Ticari Sicil Kaydı Nedir? Nasıl Yapılır?

Ömer Yılmaz

Mali Müşavir

Ticari Sicil Kaydı İşlemi Nasıl Yapılır?
Muhasebe
Yayımlanma Tarihi:
October 16, 2019
Güncelleme Tarihi:
27/4/2023
0 dk

Ticari Sicil Nedir?

Ticari sicil, tüm tacirlerin kayıtlı bulunduğu sicil olarak tanımlanır. Eğer bir şirket kurma planı yapıyorsanız, ticari sicil kaydı yaptırmanız gerekmektedir. Çünkü şirketiniz kurulduğunda tacir sıfatına sahip oluyorsunuz. Sicil kaydı oluşturmak, hem üçüncü kişilerin bilgilenmesi için hem de işletmenin takibini yapabilmek için zorunlu tutuluyor.

ticari sicil kaydı

Ticari Sicil Kaydı Nedir?

Ticari sicil kaydı, bir işletmenin yasal olarak kayıt altında olduğunu, yetkin olduğunu ve çeşitli ticari işlemleri gerçekleştirebileceğine ehil olduğunu gösterir kayıt işlemidir.

Herhangi bir işletmenin ticari sicil kaydı yapmasına yarayan ticari sicil kaydı, bir işletmenin resmi olarak kayıt altında olduğunu, bu sayede çeşitli ticari haklardan yararlanabilmesine yarayan kayıt sistemidir .Ticari sicil tasdiki bir işletmenin; adı, kayıt numarası, türü, yönetim adresi, yöneticileri ve hissedarları gibi bilgileri içermektedir.

Ticari Sicil Kaydı Nasıl Yapılır?

Şirketinizi kurduktan sonra ticaret sicil kaydı oluşturmanız gerekiyor. Ticaret sicil kaydı oluşturmadan önce; şirketinizin şahıs şirketi mi yoksa sermaye şirketi mi olacağı, unvanı, sermayesi, adresi ve yönetimi gibi konulara önceden belirli olması gerekmektedir. Genel yüzde olarak sermaye şirketleri kuruluyor. Bunun sebebi ise; bu şirketlerin daha az risk taşıdıkları içindir.

Ticari Sicil Kaydı için İzlenmesi Gereken Adımlar

  • İlk adımda Mersis’ten ana sözleşme hazırlanır. Dilerseniz bu işlemi mali müşaviriniz tarafından  hazırlanabilir. Burada faaliyet konusu, sermaye, adres, yönetim şekli vs. gibi durumda söz konusu olur.
  • Ana sözleşmeyi imzalamak için notere başvurulur. Ama İTO’da şahsen yaparsanız noter işlemine gerek kalmaz. Yöneticiler noterde ana sözleşmeyi imzalar, mali müşavire diğer kuruluş işlemleri için vekalet verir, yöneticiler ticari sicil için imza beyanı yani tescil talepnamesi hazırlanır ve aynı zamanda kurucuların noter onaylı kimlik fotokopileri alınır.
  • Ana sözleşme imzalandıktan sonra ortaklar sermayenin yatırılacağı bankadan bir hesap açar ve sermayenin 4/1 yatırır, bankadan blokaj yazısı alır. Mali Müşavir, Halk Bankası’na bütçenin %0,04 oranında Rekabet Kurumu fonu öder.
  • Kurucu ortaklar veya kurucu kişi oda kayıt beyannamesine yapıştırılmak üzere birer tane vesikalık fotoğraf verir.
  • Kurucu kişi veya kişiler mali müşavirin hazırladığı, dilekçe, kuruluş bildirim formu, oda kayıt beyannamesini imzalar.
  • Mali müşaviriz, ana sözleşme, tescil talepnamesi, dilekçe, kuruluş bildirim formu, oda kayıt beyannamesi, banka blokaj yazısı ve Rekabet Kurumu ödeme dekontu ile İTO’ya başvurunuzu sağlar.
  • İTO evrakları inceler mali müşavir İTO’dan şirketin kurulduğuna dair sicil tasdiknamesi alır.
  • Kurucu ortaklar ile yeniden notere gidilir, kurulan şirketin imza sirküleri çıkarılır, mali müşavirlik vekaleti çıkarılır ve mali müşavir resmi defterleri noterden onaylatır.

İTO Sicil Sorgulama

İstanbul Ticaret Odası’na bağlı bir işletmenin sicil numarasını sorgulamak istemeniz durumunda yapmanız gereken ilk şey ünvana göre bir arama yapmaktır.

İTO’nun internet adresine giriş yaptıktan sonra Firma Bilgileri > Sicil Kayıtları > Ticaret Ünvanına Göre Arama adımlarını takip ederek karşınıza çıkan sayfaya ticaret ünvanını girebilir, bir sonraki adımda ilgili şirketin ticaret sicil numarasını kolayca öğrenebilirsiniz. Ticari sicil ilk adımlara başlayabilirsiniz. 14 Gün Ücretsiz Deneyin.

İTO sicil numarasını web sorgulama sayfası aracılığıyla öğrenemez ve farklı bir sorun yaşarsanız  yapmanız gereken şey en yakın İTO temsilciliğine gitmek ya da çağrı merkeziyle iletişime geçmektir. Eğer kurucu ortaklardan iseniz  başta belediyeye ibraz ettiğiniz belgeler olmak üzere işletme kurulurken doldurduğunuz formların üzerinde ilgili numaraların yazdığını hatırlamanız önemlidir.

Ticari Sicil Kaydı Nerede Yapılır? 

Ticari sicil kaydı, yukarıda bahsedilen adımlar gerçekleştirildikten sonra Ticaret Odası'na yapılacak başvuru ile gerçekleştirilmektedir.

Ticaret Sicil Kayıtları Nerede Tutulur?

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu uyarınca ticaret sicilleri, ilgili otoritelerin gözetim ve denetiminde ticaret sicil müdürlükleri ve şubelerinde tutulmaktadır.

İlgili içerik: Ticaret Odası Kaydı Nedir? Nasıl Yapılır?

No items found.

Ticari Sicil Kaydı Nedir? Nasıl Yapılır?

Ömer Yılmaz

Mali Müşavir