Twitter'da Sarı Onay Rozeti Nedir? Kimler Almalıdır?

Pelin Çaltılıoğlu

İçerik Yazarı

Twitter Sarı Onay Rozeti Nasıl Alınır
Teknoloji
Yayımlanma Tarihi:
January 26, 2023
Güncelleme Tarihi:
0 dk

Twitter "sarı tik", bir kullanıcının Twitter hesabı adının yanında görünen doğrulanmış bir rozettir. Twitter'ın bir hesabın; tanınmış bir kişinin, ünlünün veya markanın gerçek hesabı olduğunu doğrulamasının bir yoludur.

Twitter yıllar içinde doğrulama programında değişiklikler yapmıştır. Bu nedenle mevcut olan doğrulanmış renkli tik türleri de değişmiştir. Twitter’da sarı tik onayı henüz yeni bir kavram olduğu için kullanıcıların kafasını karıştırabilmektedir.

Twitter'da doğrulanmış bir sarı tik sahibi olmanın çeşitli avantajları ve dezavantajları vardır. Kullanıcıların bu özellikleri bilerek seçim yapması çok daha uzun süreli ve sağlıklı bir karar olacaktır. Sarı tikin avantajları ve dezavantajlarından bazıları şunlardır;

Avantajlar şu şekildedir;

  • Doğrulanmış bir rozet, hesabınızın gerçekliğini belirlemenize yardımcı olur ve tweetlerinizin güvenilirliğini artırabilir.
  • Tweetlerinin arama sonuçlarında ve diğer kullanıcıların zaman çizelgelerinde görünme olasılığı daha yüksek olabileceğinden, doğrulanmış hesapların Twitter'da daha fazla görünürlüğü olabilir.
  • Doğrulanmış hesaplar, diğer hesaplarda bulunmayan belirli özelliklere ve araçlara erişebilir.

Dezavantajları ise şöyle sıralanabilir;

  • Doğrulama süreci zaman alıcı olabilir ve talebinizin onaylanacağına dair bir garanti yoktur.
  • Doğrulanmış bir rozete sahip olmak, tweetlerinizin görüleceğini veya daha fazla takipçiye sahip olacağınızı garanti etmez.
  • Doğrulanmış hesaplar ek incelemeye tabi tutulabilir ve hata yapmaları veya uygunsuz davranışlarda bulunmaları halinde eleştiri veya tepkiyle karşılaşabilir.
  • Doğrulanmış hesapların bilgisayar korsanları veya dolandırıcılar tarafından hedef alınması daha olası olabilir.

Twitter'da Kaç Onay Tiki Bulunmaktadır?

Twitter'da üç tür doğrulanmış rozet bulunur:

  • Mavi tik: Bu, en iyi bilinen doğrulanmış rozettir ve bir Twitter hesabının adının yanında görünür. Hesabın tanınmış bir kişinin, ünlünün veya markanın gerçek hesabı olduğunu gösterir.
  • Gri tik: Gri tik, Twitter tarafından doğrulanmış ancak mavi tik kriterlerini karşılamayan bir Twitter hesabının adının yanında görünür. Örneğin, bu rozet, tanınmış bir kişi veya marka tarafından yönetilen ancak genel olarak kamu yararına olmayan hesaplara verilebilir.
  • Sarı tik: Sarı tik, Twitter’ın en yeni uygulamalarından bir tanesidir. Şirketlerin resmi hesapları için kullanılan bu yeni tik, şirket bilgilerini doğrulayabilen hesaplar için geçerli olmaktadır.

Kimler Hangi Twitter Rozeti Almalıdır?

Genel olarak, Twitter'da doğrulanmış bir rozet için başvuruda bulunup bulunmama kararı, özel hedeflerinize ve ihtiyaçlarınıza bağlı olacaktır. Tanınmış bir kişiyseniz veya bir markayı temsil ediyorsanız ve doğrulanmış bir rozete sahip olmanın Twitter'daki varlığınıza faydalı olacağını düşünüyorsanız, bir rozet için başvurmayı düşünebilirsiniz. Ancak Twitter kullanıcıları, alacakları doğrulanmış rozetin türü üzerinde kontrole sahip değildir. Bir hesaba atanan rozet türü, hesabın karşıladığı kriterlere göre Twitter tarafından belirlenir.

Doğrulanmış bir rozet için uygunsanız ve bir rozet için başvurmak istiyorsanız, Twitter doğrulama işlemi yoluyla bir doğrulama isteği gönderebilirsiniz. Ancak hangi türde doğrulanmış rozet alacağınızı seçemezsiniz.

Hangi tür doğrulanmış rozet için uygun olduğunuzu belirlemek için Twitter'ın rozet atamak için kullandığı kriterleri göz önünde bulundurmalısınız. Tanınmış bir ünlü veya markaysanız mavi tik almaya hak kazanabilirsiniz. Tanınmış bir kişi veya markaysanız ancak geniş bir kamu yararına sahip değilseniz, gri tik almaya hak kazanabilirsiniz. Bir devlet kuruluşunu veya kurumunu temsil ediyorsanız, kırmızı tik almaya hak kazanabilirsiniz.

Twitter'da Sarı (Altın) Rozet Nedir? Kimlere Verilmektedir?

Doğrulanmış rozeti almaya hak kazanabilmek için, bir kullanıcının hesabının aşağıdakiler de dahil olmak üzere belirli kriterleri karşılaması gerekir:

  • Hesap aktif olmalı ve düzenli tweet kaydına sahip olmalıdır.
  • Hesap herkese açık olmalıdır.
  • Hesap, bir profil resmi, başlık fotoğrafı ve biyografi ile eksiksiz olmalıdır.
  • Hesap gerçek olmalı, yani gerçek bir kişiyi, şirketi veya markayı temsil etmelidir. Kimliğe bürünme veya parodi hesaplar doğrulama için uygun değildir.
  • Hesap kamu yararına olmalıdır.

Bu kriterleri karşılıyorsanız ve doğrulanmış rozet için başvurmak istiyorsanız, bunu Twitter doğrulama süreci aracılığıyla bir doğrulama isteği göndererek yapabilirsiniz. Sarı tik aslında mavi tık doğrulamasının daha resmi onaylı bir halidir.

Özellikle devlet hesapları ya da çok taraflı hesaplar için kullanılmaktadır. Yapılan açıklamalardan sonra hem dünyada hem de ülkemizde pek çok hesap bu yeni onaylı tiki kullanmaya başlamıştır.

Twitter'da Sarı Rozet (Tik) Alma İşlemi Nasıl Yapılır?

Twitter'da doğrulanmış bir rozet ("sarı tik" olarak da bilinir) almak için belirli kriterleri karşılamanız ve bir doğrulama sürecinden geçmeniz gerekir. Twitter'da doğrulanmış rozet başvurusunda bulunmak için izleyebileceğiniz adımlar şunlardır:

  • Hesabınızın uygunluk kriterlerini karşıladığından emin olun: Onaylanmış bir rozet almaya hak kazanabilmek için, hesabınızın aktif olması ve düzenli tweet kaydına sahip olması, herkese açık olması, bir profil resmi, başlık fotoğrafı ve biyografi, orijinal olmalı (parodi veya kimliğe bürünme hesabı değil) ve kamu yararına (tanınmış bir figür, ünlü veya marka gibi) olmalıdır.
  • Doğrulama isteği gönderin: Doğrulama isteği göndermek için Twitter hesabınızın "ayarlar ve gizlilik" bölümüne gitmeniz ve "doğrulama isteğinde bulun" seçeneğine tıklamanız gerekir. Ardından, hesabınızla ilgili bilgileri ve neden doğrulanması gerektiğini düşündüğünüzü içeren bir form doldurmanız gerekecektir.
  • Yanıt bekleyin: Doğrulama talebinizi gönderdikten sonra, Twitter talebinizi inceleyecek ve size doğrulanmış rozeti verip vermeyeceğine karar verecektir. Talebiniz onaylanırsa, Twitter'dan bir bildirim alacaksınız ve hesabınız doğrulandı rozeti ile işaretlenecek. Talebiniz reddedilirse, Twitter'dan kararı açıklayan bir bildirim de alırsınız.

Twitter'ın tüm doğrulama taleplerinin onaylanacağını garanti etmediğini ve şirketin, bir hesabın artık doğrulama kriterlerini karşılamadığını tespit etmesi durumunda doğrulanmış rozetleri istediği zaman kaldırma hakkına sahip olduğunu unutmamak önemlidir.

Sarı (Altın) Rozet Ücreti Kadar?

Twitter'da doğrulanmış bir rozete ("sarı tik" veya "altın tik" olarak da bilinir) başvurmak için herhangi bir ücret yoktur. Doğrulama süreci ücretsizdir ve uygunluk kriterlerini karşılayan herkes doğrulama isteği gönderebilir.

Doğrulanmış bir rozete başvurmak için Twitter hesabınızın "ayarlar ve gizlilik" bölümüne gitmeniz ve "doğrulama iste" seçeneğine tıklamanız gerekecektir. Ardından, hesabınızla ilgili bilgileri ve neden doğrulanması gerektiğini düşündüğünüzü içeren bir form doldurmanız gerekecektir.

Twitter'ın tüm doğrulama taleplerinin onaylanacağını garanti etmediğini ve şirketin, bir hesabın artık doğrulama kriterlerini karşılamadığını tespit etmesi durumunda doğrulanmış rozetleri istediği zaman kaldırma hakkına sahip olduğunu unutmamak önemlidir. Kullanıcıların Twitter'da doğrulanmış bir rozete başvurmak için herhangi bir ücret ödemesine gerek yoktur.

İlgili diğer içeriklerimiz: 

Dijital Hizmet Vergisi Nedir? Mükellefi Kimdir?

Dijital İçerik Üreticilerinin Kazançları Nasıl Vergilendirilir?

No items found.

Twitter'da Sarı Onay Rozeti Nedir? Kimler Almalıdır?

Pelin Çaltılıoğlu

İçerik Yazarı