Dijital Dünyanın Yeni Gözdesi: FinTech Nedir?

Ertuğrul Karakaş

İçerik Yazarı

FinTech Nedir?
Teknoloji
Yayımlanma Tarihi:
May 2, 2019
Güncelleme Tarihi:
10/7/2023
0 dk

Her ne kadar uzun zamandır finans ve teknoloji kavramları birlikte anılsalar da özellikle son yıllarda dijital ekosistemin sağladığı imkanlar arttı. Finansal teknoloji kelimelerinin kısaltılmış hali olarak bildiğimiz FinTech (Financial Technology), kendisine küçümsenemeyecek bir sektör yarattı.

Bu sektörde yer alan şirketler, neredeyse tüm finansal hizmet ihtiyaçlarına daha güvenli, daha kolay ve en önemlisi daha hızlı şekilde karşılık vermeyi amaçlar. Bu içeriğimizde size FinTech kavramının alışkanlıklarımızı, tercihlerimizi ne şekilde değiştirdiğinden ve firmaların kullanıcılarına ne gibi çözümler sunduğundan bahsedeceğiz.


FinTech Nedir?

FinTech kelimesi, finans & teknoloji kelimelerinden türetilmiş bir etimolojik kökene sahiptir. 21. yüzyılda ortaya çıkmış bu kavram, daha şimdiden adından sıkça bahsettirmeye başladı. FinTech, finansal hizmetlerin sunumunu ve kullanımını iyileştirmeyi ve otomatikleştirmeyi amaçlayan yeni teknolojiyi tanımlamak için kullanılır.

FinTech, bilgisayarlarda ve giderek artan bir şekilde akıllı telefonlarda kullanılan özel yazılım ve algoritmaları kullanarak şirketlerin, işletme sahiplerinin ve tüketicilerin finansal operasyonlarını, süreçlerini ve yaşamlarını daha iyi yönetmelerine yardımcı olmak için kullanılır. FinTech uygulamaları sayesinde şirketler, algoritmalar ile işlemlerini daha kolay bir şekilde halledebilir.

2015 yılının başında hayatımıza giren FinTech, finansal işlemlerin dijital ortamda yapılmasını sağlayan, alternatif finansal hizmetlerle rekabet etmeyi amaçlayan teknolojik bir yeniliktir. Mobilitenin çok daha önem kazandığı günümüzde hızlı ve verimli yöntemler sunarak geleneksel bankacılık işlemlerinin çok daha ötesinde servis sağlar.

Özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere'de yaygın bir kullanıma sahip olduğu gibi ülkemizde de gelişim gösteren genç bir endüstridir. Hatta melek yatırımcıların dikkatinin bu alanda gelişim gösteren startupların üzerinde olduğunu söylemek hiç de yanlış olmaz.

İlk ortaya çıktığında FinTech, terim başlangıçta yerleşik finansal kurumların sistemlerinde kullanılan teknolojiye uygulandı. Ancak o zamandan beri, daha tüketici odaklı hizmetlere ve dolayısıyla daha tüketici odaklı bir tanıma geçiş oldu. FinTech; artık eğitim, perakende bankacılık, bağış toplama ve kar amacı gütmeyen ve yatırım yönetimi gibi farklı sektörleri ve endüstrileri içerir.

FinTech Şirketi Nedir?

Türkçede finansal teknoloji anlamına gelen FinTech, finans ile teknolojiyi bir araya getirir. Geleneksel olan finans hizmetlerinin ve süreçlerin daha verimli ve hızlı olmasına olanak sağlayan bu hizmet aynı zamanda düşük maliyet olanağı da sağlar. FinTech girişimleri ile şirketler, sahip olmuş oldukları teknolojileri ile daha güvenli ve verimli bir hale gelir.

Bu teknolojileri geleneksel finans sektörüne entegre eden sistem sayesinde şirketler finansın her alanında yenilenen ve hızla büyüyen sektörler arasında yer alır. FinTech haberleri arasında dünyanın önde gelen şirketleri de bulunur. Bu şirketlerin büyük bir çoğunluğu, son 10 yılda kurulmuş olmasına rağmen hızla büyür ve milyar dolarlık bir hacme kavuşur. Gelişen teknoloji ile finansal teknoloji üreten şirketlerin de sayısı artar.

FinTech firmaları kullanıcılarına ne gibi faydalar sağlar?

FinTech, finansal hayatınızı daha kolay ve daha rahat hale getirmekle ilgilidir. Ancak işletmeniz için yapabileceği şeyler sadece bununla sınırlı değil. FinTech'in hem tüketicilere hem işletmelere birden çok alanda faydalar sunar. FinTech şirketleri, her geçen gün uygulamayı daha da geliştirip işletmeler için yapabileceklerini artırmaya devam eder. FinTech’in firma kullanıcılarına faydaları şu şekilde sıralanabilir:

Müşteri Hizmetlerini İyileştirir ve Geliri Artırır:

FinTech, internet teknolojilerinin varlığı ve etkisiyle, verimliliği ve üretkenliği artırarak geleneksel finans kurumlarının kalitesini artırır. Dahası, daha kaliteli ve çağın ruhuna uygun hizmetler sunarak, firmaların müşteri elde tutma oranlarının artacağı ve bunun da gelirlerin artmasıyla sonuçlanacağı kesindir. FinTech startup kolay ve rahat kullanımı ile de ön plana çıkar. Müşteri odaklı olan mobil hizmetler ile mevcut finansal modellere katkı sağlayan bu teknoloji müşteri hizmetlerini iyileştirdiği için geliri artırır.

Maliyetleri Azaltır:

Çağdaş teknolojileri kullandığımızda, işletmelerin ciddi ödemelerle karşılaşacağı yaygın bir önyargıdır. Ancak FinTech bağlamında bu yanlış bir önyargı olarak değerlendirilir. Yaygın görüşün aksine, finansal teknolojileri işletmelerin maliyetini daha kısa sürede ve daha maliyetli olacak şekilde yapmalarını sağlar. Banka hesap kartları işletme içerisinde çeşitli birimlere entegre edilerek fiziksel ve dijital ödeme kombinasyonu ile müşteri tek bir platformda bütün ödemelerini gerçekleştirebilir. İşletmenin hızını artıracağı için de hem düşük maliyetli hem çağın hızlı ruhuna uygun çözümler sunar.

İşletmelere Hız Sağlar:

FinTech dünyası akıllı, verimli, kullanışlı ve hızlı bir yoldur ve bu nedenle çoğu işletme tarafından tercih edilen bir teknolojik gelişmedir. Servis bankacılı bağlamında değerlendirdiğimizde, kısa vadeli bir krediye veya avans kredisine ihtiyacı olan bir işletme veya kişinin bu ihtiyacı FinTech ile daha kolay hale gelir. Kolayca çevrimiçi olarak birçok kredi kaynağı keşfedebilir ve hızlı hizmete erişebilirsiniz.

Geleneksel Bankalar aynı avantaja sahip olmayabilir ve bunu hızlı bir şekilde gerçekleştirmeleri daha uzun sürebilir. Pratik bir iş akışı sunan FinTech iş verimliliğini artırırken kolay ulaşılabilirlik ve zaman tasarrufu sağlar. Ayrıca lokasyondan bağımsız olarak işlem yapılabildiği için esnek bir yapı sunar.

Verimliliği Artırır:

İşletmelere sunduğu diğer faydalarla birlikte verimlilik sunabilmesi FinTech teknolojisinin en önemli yönlerinden biridir. Finansal teknolojiyi kullandığınızda, son derece özel hizmetler sağladığı için zaten verimli olursunuz. FinTech'in sağladığı otomasyon, insanlardan kaynaklanan hataları en aza indirerek verimlilik sunar. Sonuç olarak, yüksek derecede verimliliğe ve hizmet kalitesine sahiptir.

FinTech örnekleri incelendiği zaman bir şirkete sağlamış olduğu faydalar ile diğer şirketlere oranla daha başarılı olduğu görülür. Pek çok alanda farklı ve kolay çözümler sunması ile ön plana çıkan FinTech, verimlilik konusunda oldukça önemli bir konuma sahip. Bir FinTech şirketi; sağladığı hız, düşük maliyet ve verimlilik ile işletmelerde ciddi farklar yaratabilir.

FinTech Hangi Alanlarda Çözümler Sunar?

Teknolojinin ve finansın içerisinde yer alan bütün işletmelere, KOBİ'lere ve her türden paydaşlarına hız, verimlilik ve çağa uygun dijital & finans çözümleri sunan FinTech, yeni nesil bankacılık hizmetleri, servis olarak bankacılık  BaaS), hizmet olarak yazılım (SaaS) işletmelerine finansal çözümler sunar. Bunun yanı sıra geleneksel bankacılığın ve hizmetlerin yol açtığı sorunları, içerdiği otomatize ve en az hata barındıran süreçlerle ortadan kaldırır. FinTech, başlıca aşağıdaki alanlarda işletmelere çözümler sağlar:

● Kişisel finansal yönetim.

● Akıllı ödeme teknolojileri.

● Bitcoin ve Kripto gibi para birimleri.

● Blockchain teknolojisi.

● Bulut Tabanlı Yazılımlar.

● Bankacılık.

● Para piyasaları ve yatırım.

● Kurumsal finans.

KolayBi' de müşteri deneyimini öncelik alan, deneyim hikayelerine göre her geçen gün yazılım güncellemeleri yapan FinTech alanında bir startup olarak değerlendirilir. Bu doğrultuda bulut tabanlı ön muhasebe yazılımı geliştiren KolayBi', farklı sektörlerden birçok firmaya cari takibi, gelir gider takibi, fatura takibi, e-fatura e-arşiv, banka entegrasyonu gibi hizmetler sağlar. FinTech Türkiye sınırlarında da aktif olarak kullanılır. Son yıllarda yapılan verilere göre artış sağlayan bu teknolojik sistemin pek çok Türl şirketi tarafından kullanıldığı bilinir.

Siz de şirketinizin finansal yönetimini her zaman her yerden takip edebileceğiniz KolayBi'nin ön muhasebe uygulaması olan KolayBi'yi 14 gün ücretsiz denemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

KolayBi' de müşteri deneyimini öncelik alan, deneyim hikayelerine göre her geçen gün yazılım güncellemeleri yapan FinTech alanında bir startup. Bu doğrultuda bulut tabanlı ön muhasebe yazılımı geliştiren KolayBi', farklı sektörlerden birçok firmaya cari takibi, gelir gider takibi, fatura takibi, e-fatura e-arşiv, banka entegrasyonu gibi hizmetler sağlıyor.

Siz de şirketinizin finansal yönetimini her zaman her yerden takip edebileceğiniz KolayBi'nin ön muhasebe uygulaması olan KolayBi'yi 7 gün ücretsiz deneyerek, işletmenizi finansal teknolojinin sunduğu çözümlere daha da yaklaştırın. 

Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir: 

SaaS Nedir? İşletmeler için Avantajları Nelerdir?

Servis Modeli Bankacılığı (BaaS) Nedir?

ERP Nedir? ERP Programı Ne İşe Yarar? Nerede Kullanılır?

Gömülü (Embedded) Finansman Nedir?

CRM Nedir?

No items found.

Dijital Dünyanın Yeni Gözdesi: FinTech Nedir?

Ertuğrul Karakaş

İçerik Yazarı