Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Ahmet Karadeniz

İçerik Yazarı

MTV Nedir?
Hukuk
Yayımlanma Tarihi:
November 28, 2019
Güncelleme Tarihi:
10/5/2023
0 dk

MTV Nedir?

Motorlu Taşıtlar Vergisi yani bildiğimiz şekliyle MTV, araç sahiplerinin yılda iki kez ödemekle yükümlü olduğu vergi türüdür. Verginin konusu MTV Kanunu'nun 1. Maddesinde belirtildiği üzere "Havada, karada, denizde, göl ve nehirlerde insan, hayvan, eşya taşımaya yarayan ve makine kuvvetiyle hareket eden taşıtlardır". Vergiyi doğuran olay ise;

• Karayolları Trafik Kanunu'na göre motorlu kara taşıtlarının Trafik Şube bürolarına kayıt ve tescili,

• Hava araçlarının Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kayıt ve tescili,

• Motorlu deniz taşıtlarının liman ve belediye siciline kayıt ve tescilidir.

Bu ödemeleri yılın Ocak (1 Ocak-31 Ocak) ve Temmuz (1 Temmuz-31 Temmuz) aylarında iki taksit şeklinde, Gelir İdaresi veznelerinden, web sitesinden veya anlaşmalı bankalar aracılığıyla yapabilirsiniz.

Motorulu Taşıtlar Vergisi, bir araç satın aldığınızda, aldığınız araca ödediğiniz ücret harici her yıl ya da aracın kaydına göre 2 yıl da bir farklı masraflar da karşınıza çıkmaktadır. Araç bakım maliyeti, yıllık trafik sigortası ve kasko ödemeleri, benzin giderleri gibi ücretler ile birlikte her yıl Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemeleri de önemli bir gider kalemi haline gelir.

Araç sahiplerinin yılda iki kez ödemek zorunda olduğu bir vergi türü olan MTV, her sene Ocak ve Temmuz aylarında bulunduğunuz ilin vergi dairesi veya anlaşmalı olduğunuz bankalar tarafından tahsil edilmektedir.

Bu MTV vergisi hakkında araç sahiplerinin merak ettiği birçok konu ve akıllarında onlarca soru bulunmaktadır. Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Hesaplanır?, Hangi Araçlar MTV Ödemek Zorundadır?, Motorlu Taşıtlar Vergisi Ödemezseniz Ne Olur? gibi merak edilen soruların cevapları sizler için blog yazımızda açıkladık.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Ödenecek vergi, aracın yaşına, modeline, tipine, büyük araç olması durumunda azami ağırlığına, motor silindir hacmine ve iktisap tarihine göre hesaplanıyor. Bununla birlikte 2005 yılında yürürlüğe giren indirimli MTV uygulaması ile otomobil, kaptıkaçtı, arazi araçları ve benzeri taşıtlar için MTV hesabı yapılırken kasko değerleri dikkate alınabiliyor.

Bu kasko değerleri her ay Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği tarafından ilan ediliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesinden buraya tıklayarak aracınızın vergisini hesaplayabilir ve ödeme gerçekleştirebilirsiniz.

Motorlu taşıtlar vergisi aracın türüne göre kanunda yer alan tarifelere istinaden belirlenir. Aracın otomobil, kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs, panelvan olduğuna göre ödenecek vergi tutarı da onlara göre değişiklik göstermektedir.

MTV hesaplamada vergi dairesine giderek veya vergi dairesi web sitesinde ödemeniz gereken vergi tutarı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Aracın yaşına ve silindir hacmine göre de tarifelerde belirtilen oranlarda vergi tutarı olarak size yansıyacaktır.

Kamyon, kamyonet ve otobüslerde aracın yaşının yanı sıra azami toplam ağırlığına bakılarak MTV hesaplanır. Otobüslerde ise oturma kapasitesi de MTV’de belirleyicidir.

Hangi Araçlar için MTV Ödemek Zorunlu Değildir?

MTV Borcunun hariç tutulduğu araçlar, kamuya ait olrak çalışan, develte bağlı yardım kuruluşları için çalışan(Kızılay, AFAD, UMKE), %90 üzeri engelli vatandaşların kullandığı araçlar MTV ödemesine tabii değildlir.

Ayrıca;

İl özel idareleri ve belediye taşıtları,

Karşılıklı olmak şartıyla, yabancı konsolosluklara veya elçiliklere ait taşıtlar,

Engellilik durumları %90 veya daha fazla olan insanlar adına kayıtlı taşıtlar,

İflas idaresine devredilen taşıtlar veya bankaların iflas idaresine devredilen taşıtları.

Unutmamalıdır ki, bir araç trafiğe kayıt olmuş ise MTV ödememesi için hurdaya çıkması gerekmekte, hurdaya çıkması için ise MTV borcunun olmaması gerekmektedir.

Hangi Araçlar MTV Ödemek Zorundadır?

Trafik şube veya bürolarına kayıtlı olan motorlu kara taşıtları ile Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kayıtlı ve tescil edilmiş uçak ve helikopter sahipleri MTV vergisini ödemek zorundadır.

  • Karayolları Trafik Kanunu'na göre trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil edilmiş bulunan motorlu kara taşıtları,
  • Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne kayıt ve tescil edilmiş olan uçak ve helikopterler,
  • Liman veya belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan motorlu deniz taşıtları MTV ödemeleri gerekmektedir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Ödemezseniz Ne Olur?

MTV, Ocak ve Temmuz ayında iki taksit halinde ödenmelidir. Ödemenizi zamanında yapmamanız halinde, Maliye Bakanlığı’ndan gelecek bir mektupla uyarı alırsınız. Buna rağmen ödemenin gerçekleşmemesi durumunda, banka hesaplarınıza vergi dairesince haciz konulup ödemeniz gereken tutar tahsil edilir, gerekirse aracınız bağlanabilir.

Ayrıca Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ödeme tarihini geçirmeniz durumunda faiz işlemeye başlar. Ödeyeceğiniz tutarın üzerine her ay için aylık %2.5 gecikme zammı eklenir. Bu nedenle ödeme tarihlerini takip etmeniz gerekiyor.

Verginin ilk taksidi ödenmediği takdirde, ikinci taksitte gecikme cezası ile birlikte ilk taksit tahsil edilir. İki taksidin de ödenmemesi durumunda Maliye Bakanlığı tarafından bir uyarı mektubu gönderilir. Buna rağmen ödeme yapılmazsa vergi dairesi tarafından banka hesaplarına haciz konulup ödenmesi gereken tutar tahsil edilir veya araç bağlanabilir.

MTV Ödemesi Nasıl Yapılır?

MTV Ödemesi , Gelir İdaresi Başkanlığı'nın , İnternet Vergi Dairesi/Sık Kullanılanlar/Motorlu Taşıtlar Sorgulaması yapılarak veya GİB mobil ile kredi kartıyla yapılabildiği gibi, anlaşmalı olduğunuz bankalarca ve bankaların mobil uygulamaları üzerinden de gerçekleştirebilmektedir.

MTV Sorgulama Nereden Yapılır?

MTV ve diğer edilmiş trafik cezalarına ait borçlarıa e-devlet üzerinden veya ilgili vergi dairelerine başvurarak öğrenebilirsiniz.

İlgili içerik: Trafik cezası sorgulama ve ödeme nasıl yapılır? 

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV 2023)

2023 MTV Oranları Tablosu
No items found.

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Ahmet Karadeniz

İçerik Yazarı