Hizmet İhracatı Nedir? Faturası Nasıl Kesilir?

Ahmet Karadeniz

İçerik Yazarı

Şirket Ana Sözleşmesi Nedir?
e-fatura
Yayımlanma Tarihi:
February 15, 2023
Güncelleme Tarihi:
0 dk

Hizmet ihracatı, ticari faaliyet gösteren hizmetlerin pazarlanması olarak tanımlanabilir. Hizmet ihracatı, sadece ürünlerin uluslararası gönderilerini değil; eğitim, deneyim, danışmanlık, döviz kurumları gibi pek çok hizmetin de yurt dışına taşınmasını sağlar.

Kısaca, ticari değere sahip olan her türlü hizmetin yurt dışına satılmasına hizmet ihracatı adı verilmektedir. Yurt dışında bulunan bir şirket için yapılan mühendislik, mimarlık, çevirmenlik, tasarım ya da yazılım işlerini bireysel ya da ekip çalışması ile yürütmek hizmet ihracatına örnek olarak gösterilebilir.  

Yurt Dışı Hizmet İhracatı Nedir?

Yurt dışı hizmet ihracatı, bulunulan ülkeden ayrılmadan, internet ortamı üzerinden diğer ülkelere danışmanlık ya da benzeri alanlarda hizmet sağlanabilmesine denir. İşletmeler ve kurumlar sağladıkları bu hizmet karşılığında ödeme alarak dövizle kazanç sağlar.

Hizmet ihtiyacı fiziksel ürünlerin yurt dışı bölgelerine gönderilerek satışa sunulması gibi düşünülse de aslında burada gösterilen faaliyet tamamen hizmet odaklıdır.

Bu tür hizmet faaliyetinin yurt dışına yansıtılması hem ülkenin daha geniş bir alana yayılması hem de faaliyet bölgelerinin genişlemesi bakımından oldukça önemli bir husustur. Bu sayede hem bireysel çalışan kişiler daha çok döviz kazanabilmekte hem de şirketler faaliyet alanlarını genişletebilmektedir.

Hizmet İhracatı Yapabilme Şartları Nelerdir?

Yeni bir iş modeli olarak da karşımıza çıkan bu hizmet ihracatı, e-ihracat olarak da adlandırılmakta ve ülkemizde bulunan Katma Değer Vergisi Kanunları kapsamında değerlendirilmektedir.

Yurt dışı bölgelerine yapılan hizmet faaliyetlerinin hizmet ihracatı olarak gösterilebilmesi için KDV yasalarına göre belirli kurallara tabi tutulması gerekmektedir. Bu kurallar doğrultusunda hizmet ihracatı şartları şu şekilde ifade edilebilir:

  • Hizmet, bulunan bölgeden farklı bir bölgeye sunulmalıdır. Hizmet alan müşterilerin yurt dışında olması önemli bir kuraldır.
  • Yapılan faaliyete yönelik mutlaka bir faturalandırma yapılmalıdır. Ayrıca kesilen bu fatura yurt dışında hizmeti satın alan kişiler adına düzenlenmelidir. Eğer fatura kesilmesi mümkün değil ise fatura yerine geçebilecek benzer bir belgenin düzenlenmesi gerekir. Yapılan her hizmet faaliyetinin belgelendirmesi ve yasalara sunulması önemlidir.
  • Bu hizmet faaliyetinden yararlanabilmek için müşterilerin başka ülkelerdeki kişilerle temas kurması gerekir. Yurt içinde gerçekleştirilen hizmetler bu faaliyet kapsamında değerlendirilmemektedir.

Hizmet İhracatı Nasıl Yapılır?

Hizmet ihracatı, bir ülkeye bağlı kişilerin başka bir ülke için faaliyet hizmeti göstermesidir. Hizmet ihracatının yapılabilmesi için ticari karşılığı olan bir hizmetin bulunulan bölgenin dışındaki bölgelere ulaştırılması gerekmektedir.

Örneğin, Türkiye’de bulunan bir çevirmenlik şirketinin yurt dışındaki firmalara çeviri hizmeti sağlaması hizmet ihracatının bir örneğidir.

Hizmet ihracatı internet üzerinden gerçekleştirilmekte olup bireysel ya da grup olarak yapılabilmektedir. Kişiler freelance çalışma modelinde yurt dışındaki firmalara bireysel olarak hizmet sağlayabilirler.

Bu anlamda en çok; tasarım, grafiker, çevirmenlik, tercüman gibi hizmetlerde faaliyet gösterilmektedir Bunun yanı sıra eğitim, lojistik, danışmanlık, turizm gibi pek çok sektörde de hizmet ihracatı görülmektedir.

uçak araba kamyon maketleri e kutular

Hizmet İhracatı Yapan Sektörler Hangileridir?

Hizmet faaliyetinin ticari bir karşılık bulduğu hizmet ihracatında pek çok sektör yer almaktadır. Bu sektörlerde öne çıkanlardan bazıları şu şekildedir:

  • Finans: Kredi, para transferi, bankacılık ya da muhasebe gibi finansal hizmet alanlarında destek sağlanmaktadır. Muhasebe alanında hem kurumsal hem de bireysel olarak yurt dışına faaliyet gösterilmesi mümkündür.
  • İnşaat: Bir bölgede faaliyet gösteren bir inşaat firmasının bulunduğu bölgenin dışına çıkarak başka ülkelere hizmet vermesi bu ihracatın bir örneğidir.
  • Danışmanlık: Birçok danışmanlık firması yurt dışında bulunan başka bir firmaya hizmet vermektedir. Bu hizmetler çeşitli faaliyet alanlarını içinde barındırmaktadır. En çok faaliyet gösterilen hizmet alanları; teknoloji, finans, spor, beslenme, kariyer ve yönetimdir. Bireysel kişilere ya da şirketlere sağlanan danışmanlık hizmetleri hizmet ihracatı kapsamında değerlendirilmektedir.
  • Eğitim: Bir eğitimcinin başka bir ülkede bulunan öğrencilere ya da kişilere çeşitli eğitim-öğretim faaliyetleri göstermesidir. Özellikle son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile birlikte artan uzaktan eğitim sisteminde bu faaliyet giderek yaygınlaşmıştır. Farklı bölgedeki eğitmenler dil konusu başta olmak üzere çeşitli konular üzerinden eğitim desteği verilmektedir.

Yukarıda belirtilen sektörler hizmet ihracatının yaygın olarak gerçekleştiği faaliyet kollarıdır. Bu sektörlerin dışında; sağlık, lojistik, eğlence, kültür-sanat, yönetim, reklamcılık, bakım hizmetleri gibi alanlarda da hizmet sağlanmaktadır.

Hizmet İhracatı Yapan İşletmelere Sunulan İstisnalar Nelerdir?

Gerçekleştirilen hizmet ihracatında birtakım istisnalar bulunmaktadır. Bu istisnalar Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmekte olup, bu faaliyet hizmetini gerçekleştirilen her kurum ya da kişi bu istisnalardan yararlanabilmektedir.

Hizmet ihracatı bir ürünün satışını kapsamasa bile bir hizmetin ticari karşılık bulmasından dolayı KDV uygulamasına tabi tutulur. Hizmet ihracatı vergi istisnası, verilen hizmet karşılığında elde edilen tüm gelire uygulanmaz.

Bulunulan bölgedeki KDV oranlarına göre değerlendirme ve hesaplandırılma yapılmaktadır. Örneğin Türkiye’den başka bir ülkeye yapılan hizmet ihracatında KDV kazanılan mali değere göre değil, hizmetin gerçekleştirilmesi için harcanan mali değere göre hesaplanır.

Örneğin 50.000 TL değerinde bir hizmet bedeli var ise, ancak bu hizmet için 10.000 TL harcama yapılmışsa KDV bu harcama tutarı üzerinden hesaplanır ve aradaki 40.000 TL için vergi işlemi gerçeklelştirilmez.

Hizmet bedelinden elde edilen gelirler, kazanan kişinin tasarrufundadır. Ancak hizmet ihracatı gerçekleştiren kişiler, KDV iadesi talep etmeleri durumunda hizmet bedelinin ülkeye getirilmesi gerekmektedir.

Hizmet İhracatı Faturası Nasıl Kesilir?

Hizmet ihracatı e-ihracat olarak da adlandırılmakta ve faturalandırmalar e-fatura üzerinden düzenlenmektedir. Hizmet ihracatı faturasını e-arşiv olarak düzenlemek önemli bir husustur.

Hizmet ihracatı ile gerçekleşen faaliyetin faturası kesilirken alıcı ve hizmete ilişkin bazı bilgiler yer almalıdır. Bu bilgiler hem doğru hem de eksiksiz bir şekilde fatura üzerinden belirtilmelidir.

Ek olarak fatura üzerinde alıcı ve satıcı bilgilerinde iletişim ve irtibat numaralarının da yer almasına özen gösterilmelidir. Hizmet ihracatı faturası örneği üzerinde yer alan bilgiler şu şekildedir;

  • Müşteri kimlik bilgileri (vergi kimlik numarası da geçerlidir) girilmelidir.
  • Müşteriye ait adres bilgileri girilmelidir.
  • KDV oranı olarak 0 seçilmelidir.
  • Muafiyet kodu olarak da  302 hizmet ihracatı seçilmelidir.
İhracat işlemleriyle ilgili ele aldığımız diğer blog içeriklerini okuyabilir, ihracat işlemleri, ihracat ve ihracat faturası hakkında detaylı bilgiye erişebilirsiniz.
Hizmet faturası kesmenin kolay yolu KolayBi'

İthalat&İhracat Sektörü için en uygun ön muhasebe programı KolayBi' ile yurtdışına yaptığınız tüm satışları faturalandırmak için KolayBi' e-İhracat Faturası Programı tam size göre! Bütün faturalandırma işlemlerinizi gerçekleştirebileceğiniz KolayBi'yi 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz!

Sıkça Sorulan Sorular

Hizmet İhracatı Yapan İşletmeler KDV'den Muaf mı?

Hizmet ihracatında KDV Kanunları gereğince ihracat teslimleri ve hizmetleri KDV’den muaftır.

Hizmet İhracat Faturası Türk Lirası (TL) Üzerinden Kesilebilir mi?

Evet, faturalar Türk lirası cinsinden üzerinden kesilebilir.

İhracat İstisna Kodu Nedir?

İhracat istisna kodu 302 olarak belirlenmiştir.

No items found.

Hizmet İhracatı Nedir? Faturası Nasıl Kesilir?

Ahmet Karadeniz

İçerik Yazarı