e-İhracat nedir? e-İhracat Nasıl Yapılır?

Ertuğrul Karakaş

İçerik Yazarı

e-İhracat nedir?
e-ticaret
Yayımlanma Tarihi:
November 4, 2022
Güncelleme Tarihi:
0 dk

e-İhracat, son yıllarda, teknolojinin de gelişmesi ile birlikte dünya çapında pek çok kişi tarafından yapılan bir iş kolu haline gelmiştir. Özellikle artan ulaşım imkanları ile birlikte e-ihracatın popülerleşmesi ve bu firmaların giderek yaygınlaşması, insanların sınır ötesi satış yaparak gelir elde etmesini sağlamaktadır.

Peki o halde e-ihracat nedir ve ne değildir diye şöyle bir bakalım. E-ihracat, belli değerde ve belli ağırlıktaki ürünlerin yurt dışındaki ülkelere satılması anlamına gelir. Bu satış, online platformlar üzerinden gerçekleşir. Hali hazırda herkes tarafından bilinen klasik ihracata göre bazı farklılıklar ve avantajlar içermektedir.

Öncelikle, e-ihracat, mikro ihracat kapsamında gerçekleştirilir ve “Sınır ötesi e-ticaret” olarak da adlandırılmaktadır. Fakat; bu iki e-ticaret modeli arasında temel farklılıklar bulunmaktadır. Peki, e-ihracat nedir? E-ihracat nasıl yapılır? Tüm ayrıntılarıyla sizler için derledik.

KolayBi' ile Yurtdışına Kolayca Fatura Kesin!

E-İhracat Nedir?

E-ihracat, herhangi bir ürünün ya da hizmetin, yurt dışındaki bir ülkeye satılmasını ifade eder. Başka bir deyiş ile ifade etmek gerekirse, “e-ticaret yolu ile satılan ürün ya da hizmetlerin tamamının, mikro ihracat kuralları doğrultusunda, E-Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) ile yurt dışındaki müşteriye gönderilmesi” olarak da tanımlanabilir. Sınır ötesi e-ticaret olarak adlandırılan e-ihracat; e-ticaret, mikro ihracat ve yurt dışındaki online müşterilerin birleştiği alandır. Bazı kimseler tarafından “Geleneksel ihracatın teknolojik destekli hali” olarak da ifade edilmektedir. Mikro ihracat ise, e-ihracatın daha kolay metodu olarak bilinmektedir.

Bu iş kolu sayesinde uluslararası taşımacılık sektörü de gelişmiştir. Ürün ya da hizmetlerin e-ticaret sitesi ya da online pazaryerleri ile yurt dışındaki müşterilere satılması, tedarik ağının genişlemesine, dağıtım kanallarının genişlemesine ve uluslararası taşımacılık sektörünün gelişmesine olanak tanımıştır. Bununla birlikte meslek kolları da değişmiştir. Örnek vermek gerekirse; e-ihracat uzmanı, yetkili ekspres kargo şirketleri ve uzmanları, ihracat analistleri gibi pek çok meslek kolu ortaya çıkmıştır.

E-İhracat Nasıl Yapılır?

Sıkça sorulan bir diğer konu ise e-ihracat nasıl yapılır ve bu alana nasıl bir başlangıç yapılması gerektiğidir. Öncelikle, e-ihracat, pazaryerleri ya da e-ticaret siteleri aracılığı ile yapılmaktadır. Bu nedenle önceliğinizin, hedef pazar yeriniz olması gerekir. Hangi ülkede, hangi müşteriye, hangi ürünle hizmet ya da satış gerçekleştirmeniz gerektiğini belirlemeniz oldukça önemli bir konudur.

Amaç, hedef pazardaki e-ihracat sitelerinde ürün listelemektir. Ürünlerinizin kalitesi, farklılığı, ulaşım hızı, tedarik zinciri, dağıtım ve ödeme kanalları yine önemli konular arasında yer almaktadır. Örnek vermek gerekirse Aliexpress ya da Amazon, bu konudaki en iyi global pazar yeridir.

Amazon ve Aliexpress gibi global bir pazar yerinde ürün listelemek, e-ihracatın ilk adımı olarak görülebilir. Bu alanda satıcıların dijital pazarlama bilgisine sahip olması da gerekir. Dijital pazarlama yöntemleri kullanılarak ürünün hedef pazardaki online tüketicilere satılması e-ihracattır.

Daha sonrasında, listelenen ürünlerinizin ya da hizmetlerinizin satışı gerçekleşince, e-ihracat uzmanı PTS gibi yetkili teslimat şirketi ile anlaşma yapmanız gereklidir. Satışı yapılan ürün ya da hizmetin, yetkili e-ihracat kargo firması tarafından mikro ihracat kuralları çerçevesinde ETGB ile yurt dışındaki tüketiciye gönderilmesi ve tüketicinin eline ulaşması, ihracatın tamamlandığını gösterir.

e-İhracatın Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Her ticaret yönteminde olduğu gibi e-ihracat yönteminin de bazı avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. E-ihracat, geleneksel ihracat yöntemine göre, herhangi bir ekstra prosedüre ihtiyaç duyulmadan, ürün ya da hizmetinizin yurt dışına satışının yapılmasını sağlamaktadır.

Bu özelliği nedeniyle, üreticiye ya da satıcıya birçok avantaj sağlar. Lojistik operasyonlardaki prosedürlere ve maliyetlere gerek kalmaz. Böylelikle ekstra maliyet oluşturmaz. E-İhracatın sağlamış olduğu avantajları şu şekilde sıralamak doğru olacaktır:

● e-İhracat ile satılan ürün ya da hizmetler, B2C iş modeli ile doğrudan son tüketiciye kadar ulaşır. Böylelikle klasik ihracatta olduğu gibi B2B yani firmadan firmaya gönderim olanağı da tanımaktadır.

● e-İhracatta birçok ülkede KDV muafiyeti bulunmaktadır. Dolayısıyla, KDV iadesi alınabilir.

● Klasik ihracatta yüksek maliyetler söz konusudur. E-İhracat, konşimento prosedürlerine ve yatırımlara gerek olmadan yurt dışına satış yapmanızı sağlar.

● Hem ağırlık hem de değer olarak küçük ürünler gönderilebilir. Ağırlık ve değer açısından büyük ürünler de gönderebilirsiniz. Böyle durumlarda herhangi bir sevkiyat zararına uğradığınızda, pazar yeriniz tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde, zararınız karşılanmaktadır.

● E-İhracat ile gönderilen ürün ve hizmetler için -bazı ürünler dışında- CE belgesine sahip olmak yeterli görülmektedir. Dolayısıyla herhangi bir özel sertifikaya sahip olmanıza gerek yoktur.

e-İhracat Sektöründe e-Fatura Kullanım Zorunluluğu Nedir?

E-ihracat ile yurt dışına ürün ve hizmet satan ya da mikro ihracat kapsamında yurt dışına ürün ve hizmet gönderimi sağlayan kişilerin E-Arşiv Fatura veya Maliye Onaylı Fatura düzenlenmesi zorunludur. 22 Ocak 2022 tarihinde yayınlanmış olan yeni tebliğe göre;

● 2020 ve 2021 cirosu 4 milyon lira altında olan firma ya da bireysel satıcılar, gönüllü olarak e-fatura ve e-arşiv kullanıcısı olabilmektedir.

● 2020 ve 2021 cirosu 4 milyon TL ve üzeri olan firmalar ise e-fatura ve e-arşiv kullanmak zorundadır.

● 2020 ve 2021 yılı brüt satış hasılatı 4 milyon TL’yi aşan ve 1 Temmuz 2022'de e-fatura ve e-arşiv sistemine geçen işletmeler, 1 Ocak 2023 tarihinde e-defter uygulamasına geçmelidir.

● Yurtdışı satışlarda gümrük çıkış beyannamesiyle birlikte kesilmesi gereken faturaya e-ihracat faturası denmektedir. E-İhracat faturası düzenlemek zorunda olan pazaryeri satıcıları ya da mikro ihracat ile uğraşan kimseler, e-fatura ve e-arşiv fatura türlerinden birini seçebilir

e-İhracat Faturası Nasıl Kesilir?

e-İhracata ilk defa adım atanlar tarafından, ‘’e-ihracat faturası nasıl kesilir?” sorusu sıkça sorulmaktadır. E-İhracat faturası, mali mühür ve diğer teknik gerekliliklerin sağlanmasının ardından, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlediği prosedür ve standartlarla uyumlu olarak işlem yapan e-fatura programları kullanılarak kesilebilir. Öncelikle bir e-ihracat faturası hazırlamak için aşağıdaki bilgilerin eksiksiz şekilde doldurulması gerekmektedir.

·         Eşyanın Birim Fiyatı

·         Satış Bedeli (Birim*Fiyat=toplam olarak)

·         Teslim Şartı

·         Eşya Miktarı (kilo, metre, adet vs. ile beraber)

·         Eşyanın bulunduğu kabın cinsi ve nevi

·         Eşyanın bulunduğu kabın numarası

·         Eşyanın bulunduğu kabın adedi

·         Eşyanın bulunduğu kabın markası

·         Eşyanın Teslim ve Bedelinin ödeme Yeri

·         Eşyanın gönderilme şekli

·         Eşyanın gönderilme şekli hava yolu ise detayları

·         Eşyanın gönderilme şekli kara yolu ise detayları

·         Eşyanın gönderilme şekli demir yolu ise detayları

·         Eşyanın gönderilme şekli denizy olu ise detayları

·         Satıcının Bağlı olduğu Vergi dairesi

·         Satıcının Vergi numarası

·         GTİP numarası

·         Malı satın alan firmanın unvanı

·         Malı satın alan firmanın resmi unvanı

·         Malı satın alan firmanın ilgili ülkedeki vergi kimlik numarası

·         Ödeme yapılacak hesap no (swift, IBAN numarası)

·         Ödeme şekli/şartları (peşin, vadeli)

·         Ödeme kanalı

Yukarıdaki bilgilere sahip olduktan sonra, e-ihracat faturası kesmek için, e-arşiv portal ya da e-fatura entegrasyonlarının kullanılması gerekir. Bu fatura, entegratör firmalar aracılığıyla da düzenlenebilmektedir. GİB tarafından e-fatura kesme yetkisi verilen kurumlar bu işlemi yapabilmektedir. Faturaların bakanlık ve GİB’e beyanı firma tarafından gerçekleştirilir. E-ihracat faturasında KDV beyanı bulunmamaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sitesinde yer alan uygulama üzerinden de E-ihracat faturası hazırlanabilmektedir.

İhracat işlemleriyle ilgili ele aldığımız diğer blog içeriklerini okuyabilir, ihracat süreçleri ve ihracat faturası hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.  

Hizmet İhracatı Nedir? Faturası Nasıl Kesilir?

e-İhracat Faturası Nedir? Nasıl Kesilir?

Mikro ihracat nedir? Mikro ihracat faturası nasıl kesilir?

Yurt dışına e-fatura nasıl kesilir?

• Dropshipping Nedir? Stoksuz e-Ticaret Nasıl Yapılır?

e-İhracat Yapacakların Bilmesi Gerekenler

E-İhracat yapan kişilerin mutlaka bilmesi ve dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

● Adres bilgilerinde ülke adı mutlaka belirtilmelidir ve sisteme entegre yapılırken imza ve kaşe yoksa fatura çıktısı üzerine ıslak imza ve kaşe iletilmesi şarttır.

● Navlun ve sigorta gönderici tarafından ödenmiş ise, faturada ayrı ayrı kalemler şeklinde bu durum belirtilmelidir.

● Faturada “gümrükleme hizmet bedeli” gibi ek kalem yazılmamalıdır.

● Faturada GTIP ve menşei bilgileri ile birlikte Türkçe tanımı da mutlaka belirtilmesi gerekir.

● İhracat faturalarında KDV yazılmaz.

● E-ihracat faturası, çıktısı alındıktan sonra ıslak kaşe ve imzalı olarak verilmelidir.

● E-ihracat için şahıs şirketi kurmak yeterlidir.

E-İhracat Programı ile e-ihracat süreçlerinizi kolaylaştırın

e-İhracatta zorunlu e-fatura kullanımında hiçbir enellere takılmadan dünyanın her yerine fatura keserken, faturalarınızı resmileştirme, toplu fatura oluşturma ve maliye bakanlığı onaylı fatura kesebilmenize olanak sağlayan KolayBi' e-İhracat Faturası Programı ile bütün operasyonlarınızı tek ekrandan takip edebilmenin kolaylığını yaşayın. İşletmenizi sınır ötesine taşırken, ön muhasebe ve fatura işlemlerinizi bize bırakın!

Yurtdışına e-fatura nasıl kesilir? içeriğimizde KolayBi' üzerinden yurt dışına nasıl e-fatura kesebileceğinizi tüm ayrıntılarıyla öğrenebilirsiniz.

Konuyla ilgili sıkça sorulan sorular
Mikro İhracat Nedir?

Mikro ihracat, elektronik ortamda, yetkilikargo firmaları tarafından yurt dışına ihracat yapılmasını sağlayan bir ihracatmodelidir. Bu model ile satıcılar, yurt dışına küçük ebatlı ve düşük ağırlıklıürünlerini kolayca satabilir. Mikro ihracat nedir? Mikro ihracat faturası nasıl kesilir? ilgili içeriğimiz ile, mikro ihracat süreçlerinizde engellere takılamdan faturalarınızı oluşturabilirsiniz.

Marketplace Nedir?

İhracatta sıklıkla kullanılan kavramlardanbiri olan “Pazar yeri (marketplace)” müşteriler ile satıcıların aynı alandatoplandığı yer olarak tanımlanmaktadır.

ETGB Nedir?

Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB), taşıma firmaları tarafından düzenlenen, elektronik ortamda hazırlanan bir gümrükbeyanıdır. Mikro ihracat süreçlerinde düzenlenen bir beyannamedir.

No items found.

e-İhracat nedir? e-İhracat Nasıl Yapılır?

Ertuğrul Karakaş

İçerik Yazarı