YouTube'dan Elde Edilen Gelirler Nasıl Vergilendirilir?

Simge Gürel

İçerik Yazarı

YouTube'dan Elde Edilen Gelirler Nasıl Vergilendirilir?
Teknoloji
Yayımlanma Tarihi:
January 24, 2023
Güncelleme Tarihi:
0 dk

Türkiye'de YouTube ve diğer çevrim içi platformlardan elde edilen gelirler, genellikle diğer gelir türleri ile aynı vergi kurallarına tabidir. Türkiye'de ikamet ediyorsanız ve YouTube'dan gelir elde ediyorsanız, bu gelir üzerinden ilgili oranda vergi ödemeniz gerekecektir.

Türkiye'de gelir vergisi, artan oranlı bir ölçekte alınır ve daha yüksek gelir seviyelerine daha yüksek oranlar uygulanır. YouTube geliriniz için geçerli olan vergi oranı, tüm kaynaklardan kazandığınız toplam gelir miktarına bağlı olacaktır.

YouTube ve diğer çevrim içi platformların, platformları aracılığıyla kazanılan gelir üzerinden vergi ödemeye yönelik kendi politikaları ve prosedürleri olabileceğini belirtmekte fayda var. Bu politikaları öğrenmeli ve geçerli vergileri zamanında ödediğinizden emin olmalısınız. Aksi takdirde YouTube vergi cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Youtube'da İçerik Üretenler Şirket Kurmalı mı?

YouTuberların, özellikle vergi vermek için şirket kurup kurmaması gerektiği bir soru işaretidir. Bu noktada içerik üreticilerinin 2022 yılına kadar bir şirket kurması, vergi ödemeleri için zorunluluktu. Ancak 2022 yılında yapılan YouTube vergi düzenlemesi ile beraber, gelirlere bakılarak bu zorunluluk ortadan kalktı. Bu düzenlemeden yararlanabilmek için, Youtube gelirlerinin 880.000 TL’yi aşmaması, Türkiye’de bir banka hesabının bulunması ve platform üzerinden gelen tüm gelirin bu banka hesabına yatırılması gerekir. Bu düzenleme ile içerik üreticileri şirket kurmadan ödemelerini alabilir.

Bir YouTube içerik oluşturucusu olarak Türkiye'de bir şirket kurup kurmamanız eğer seçim şansınız varsa, özel koşullarınıza ve hedeflerinize bağlıdır. Bu kararı verirken ise göz önünde bulundurmanız gereken birkaç faktör bulunur:

  • Vergiler: Türkiye'de bir şirket kurmak, belirli işletme giderlerini indirim olarak talep edebilme gibi belirli vergi avantajlarından yararlanmanıza izin verebilir. Bununla birlikte, bir şirket kurmanın vergisel etkilerinin, seçtiğiniz özel iş yapısına ve kazandığınız gelir miktarına bağlı olacağını belirtmekte fayda var. Ancak işletmeniz ve geliriniz için bir strateji oluşturmak adına vergi uzmanına danışmanız önerilir.
  • Sorumluluk: Şirket, sahiplerinden ayrı bir tüzel kişilik olarak kabul edildiğinden, Türkiye'de bir şirket kurmak da bir miktar sorumluluk koruması sağlayabilir. Bu, kişisel olarak mal sahiplerinin değil, şirketin herhangi bir borç veya yükümlülükten sorumlu tutulacağı anlamına gelir.
  • Diğer hususlar: Türkiye'de bir şirket kurup kurmamaya karar verirken dikkate alınması gereken maliyetler ve idari gereklilikler, işiniz üzerinde sahip olmak istediğiniz kontrol ve sahiplik düzeyi ve uzun vadeli işletme için vadeli hedefler bu hususlar içerisinde bulunur.

Genel olarak, bir YouTube içerik oluşturucusu olarak Türkiye'de şirket kurup kurmama kararı, özel ihtiyaçlarınıza ve koşullarınıza bağlı olacaktır. Bu konudaki stratejilerinizi doğru belirlemek adına ise tüm faktörleri göz önünde bulundurmanız ve profesyonel yardım almanız tavsiye edilir.

Youtube'da İçerik Üreticileri için Vergi Düzenlemesi Nedir? Kapsamı Nelerdir?

2022 yılı itibariyle Youtube içerik üreticilerinin kazandıkları gelir üzerinden ödemesi gereken vergilerle ilgili bir düzenleme getirilmiştir.

Bu düzenlemeye göre belirlenen gelir limiti 880.000 TL’dir. Bu düzenlemenin kapsamında ilk olarak şirket kurma sorununa yer verildi. Önceki yıllarda YouTube başta olmak üzere internet üzerinde içerik üreterek herhangi bir kazanç sağlandığı zaman bu kazanç için bir şirket kurulması bir zorunluluktu. Kurulan bu şirket ile içerik üreticilerinin vergi ödemesi gerekiyordu. Ancak yeniden düzenlenen yasaya göre 880.000 TL’yi aşmayan gelirler için şirket kurmak bir zorunluluk olmaktan çıktı.

Bu düzenleme içerisinde ise gelirin 880.00 TL’yi aşmaması, Türkiye’de bir banka hesabı bulunması ve kazancın bu hesaba yatırılması gibi bazı istisnalar mevcuttur.

Açılan banka hesabında ise, bankalar kazanç üzerinden %15 oranında bir vergi kesintisi yapmaktadır. Bu yeni gelen vergi kanunu uyarınca 2022 yılı itibariyle içerik üreticilerinin 880.00 TL’yi geçmeyen kazançları için %15 oranında stopaj vergisi ödemeleri zorunlu kılınmıştır.

Youtube'da Vergi Dilimi İçerisinde Kalırsam Ne Yapmalıyım?

Vergi dilimi, vergi mevzuatında yer alan bir kavramdır. Vergi dilimine göre gelir vergisinin uygulanacağı tarifeler belirlenir.

Başka bir deyişle, çalışan herkesin gelirinden devlete ödemekle yükümlü olduğu vergilerin oranını belirleyen bir tarifedir. YouTube vergi hesaplama işlemi ise kazanç oranına göre yapılır. Bu orana göre gelir sahibi herkes, içinde bulundukları vergi dilimine göre ödeme yapar.

2023 yılında ücret gelirlerinin vergi dilimleri aşağıdaki gibidir;

  • 70.000 TL kadar %15,
  • 150.000 TL’nin 70.000 TL’si için 10.500 TL, fazlası olması halinde %20,
  • 550.000 TL’nin 150.000 TL’si için 26.500 TL, fazlası olması halide %27,
  • 1.900.000 TL’nin 550.000 TL’si için 134.500, fazlası olması halinde %35,
  • 1.900.000 TL’den fazlasının 1.900.000 TL’si için 607.000 TL, fazlası olması halinde %40.

YouTuber’lar kendi gelirlerine göre bu dilimlerden vergi ödemelerini yapabilirler.

Youtuber'lar Hangi Vergi Türlerini Ödemekle Mükelleftir?

Türkiye'de bir YouTube içerik oluşturucusu olarak, özel koşullarınıza ve işinizin doğasına bağlı olarak birkaç farklı türde vergi ödemeniz gerekebilir YouTube geliriniz için geçerli olan belirli vergi yükümlülüklerinin, işletmenizin niteliğine ve kazandığınız gelir miktarına bağlı olacağını unutmamak önemlidir.

Ödemekle yükümlü olabileceğiniz vergi türlerinden bazıları şunlardır:

  • Gelir vergisi: Gelir vergisi, YouTube geliriniz dahil tüm kaynaklardan kazandığınız gelir üzerinden alınır. Geliriniz için geçerli olan vergi oranı, kazandığınız toplam gelir miktarına bağlı olacak ve kademeli olarak hesaplanacaktır.
  • Katma değer vergisi (KDV): KDV, Türkiye'de mal ve hizmet satışından alınan bir vergidir. YouTube kanalınız üzerinden mal veya hizmet satıyorsanız bu satışlar üzerinden KDV tahsil etmeniz ve ödemeniz gerekebilir.
  • Sosyal güvenlik primleri: Türkiye'de işverenler ve çalışanlar, emeklilik, işsizlik sigortası ve sağlık sigortası gibi sosyal güvenlik yardımlarının maliyetini karşılamak için sosyal güvenlik primi ödemek zorundadır. Bir YouTube içerik oluşturucusu olarak serbest meslek sahibiyseniz, primlerin hem işveren hem de çalışan kısımlarını ödemeniz gerekecektir.

Youtube Sponsorluk İşlemleri Nasıl Faturalandırılır?

Türkiye'de, YouTube sponsorluk işlemleri genellikle bir üçüncü taraf ödeme işlemcisi veya YouTube İş Ortağı Programı aracılığıyla faturalandırılır. YouTube İş Ortağı Programı'na katılıyorsanız Payoneer veya PayPal gibi bir üçüncü taraf ödeme işlemcisi aracılığıyla ödeme almayı veya kazançlarınızı doğrudan banka havalesi yoluyla almayı seçebilirsiniz.

YouTube İş Ortağı Programı aracılığıyla ödeme almak için bir Google AdSense hesabı oluşturmanız ve bu hesabı YouTube kanalınıza bağlamanız gerekir. Bunu yaptıktan sonra YouTube, kazançlarınızı otomatik olarak AdSense hesabınıza düzenli olarak, genellikle her ay yatırır. Ardından, parayı AdSense hesabınızdan banka hesabınıza aktarabilir veya çevrimiçi satın almak için kullanabilirsiniz.

Bir üçüncü taraf ödeme işlemcisi ile çalışıyorsanız, faturalandırma işlemi, kullandığınız belirli işlemciye bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Bununla birlikte, genel olarak, ödeme işlemcisinde bir hesap oluşturmanız ve onlara banka hesabınızı veya diğer ödeme bilgilerinizi vermeniz gerekecektir. Ödeme işlemcisi daha sonra işlemi gerçekleştirecek ve fonları hesabınıza aktaracaktır.

YouTube'un, YouTube İş Ortağı Programı'na katılmak ve sponsorluk ödemeleri almak için izlenmesi gereken belirli politikaları olduğunu unutmamak önemlidir. Bu politikalar hakkında daha fazla bilgiyi YouTube Yardım Merkezi'nde bulabilirsiniz.

Ancak sponsorluktan gelen ücretlerin nasıl geldiği fark etmeksizin faturalandırılma zorunluluğu vardır. Bu fatura düzenlenirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta stopaj tevkifatı uygulanmasıdır. Bu uygulamaya göre eğer 2022 düzenlemeye tabi ve 880.000 TL’nin altında geliriniz varsa ve örneğin 10.000 TL bir tutar için anlaştığınızı varsayarsak; Reklam Bedeli: 10.000 TL,  Stopaj (%15): 1.500 TL, KDV: 1.800 TL olarak bir fatura düzenlenir.

Konuyla ilgili diğer içeriklerimiz: 

Dijital Hizmet Vergisi Nedir? Mükellefi Kimdir?

Dijital İçerik Üreticilerinin Kazançları Nasıl Vergilendirilir?

No items found.

YouTube'dan Elde Edilen Gelirler Nasıl Vergilendirilir?

Simge Gürel

İçerik Yazarı