2023 Vergi Affı ve Borç Yapılandırma İşlemi Nasıl Yapılır?

Ertuğrul Karakaş

İçerik Yazarı

2024 Vergi Borcu Affı
Muhasebe
Yayımlanma Tarihi:
October 1, 2017
Güncelleme Tarihi:
24/5/2023
0 dk

Kamu borçlarının  yapılandırılmasına ilişkin vergi affı düzenlemesi Resmî Gazete’de yayımlandı. Şimdiye kadarki en kapsamlı yapılandırma olan vergi affı düzenlemesiyle ilgili tüm detaylara blog içeriğimiz ile ulaşabilirsiniz.

Vergi borcu yapılandırma sürekli yapılan bir işlem olmadığından devlet tarafından yapılan düzenlemeler sonucunda dönemsel olarak borç yapılandırma işlemleri getirilebilmektedir. Bu nedenle kişilerin bu zamanlarda vergi borcu yapılandırması söz konusudur.

Vergi borcu yapılandırma, yapılan düzenleme doğrultusunda tekrar taksitlendirme, faizlerin silinmesi gibi işlemleri içerebilmektedir. Bu sayede kişilerin hem borçları bitmekte hem de faiz gibi ek yüklerden kurtulabilmektedir. 

Vergi Borcu Nasıl Yapılandırılır?

Vergi Borcu Yapılandırma işlemi Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı İnternet Vergi Dairesi üzerinden yapılabilmektedir. E-Devlet üzerinden Tüm Yapılandırılan Vergi Borçları sayfasını görüntüleyerek, yapılandırılmış borçlarınızı görüntüleyebilir ve ödeme için interaktif vergi dairesine yönlenebilirsiniz.

İnternet Vergi Dairesi Üzerinden Borç Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Daha önceden kayıt oluşturduğunuz kullanıcı bilgileriniz ya da T.C kimlik numaranız ile İnternet Vergi Dairesi internet sitesine giriş yapın.

“Borç Sorgulama ve Ödeme” sayfasına giderek kimlik bilgilerinizi doğrulayın.

İstenen bilgileri ilgili alana girdikten sonra vergi borcunuzu sorgulayabilirsiniz.

Aynı işlemi e-Devlet üzerinden yapmak için;

e-Devlet sitesi veya mobil uygulaması üzerinden e-devlet sistemine giriş yapın.

Arama kısmına “Vergi Borcu Sorgulama” yazın.

Sorgulamak istediğiniz vergi borç türünü seçerek vergi borcunuz ile alakalı bilgilere ulaşabilirsiniz.

konuyla alakalı içerik: Vergi Borcu Sorgulama ve Ödeme İşlemleri Nasıl Yapılır?

Yapılandırdığım Borcu Nasıl Ödeyebilirim?

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sayfasında 2.00 - 23.45 saatleri arasında anlaşmalı banka/kredi kartlarıyla vergi borcu ödemeleri gerçekleştirilebilmektedir.

Gelir İdaresi Başkanlığı İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden ister mobil masaüstü, ister mobil cihazlarınızdan, e-devlet ile bağlanarak ya da üyelik oluşturarak vergi borçlarınızı sorgulayabilir ve ödeyebilirsiniz.

Kurum ve işletmeler, vergi borçlarını ödeme süreçlerinde kurumun işlem yapması gerekmektedir. Başkanlık tarafından ilan edilen tarihler arasında işletme ve kurumlar gelir beyanında bulunur.

Kurum/işletmenin vergi dairesine ibraz ettiği beyannameler müşavir tarafından usule uygun şekilde hazırlanmalıdır.  Ardından kuruma Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından tahakkuk fişi iletilir. Vergi borçları ile ilgili ödeme işlemleri tahakkuk fişi dikkate alınarak işleme koyulur. Ardından bu ödeme işlemlerini birçok kanal üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.


Almış olduğunuz tahakkuk fişi ile beraber e ödemelerinizi; banka şubeleri, İnteraktif Vergi Dairesi, GİB İnternet Vergi Dairesi ya da doğrudan fiziki vergi daireleri yoluyla gerçekleştirebilirsiniz.

Hangi Borçlar Yapılandırılmaktadır?

  • Kredi Yurtlar Kurumu öğrenim kredileri
  • Maliye'ye olan vergi borçları, kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan vergi borçları ile cezalar
  • SGK tarafından takip edilen sigorta primler; işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, inşaatlarda eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi
  • Çeşitli kanunlara dayalı uygulanan damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı ile bunlara bağlı gecikme zammı alacakları
  • Motorlu taşıt vergileri
  • Trafik cezaları
  • Nüfus, askerlik para cezaları
  • Otoyol ve köprü geçişlerinde yazılan cezalar
  • Gümrük Bakanlığı’nca takip edilen gümrük vergileri ve para cezaları
  • Belediyelerin vergi, emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi alacakları
  • Belediyelere olan su ve katı atık ücreti borçları

2023 Yılında Milyonlarca Mükellefi İlgilendiren Yapılandırma Süreci Nedir?

Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen vergi affı düzenlemesi Resmî Gazete’de yayımlanarak yasalaştı. Milyonlarca vergi mükellefini ilgilendiren yapılandırma süreci uzatıldı mı? Ne zaman sona erecek soruları vatandaşlar tarafından sıklıkla sorulmaya başlandı.

Maliye Bakanlığı, vergi borcu, idari para cezası, SGK borçları gibi borçların yapılandırmasına ilişkin süreyi uzattı. 31 Haziran 2023'te bitecek olan yapılandırma süreci 1 ay daha uzatılarak 30 Temmuz'da son erecek şekilde yeniden düzenlendi.

Bununla birlikte, vergi mükellefleri 2018 ve 2022'deki vergi dönemlerine ilişkin vergi ve matrah artırımında bulunabilecekler.

Vergi borcu, ülkemizde pek çok kişinin ödeme süreçlerinde güçlük yaşadığı ödemeler arasındadır. Özellikle işinde ekonomik bir sıkıntı yaşayan kişiler, vergi borçlarını ödeme konusunda sorun yaşayabilmektedir.

Bu tür durumlarda vergi borçları biriktiği için daha sonrasında ödemek de zorlaşmaktadır. Devlet tarafından bu tür durumlar için vatandaşları rahatlatmak ve borçların daha kolay bir yöntemle ödenebilmesi için vergi borcu yapılandırması getirilebilmektedir. Bu tür durumlarda vergi borcu olan kişiler yapılandırmadan yararlanarak borçlarını daha kolay ödeyebilir hale gelmektedir.

Her türlü vergi borcu yapılandırma kapsamında yer alıyor. Geride kalan son 5 yıl için Maliye’ye ödenmeyen borçları yapılandırmak için başvurulabiliyor.

Bu yönetmelikte, taşıt sahipleri için Motorlu Taşıtlar Vergisi, kira geliri olanlar için Gayrimenkul Sermaye İradı ile her türlü Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi borçları gibi borçlar yapılandırılabilmektedir. Yine vergi borcu olan holdinglere kadar tüm gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri aftan yararlanabilmektedir.

Vergi Affı Başvuruları Nereye Yapılır?

Vergi affı başvurusu Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden yapılabilmektedir. Ayrıca, mükellefler e-devlet üzerinden İnteraktif Vergi Dairesine bağlanarak yapılandırma ve vergi affı başvurusunda bulunabilirler. Ayrıca vergi mükellefleri, bağlı oldukları vergi dairelerine giderek veya posta yoluyla, diğer vergi daireleri aracılığıyla da yapabilecekler.

Vergi Affı Başvuruları Son Tarihi Nedir?

Vergi affı için son başvuru tarihi 31 Mayıs 2023 olarak belirlenmiştir. Borçlarını yapılandırmak isteyen mükelleflerin, yapılandırma başvurularını 31 Haziran'a kadar yapmaları gerekmektedir. İlk taksit ve peşin ödemenin de 30 Temmuz 2023 tarihine kadar yapılmalıdır.

İlgili içerik: Vergi Borcu Sorgulama ve Ödeme İşlemleri Nasıl Yapılır?

No items found.

2023 Vergi Affı ve Borç Yapılandırma İşlemi Nasıl Yapılır?

Ertuğrul Karakaş

İçerik Yazarı