Muhasebenin Temel İşlemleri Nelerdir?

Ömer Yılmaz

Mali Müşavir

Bilgisayar-hesap makines-kelem ve yakın el çekimi
Muhasebe
7.9.2017
0 dk okunma süresi

İşletmeniz için önemli olan ön muhasebenin temel işlemleri, doğru yapılabilmesi açısından, temel ön muhasebe bilgisinin iyi kavranmasını gerektirir. Ön muhasebenin temel işlemlerini bilmeniz günlük işlerinizi de kolaylaştıracaktır. Gelin bu temel işler nedir onlara bir göz atalım.

İlgili içerik: Ön Muhasebe Nedir? Nasıl Yapılır?

Cari (Müşteri & Tedarikçi) Hesabı Takibi

İşletmenin birlikte çalıştığı müşterileri ya da tedarikçileri takip edilir. Cari hesap takibinde müşteri ya da tedarikçiler ile olan alacak-borç ilişkisi izlenir ve takip edilir. Cari takip etme modülü işletmeler için en en önemli modüldür. 

Fatura/İrsaliye İşlemleri

İşletme mal veya hizmet sattığı zaman fatura kesilir. Mal veya hizmet aldığında ise fatura alınır. Buradaki fatura kesme işlemini, gelen, giden fatura ve belgeleri takip eder. İrsaliye ise bir malın bir yerden başka bir yere nakil edilmesi sırasında kullanılan sevk belgesidir. İrsaliyenin görünümü faturaya benzese de mali değeri yoktur.

Stok (Ürünler & Hizmetler) Giriş/Çıkış Takibi

İşletme stokta takip etmek istediği ürün ya da hizmeti sisteme tanıtır ve ürün ya da hizmet alımında bunları giriş yapar, ürün ya da hizmet sattığında stoklardan düşer. Böylece ürün ve ya da hizmet takibi sağlamış olur. Azalan ya da artan stoku kontrol etmiş olur alış faturası ile stoklarımızda artış, satış faturası ile de stoklarımızda azalış meydana gelir.

Çek/Senet Takibi

İşletme aldığı ya da verdiği çek-senetlerini takip eder. Çek-senetlerin giriş çıkışlarını kaydederek, ne kadar tahsil edilecek ve ne kadar ödenecek çek senet olduğu bilir. İşleteme vadeleri takip ederek, ödeme günlerinde ödemeler yapar, tahsil günlerinde tahsilatlarını yapar.

Banka Hesabı Takibi

İşletme bankalardaki hesaplarını durumu takip eder. Banka üzerinden gerçekleşen her türlü ödeme ve tahsilat işlemleri bu hesaba işlenerek takip edilir.

Kasa Hesabı Takibi

Temel amaç işletmenin nakit işlemlerini takip etmektir. Kasa hesabında işletmeye nakit girişi ve nakit çıkışı olduğu zaman hareket meydana gelir. Bu nedenle her nakit hareketinde kasaya kayıt yapılır. Yapılan tahsilatlar ve ödemeler kasa bölümünde izlenir. Böylece işletmenin nakit parası takip ederek günlük gelir ve gider takibi yapılır.

Muhasebenin temel işlemleri öğrendikten sonra, 14 gün ücretsiz kullanabileceğiniz KolayBi' ile işletmenizi yönetmeye başlayabilirsiniz, denemek için tıklayın.

Muhasebenin Temel İşlemleri Nelerdir?

Ömer Yılmaz

Mali Müşavir