamanız için yeterlidir.

Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir: 

Puantaj Cetveli Nedir? Nasıl Doldurulur?

e-İrsaliye nedir? e-İrsaliye hangi sektörler için zorunlu?

Proforma fatura nedir? Nasıl hazırlanır ve nasıl kesilir?

No items found.

Sanal Ofis Nedir? Sağladığı Olanaklar Nelerdir?

Ertuğrul Karakaş

İçerik Yazarı