KDV Hesaplama ve KDV'den Matrah Bulma Nasıl Yapılır?

Ömer Yılmaz

Mali Müşavir

kdv hesaplaması nasıl yapılır
Muhasebe
Yayımlanma Tarihi:
September 17, 2021
Güncelleme Tarihi:
0 dk

KDV Nedir?

1 Ocak 1985 yılında yürürlüğe giren Katma Değer Vergisi (KDV) ürün ya da hizmete son aşamada eklenen değer üzerinden alınan vergi çeşididir. KDV, Katma Değer Vergisi'nin kısaltmasıdır. KDV, satıcı olan taraflardan alınarak, belirli süre dilimi içerisinde devlete ödenmesi gerekir.

Katma Değer Vergisi, yapılan mal ve hizmet tesliminde, teslim alanın teslim edene ödediği vergi türüdür. Katma değer vergisinin temelinde, alıcı ve satıcı arasında yer değiştiren bir malın; hizmet, üretim ve dağıtımı ile ortaya çıkan katma değerin vergilendirilmesidir. Böylece KDV, üretilen bir ürünün dolaşıma girmesi ve tüketici ile buluşması yolculuğunda ortaya çıkan farkların nihai tüketiciden tahsil edilmesi sürecini tanımlamaktadır.

Katma değer vergisi ile ilgili ayrıntılı bilgiye, Katma Değer Vergisi (KDV) Nedir? Nasıl Hesaplanır? içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Telefon ve Not Defteri Görseli

KDV Matrahı Nedir?

Bir mal veya hizmetin KDV'ye tabi olan değerinin hesaplanması içinlullanılan bir terim olan KDV matrahı, vergiye tabi işlemde bulunan mal veya hizmetin satış bedeli ya da hizmet bedelidir.

KDV matrahı, satış faturalarının KDV hariç tutarlarının 1 aylık zaman dilimindeki toplamına denir. Özel tüketim vergisi söz konusu olan ürünlerde hesaplanan ÖTV, KDV matrahına dâhil değildir. KDV matrahı, ürünün veya hizmetin KDV eklenmeden önceki tutarını belirtir.

KDV hesaplamaları açısından KDV Matrahını bilmek önemlidir. KDV oranları, güncel KDV matrahına dayanarak düzenlenmektedir. KDV Matrahının doğru bir şekilde hesaplanması, KDV Beyannamelerininin doğru şekilde verilmesi açısından önem teşkil etmektedir.

Kısaca, bir ürün veya hizmetin toplam satış tutarından KDV'nin çıkarılmasıyla elde edilen rakam kdv matrahı olarak adlandırılmaktadır. İşletme faaliyetleri sonucunda satın alınan mal ve hizmetlere dair ne kadar kdv tutarı ödediğine dair yapılan hesaplamalarda, bir aylık satış toplamından kdv çıkarılarak elde edilen tutar kdv matrahıdır. Şimdi nasıl hesaplandığına değinelim.

KDV Hesaplama Formülü Nedir?

KDV hesaplamakiçin aşağıdaki formülleri kullanabilirsiniz:

KDV Hariç: (KDV Hariç Tutar) x [1 + (KDV Oranı/100)]

KDV Dâhil: (KDV Dâhil Tutar) / [1 + (KDV Oranı/100)]

Dilerseniz, KolayBi'nin KDV Hesaplama Aracı ile KDV ve tevkifatlarınızı hızlıca hesaplayabilirsiniz.

KDV’den Matrah Bulma Nasıl Yapılır?

KDV'den matrah bulmak için Katma Değer Vergisi’nin tutarını, seçilen KDV oranının yüze bölümüne bölünmesi gerekir.

KDV’den matrah hesaplamak için gerekli olan formül aşağıdaki gibidir. KDV’den matrah hesaplamak için KDV tutarını bilmek gerekir. Diğer bilmemiz gereken ise KDV oranıdır.

KDV Tutarı/ KDV Oranı x 100 = Matrah (KDV Hariç Tutar)

Matrah +KDV Tutarı = KDV Dâhil Tutar (Toplam)

Örnek: Matrah = KDV tutarı / (KDV oranı/100) şeklindedir. Örneğin, yüzde 20 KDV oranı ile 100 lira ödenmişse matrah 100 / (18/100) işleminden 555,56 TürkLirası'dır.

Hesap Makinesiyle KDV Matrahı Nasıl Hesaplanır?

KDV matrahını hesap makinesiyle şu şekilde hesaplayabiliriz:

Örnek olarak 6,40 Yüzde 8 KDV si olanbir ürün veya hizmetin matrahını bulmaya çalışalım.

KDV Tutarı(6,40 TL) / KDV Yüzdesi(8) * 100 = Matrah (80 TL)

Matrah (80 TL) + KDV Tutarı (6,40 TL) = Genel Toplam (86,40 TL)

Hesabıyla istenilen sonuca ulaşılır.

Konuyla ilgili diğer blog içeriklerimiz:

Katma Değer Vergisi Nedir? KDV İadesi Nasıl Alınır?

KDV 2 Beyannamesi Nedir? KDV 2 Nasıl Verilir?

No items found.

KDV Hesaplama ve KDV'den Matrah Bulma Nasıl Yapılır?

Ömer Yılmaz

Mali Müşavir