Mali müşavirlik, devlet tarafından 3568 sayılı meslek kanunu ile tanımlanan meslek grubunu ifade eder. Mali Müşavirlik SMMM (Serbest Muhasebeci Mali Müşavir) ve YMM (Yeminli Mali Müşavir) olmak üzere ikiye ayrılır.
Genel hatlarıyla görevleri arasında katma değer beyannamesi, muhtasar beyannamesi hazırlamak ve gerekli tahakkuk fişini almak, ilgili fişi firmaya ödetmek, geçici gelir beyannamesi hazırlamak vs. olan ve bu işleri bir işyerinden bağımsız olarak yapan meslek grubuna Serbest Muhasebeci Mali Müşavir denir.
Adayların öncelikle üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerine bağlı bölümlerden veya benzer bölümlerden mezun olmaları gerekir. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınavını kazandıktan sonra 3 yıl boyunca Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin veya Yeminli Mali Müşavirlerin yanında staj yaparlar. Yüksek Lisans mezunları için bu süre 2 yıldır. Staj bitiminde ilk yeterlilik sınavına girerler. Bu sınava başvurmak ve geçmek için toplamda 2 yılları vardır. Sınavı geçenler Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ünvanını alır.
YMM olmayı hedefleyen SMMM’lerin en az 10 yıl SMMM olarak çalışmış olmaları gerekir. Yeminli Mali Müşavirlik Sınavını da geçtikten sonra Yeminli Mali Müşavirlik ruhsatı alan adaylar YMM olmaya hak kazanır. Yeminli Mali Müşavirler mesleki hayatlarına başlayabilmeleri için Asliye Ticaret Mahkemesine yemin olarak sayılan yazılı bir metin verirler ve böylece mesleki hayatlarına başlayabilirler.
E-fatura Kolaylığını Sizde Keşfedin
İlginizi Çekebilecek Diğer İçerikler:
En iyi ön muhasebe programını ilk 14 gün ücretsiz kullanın! Sonrasında avantajlı KolayBi’ üyelikleriyle işletmenizi büyütmeye devam edin.