Mail Order Nedir? Ne Kadar Güvenlidir?

Ertuğrul Karakaş

İçerik Yazarı

Mail Order Nedir?
İş Geliştirme
Yayımlanma Tarihi:
July 26, 2019
Güncelleme Tarihi:
13/12/2023
0 dk

Online ödeme talimatları konusunda bilgi sahibi olmak isteyen kişiler araştırmaya koyulduklarında mail order ile de mutlaka karşılaşacaklardır. Mail order bizi geçmişe götüren, fakat günümüzde hala kullanıyor olduğumuz bir ödeme yöntemidir.

Bu sistemin özellikle Amerika'da sıklıkla kullanılan bir teknoloji olduğunu söyleyebiliriz. Peki çoğu kredi kartı sahibi kişinin merak ettiği bu ödeme sistemi tam olarak nedir? Ne kadar güvenlidir? Ne gibi riskler barındırır? Detaylarıyla içeriğimizde.

Mail order nedir?

Mail order, ödeme yapılacak kartın fiziken pos cihazının yanında olmadan kart bilgilerinin pos cihazı üzerine tuşlanması yoluyla yapılan işlemdir. Mail order işleminin gerçekleştirilmesi için, müşterilerden ilgili kart numarası, CVV numarası ve son kullanım tarihi gibi hassas veriler toplanır.

BDDK Tebliği ile, hassas kart verilerinin fiziki ortamlarda saklanması yasaklanmıştır. Mail order işlemi, ödemeyi gerçekleştiren işletmenin KVKK kurallarına aykırı davranmasına yol açmaktadır.

Mail order için evden çıkmadan sipariş verebilme ve ödeme yapıp ürünü teslim almanın ilk yöntemi diyebiliriz. Fakat daha detaylı açıklamak gerekirse, ödeme yapılacak kredi kartının fiziken pos cihazının yanında bulunmadan kart numarası, güvenlik kodu, son kullanma tarihi gibi bilgilerin firma tarafından pos cihazına tuşlanmasıyla devam eden bir işlem olduğunu söyleyebiliriz.

Bu bilgilerin pos cihazına girilmesinden sonra ödeme işlemi diğer satış işlemlerinde olduğu gibi devam eder. Burada taraflardan sadece biri fiziken pos cihazına yakın olduğu için tek slip üretilir.

Mail Order işleminde kilit nokta, ödeme yapan kişinin kredi kartı bilgilerini ve bazı kişisel bilgilerini firmaya iletmesinin gerekliliğidir. Kişi bunu mobil iletişim yollarını kullanarak yapabileceği gibi form doldurarak da yapabilmektedir. Doldurulan bu forma ödeme yapacak taraf bir şahıs ise imza atmalı, firma ise kaşe vurulmalıdır. Tahsilat gerçekleştirecek bazı firmalar bu form ile birlikte nüfus cüzdanı fotokopisi de isteyebilmektedir.

Mail order nasıl yapılır?

Mail order işlemi iki şekilde uygulanmaktadır ilk işlem fiziksel POS cihazı üzerinden alınırken, diğer işlem türü ise mail order formu doldurularak gerçekleştirilmektedir.

Fiziksel POS üzerinden

Fiziksel POS cihazı üzerinden alınan ödemelerde, kart üzerindeki bilgiler POS cihazına manuel olarak girilmektedir. Cihaz üzerindeki menülerden, ödemenin yapılacağı kart numarası, son kullanım tarihi ve CVV kodu cihaza girilmektedir.

Cihaz üzerinde ''Mail Order'' yani kartsız satış özelliği varsa, cihaz üzerinden işlemler menüsüne gelinir, özel işlemler menüsüne gelinir ve mail order işlemleri seçilerek giriş yapılır.

İşyeri şifresi ve kart numrasının girilmesinin ardından kartın son kullanım tarihi ve CVV kodu da buradan manuel olarak girilerek giriş butonu tuşlanır. Mail order satış tutarı girildikten sonra giriş tuşuna basıldıktan sonra mail order gerçekleştirilmiş olur.

Mail order formu üzerinden

Mail order işlemini gerçekleştirirken, bilgilerinizi mobil iletişim yollarıyla değil, bir form doldurarak iletecekseniz kredi kartı numarası, kartın son kullanma tarihi, güvenlik kodu gibi bilgileri de vermeniz gerekecektir. Her ne kadar tahsilat gerçekleştirecek firmalar kendi formlarını size gönderecekse de istenecek bilgiler aşağıda gördüğünüz sizin için örnek olarak oluşturduğumuz görseldeki gibidir.

Mail Order kullanmaın almanın avantajları nelerdir?

Her ne kadar BDDK tebliği ile hassas kart bilgilerinin fiziksel ortamda saklanmaması konusunda tebliğ yayınlanmış olsa da, birçok işletme arasında mail order ile ödeme alma işlemleri devam etiği bilinmektedir. Bununla birlikte mail orderin işletmelere sağladığı avantajlar şu şekildedir;

• İşletmeler arasında gerçekleşen alışverişin, fiziksel kartın kullanımına gerek kalmaksızın gerçekleşmesini sağlamaktadır.

• Birbirinden uzak noktada bulunan işletmelerin bulundukları noktadan ödemelerini yapmalarına olanak sağlar.

• İşlem doğrudan iki taraf arasında gerçekleştiği için aracı ücreti ödenmesine gerek duyulmaz.

• Zaman tasarrufu sağlar.

Kimler mail order kullanmaktadır?

• Turizm şirketleri ve oteller

• Seyahat acentaları

• Sigorta şirketleri

• Dernek ve Vakıflar

• Spor Kulüpleri

• Giyim mağazaları

Mail order işlemi güvenli midir?

Mail order ile tahsilat yapan iş yerleri müşterilerinin hassas kart verilerine ulaşmış olur. Alınan bu veriler bir kişi tarafından pos cihazına manuel olarak girilir. Burada düşünülmesi gereken nokta, alınan hassas kart verilerinin nasıl saklanacağı ve bu bilgileri öğrenen insan faktörüdür.

Söz konusu firmadan problemlerle olarak ayrılacak veya yine firma içinden bilgilere rahatça ulaşıp kullanabilecek kişilerin olma ihtimali bile insanların bu yolla ödeme yapmaya karşı çekimser kalmasına neden olmaktadır.

Diğer bir yandan ise, kredi kartı sahibinin 'bu işlemi ben yapmadım' şeklinde bir itirazda bulunması sorumluluğu işyerine yüklüyor ve ilgili tutarının firmadan alınıp kart hamiline aktarılmasına sebep oluyor.

Tüm bu koşulları değerlendirdiğimizde mail order sisteminin iki tarafı da tam olarak korumadığını ve birçok risk barındırdığını ve güvenli bir ödeme yöntemi olmadığını görüyoruz.

Eğer siz de bir e-tahsilat yöntemi arayışı içerisindeyseniz sahtecilikten arındırılmış güvenli bir yöntem olarak sanal pos seçeneceğini değerlendirebilirsiniz. KolayBi' Sana POS, ödeme işlemlerinizi kolaylaştırırken tahsilatlarınızı da hızlandırarak zamandan tasarruf etmenizi, güvenli yollarla işlem yapmanızı sağlayan bir programdır.

Mail Order Hakkında Sık Sorulan Sorular

Mail order ile taksit yapabilir miyim?

Dorğudan iki taraf arasında gerçekleşen mail order ile ödeme yönteminde taksit veya tek çekim seçenekleri mümkündür.

Telefon ile mail order yapılabilir mi?

Mekan farketmeksizin, mail order işlemi; telefon, faks, posta gibi araçlarla gerçekleştirilebilmektedir.

Mail order işlemi şifre ile yapılabilir mi?

Mail order işleminde ödeme yapacak taraftan herhangi bir kart bilgisi veya şifre istenmemektedir. Bu yönüyle bir ödeme yöntemi oalrak mail order, çeşitli riskleri içinde barındırır.

Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir: 

•Tediye Makbuzu Nedir? Nasıl Düzenlenir?

•Tahsilat Makbuzu Nedir? Tahsilat Makbuzu Nasıl Kesilir?

•Sanal POS Nedir? Sanal POS ile Ödeme Almak Güvenli Midir?

•Servis Modeli Bankacılığı (BaaS) Nedir?

No items found.

Mail Order Nedir? Ne Kadar Güvenlidir?

Ertuğrul Karakaş

İçerik Yazarı