e-Fatura mükellefi nedir? Nasıl sorgulanır?

Ahmet Karadeniz

İçerik Yazarı

e-Fatura mükellefi nedir?
e-fatura
Yayımlanma Tarihi:
August 19, 2022
Güncelleme Tarihi:
0 dk

e-Fatura Mükellefi Ne Demektir?

Yürürlükte bulunan kanunların belirlediği şartları sağlayan tüm e-fatura kullanıcılarına, e-fatura mükellefi denmektedir. Son zamanlarda oldukça yaygınlaşan ve kullanıcılarına büyük kolaylık sağlayan e-fatura sistemi, bazı sektörlerde ve iş kollarında mecburi hale getirilmiştir. Zorunlu geçiş yapması gereken mükelleflerin yanı sıra dileyen her şirket, geçiş şartlarında gereken donanımsal ve yazılımsal (e-imza, e-mühür vd.) şartlarını yerine getirerek e-fatura sistemine kolayca dahil olabilir. E-Fatura sistemi, işletmelere sağladığı hız sayesinde derece verimli bulunmaktadır.

Dijitalleşen dünyada, gelişen teknoloji ile doğru orantılı olarak pek çok işlem dönüşmeye ve yenilenmeye başlamıştır. Dijitalleşen satış ve pazarlama anlayışı ile beraber faturalar da elektronik ortamda hazırlanabilir hale gelmiştir.

Kullanıcısına büyük rahatlık sunan bu hizmet, pek çok avantajı da beraberinde getiriyor. Koçan masrafı, saklama alanı, depolama ve fatura hazırlama gibi çok sayıda işlemin zahmetsiz bir şekilde yapılmasını sağlayan e-fatura sistemi, bu yönleri ile her geçen gün kullanıcı sayısını arttırmaktadır. E-Fatura uygulaması kullanımı sadece e-fatura kullanıcıları arasında gerçekleşebilmektedir.

Dileyen her şirket e-faturaya geçiş yapabilirken, bazı işletmeler için e-fatura mükellefi olmak zorunlu kılınmıştır. Son gelişmelere ve GİB’in yayınladığı regülasyonlarla birlikte birçok sektör için e-fatura kullanımı zorunlu hale gelirken, e-dönüşüm kapsamında gerçekleşen zorunlu e-faturaya geçiş süreci kapsamında ciro limitleri de alt sınırlara çekilmiştir. E-Faturaya geçişinizi kolaylaştırırken konu hakkında bilgilendirici blog içeriğimize bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

e-Fatura Mükellefi Kimlerdir?

İnternet teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte alım, satım ve faturalandırma işlemleri oldukça hız kazanmıştır. Hem kâğıt israfının önüne geçerek çevreci bir adım atmak, hem de saklama zahmetini ortadan kaldırarak güvenli bulut ağlarında güvenle saklanan ve korunan e-fatura sistemi de oldukça sık kullanılan ve bazı işletmeler için mecburi kılınan bir uygulama olmaktadır. Bu sektörlerdeki vergi mükellefleri, bu sisteme dahil olarak, dijital çözümler ile hata payını en aza indirmenin yanı sıra daha masrafsız bir faturalandırma gerçekleştirmiş olurlar.

2020 ve 2021 yılında 1 milyon TL, 2022 veya onu takip eden hesap dönemleri için ise 500 bin TL ve üzerindeki brüt satış hasılatı elde eden E-Ticaret ile uğraşan işletmeler için e-fatura mükellefi olma zorunluluğu vardır.

Gayrimenkul ve tüm motorlu taşıtların; imalat, alım, satım, kiralama ve yapım işleri ile uğraşan ve / veya bu iş kollarına aracılık eden tüm vergi mükelleflerinin; 2020 ve 2021 yıllarında 1 milyon TL, 2022 ve takip eden dönemler için ise 500 bin TL ve 500 bin TL’yi aşan brüt satışlarında yine e–fatura kesme zorunluluğu bulunmaktadır.

Konaklama hizmetleri sunan otel ve benzeri işletmelerden de e-fatura kullanımı istenmektedir. Ayrıca 2021 cirosu 4 milyon TL’yi aşan tüm işletmeler için de e -fatura sistemine dahil olma zorunluluğu getirilmiştir. 2022 yılı için ise bu rakam 3 milyon TL'ye düşürülmüştür.

Zorunluluk kapsamında e-fatura sistemine geçen işletmelerin, e-defter uygulamasına da geçmeleri gerekmektedir. GİB tarafından zorunlu tutulan e-fatura uygulamasına KolayBi' Jet ayrıcalığıyla hızlıca geçiş yapın!

e-Fatura Mükellef Sorgulama Nasıl Yapılır?

e-Fatura mükellef sorgulama işlemi de merak edilen konuların başında gelmektedir. Size ulaşan bir e-faturanın ya da adınıza düzenlenmiş bir e-arşiv faturanın gerçekten bir e-fatura mükellefi tarafından hazırlanıp hazırlanmadığını öğrenmek isteyebilirsiniz. Bu durumda yapmanız gereken e-fatura mükellef sorgulama işlemi oldukça kolay ve hızlı olmaktadır.

e-Fatura size ulaştığında, efatura.gov.tr adresine giriş yaparak, faturayı gönderen mükellefin kayıtlı e-fatura mükellefleri arasında olup, olmadığını anlamak için sorgulama işlemini dakikalar içinde yapabilirsiniz.

Kayıtlı e-fatura mükellefleri listesi, güncel hali ile karşınıza çıkacaktır. Dilerseniz, e- fatura sorgusunu da aynı site üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemi, faturayı düzenleyen e – fatura mükellefinin vergi kimlik numarası ya da Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını sorgulatarak, saniyeler içinde yapabilirsiniz. GİB e fatura mükellef sorgulama dilediğiniz an yapabileceğiniz, güvenilir bir işlemdir.

e-Fatura Mükellefi Kendi Kendine Fatura Kesebilir Mi?

E-Fatura kullanımı kolay ve iş yükünü azaltan bir uygulama olmasının yanı sıra internet teknolojileri ile birbirine ağlarla bağlanan ve artık ‘’küresel köy’’ olarak adlandırılan dünyada, sağladığı dijital çözümler ile işletmelere daha etkin çalışma imkânı sunmaktadır. Bu nedenle ülkemizde de e-fatura sistemine dahil olan veya koşulları nedeniyle geçiş zorunluluğu bulunan şirket sayısı önceki yıllara kıyasla artmıştır. E-Fatura kullanımının bu denli artması ile sistem daha çok incelenmeye ve anlaşılmaya çalışılmaktadır. E-Faturanın yalnızca e-fatura kullanıcıları arasında kesilip, gönderilebileceği unutulmamalıdır. Ancak e-arşiv fatura kesme işlemi, e-fatura uygulamasına dahil olmayan kullanıcılar arasında gerçekleşebilmektedir.

E-Fatura mükellefi, kendi kendine fatura kesemez. Normal faturalarda da olduğu gibi e–faturada da bir hizmet ya da mal alımı karşılığında kesilen bir fatura bulunmaktadır. Bu nedenle ancak böyle bir işlem gerçekleştiği zaman e-fatura bu işin muhatabına kesilebilmektedir. E-Fatura kesilen kişinin de e-fatura kullanıcısı olması gerekmektedir. E-Fatura mükellefi e-arşiv kesebilir mi sorusunun cevabı ise; eğer e-fatura kesmeniz gereken kişi, e-fatura kullanıcısı değilse, e-arşiv kesebilirsiniz. Bunun dışında her iki taraf da e-fatura mükellefi ise faturaların, e-fatura sistemi üzerinden gönderilip, alınması mecburi bir uygulamadır.

Ayrıca merak edilen bir diğer husus da e-fatura mükellefi kağıt fatura kesebilir mi sorusudur. E-Fatura kullanıcıları arasında kağıt fatura kesilmez. İki e-fatura mükellefi, mutlaka e-fatura sistemi üzerinden fatura kesmeli ve faturaları gönderip, almalıdırlar. Kağıt faturaların bu kullanıcılar arasında bir hükmü bulunmamaktadır.

Nasıl e-Fatura Mükellefi Olunur?

Fatura kavramı, herhangi bir alım satım, ticaret sonrası, ilgili işlemin belgelendirilmesi anlamına gelmektedir. Her satış ya da hizmetten sonra oluşturması gereken faturaların; elektronik ortamda hazırlanıp, gönderilip, alınması işlemi olan e-fatura, sektörde çalışan pek çok vergi mükellefleri için pratik ve zorluk gerektirmeyen bir sistemdir. Yıllık cirosu ya da sektör durumu nedeniyle e-faturaya geçmesi zorunlu tutulan mükellefler dışında da kolaylığı ve çağın artık zorunlu kıldığı dijitalleşmenin hızına ayak uydurabilmesi nedeniyle çok sayıda şirket e-fatura mükellefi olmaktadır. Bu nedenle e-fatura mükellefi nasıl olunur sorusu da oldukça sık karşımıza çıkmaya başladı. Yüksek verimlilik sağlayan bu sisteme siz de KolayBi’ aracılığıyla dahil olabilirsiniz.

e-Fatura mükellefi olmak için farklı yollar bulunmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait GİB Portal üzerinden başvuru yapabileceğiniz gibi dilerseniz özel entegratör hizmeti veren profesyonel uygulamaları da tercih edebilirsiniz. Özel entegratörler, kullanıcıya zahmetsiz bir deneyim sunmayı hedeflemektedirler. Bu nedenle oldukça kolay bir şekilde e – fatura mükellefi olabilirsiniz. Özel entegratör aracılığı ile sisteme dahil olmak için yapmanız gerekenler şunlardır:

• Tüzel kişiler Kamu Sertifikasyon Merkezi’ne yapılan mali mühür başvurusu,

• Özel kişiler için e-imza başvurusu

• efatura.gov.tr üzerinden yapılan e-fatura başvurusu

Yapılan tüm bu işlemlerin ardından kullanıcıya ulaşan formdaki bilgilerin tamamlanması ve mali mühür ile imzalanması istenir. Geriye, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın başvuruyu onaylaması kalmıştır. GİB onayı geldikten sonra sisteme dahil olursunuz

Özel entegratör ile e-faturaya geçmek işletmenize zaman kazandıran, pratik ve popüler bir yöntemdir. KolayBi' ile şirketinizi dakikalar içinde e-fatura mükellefi olarak işletmenizi dijitalleştirin. Yenilikçi Ön Muhasebe Programı ile dakikalar içerisinde e-fatura mükellefi olun. Kullanışlı arayüzü ve kolay kullanımı ile e-faturanın en kolayı ile tanışın

KolayBi' e-Fatura Uygulamasını
Şimdi 14 Gün Ücretsiz Deneyin!

Konu Hakkında Sık Sorulan Soruları Sizin için Derledik

e-Fatura mükellefiyeti hangi sektörler için geçerlidir?

Gayrimenkul, araç alım satım kiralama sektörü, konaklama ve turizm sektörü ve e-ticaret gibi sektörlerin e-faturaya geçiş zorunluğu bulunmaktadır.

Kanunen zorunlu tutulduğu halde e-faturaya geçmezsem ne olur?

e-Fatura mükellefi olduğu halde e-faturaya geçmeyenlere, Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca cezai yaptırımlar uygulanmaktadır.

e-Fatura mükellefleri kağıt fatura kesebilir mi?

E-Faturaya geçen mükellefler, kâğıt fatura kesmezler.

e-Fatura mükellef sorgulama işlemi nereden yapılır?

e-Fatura sorgulama işlemi efatura.gov.tr adresinden yapılmaktadır.

e-Fatura mükellefi olma şartları nelerdir?

e-Faturanın zorunlu olduğu sektörler dışında; 2021 yılı cirosu 4 milyon TL’yi 2022 ve sonraki hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri gelir sağlayan işletmeler için e-fatura mükellefiyeti şartı bulunur.

e-Fatura mükellefine e-arşiv kesilir mi?

İki e-fatura mükellefinin birbirine e-fatura kesme zorunluluğu bulunmaktadır.

e-Fatura mükellefi nedir? Nasıl sorgulanır?

Ahmet Karadeniz

İçerik Yazarı