Gerçek kişi doğumdan itibaren sağlıklı olması şartıyla ölümüne kadar geçen süredeki bireye denir. Gerçek kişiler, insanlardır. Günümüzün modern hukuk düzenleri bütün insanları birer kişi olarak kabul etmektedir.
Doğumdan ölüme kadar sağlıklı olarak tek tek bireyleri kapsayan kolektif vir kavram olarak insanlar gerçek kişidir.
Öğretim görevlileri görev yaptıkları üniversite bünyesinde olmayan bir araştırma veya faaliyet yürüttüklerinde üniversitenin tüzel kişiliğinden faydalanamayacağından gerçek kişi sıfatıyla
kabul edilirler.
Sahibinden ayrı bir varlığı olmayan, en basit şirket modeli olarak ayrışan adi şirket veya adi ortaklık; kuruluş̧ kolaylığı, tüzel kişiliğinin olmaması ve tescil zorunluluğu bulunmaması dolayısıyla yaygın bir şirket türüdür. Buna göre adi şirketlerin tüzel kişilikleri bulunmamaktadır. Bu nedenle kendilerine ait mal varlıkları üzerinde ortaklarının elbirliği mülkiyeti vardır.
Adi komandit şirketi şahıs şirketi olarak ele alındığı için tüzel kişiliği bulunmamaktadır. Komandit şirket içerisinde tüzel kişilikle var olmak isteyen kişiler sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket içerisinde bulunmalıdır.
Tüzel kişi nedir sorusunun yanıtını hukuk kanunlarına göre kişi gerçek kişi ve tüzel kişi olarak iki ayrı şekilde konumlandırılmasıyla görüyoruz. Bir bireyin sağlı bir şekilde doğup, ölmesine kadar olan süreci gerçek kişi olarak adlandırılmıştır.
Her gerçek kişinin devlete karşı vergi gibi bazı sorumluklarını bulunmaktadır. Belirli bir hizmete ya da mal topluluklarına ise tüzel kişi denmektedir. Gerçek bir birey olarak adlandırılmayan tüzel kişiler, kanunlara göre mal varlığına sahip olabilir ve borçlanabilirler. Tüzel kişilikleri hukuk karşısında ise yöneticileri temsil etmektedir. Tüzel kişilik, kanunla ve 2017 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile başlar. Fesh, infisah ve Genel Kurur kararı ile de tüzel kişiler son bulmaktadır.
Tüzel kişiler, tabii oldukları hukuk kurallarına göre Özel hukuk tüzel kişi ve kamu tüzel kişi olarak ikiye ayrılmaktadır. Kamu hukuk tüzel kişileri, adından da anlaşılacağı üzere bir kanunla ya da kanunun verdiği yetkiyle kurulur.
Kamu tüzel kişilere sırasıyla örnek vermek gerekirse;
Özel hukuk tüzel kişileri ise kişilerin istekleriyle kurulur ve sonlandırılır. Özel hukuk tüzel kişileri ise;
İlginizi Çekebilecek Diğer İçerikler:
En iyi ön muhasebe programını ilk 14 gün ücretsiz kullanın! Şimdi KolayBi’ yi Kullanmaya Başlayın ve Ücretsiz 1000 veya 3000 e-Fatura Kontörü Fırsatından Yararlanın!