Dropshipping Nedir? Stoksuz e-Ticaret Nasıl Yapılır?

Pelin Çaltılıoğlu

İçerik Yazarı

dropshipping nedir
e-ticaret
Yayımlanma Tarihi:
February 24, 2023
Güncelleme Tarihi:
0 dk

Teknolojik imkanlarla küresel ölçekte gerçekleştirilen e-ticaret ve buna bağlı olarak gelişen çeşitli iş modelleri (B2B, B2C vd.) çok fazla görünür olmaktadır. İçeriğimizin devamı ile birlikte, drop-shipping (stoksuz e-ticaret) ve bu iş modelinin yönetimi hakkında kapsamlı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Stoksuz satış veya stoksuz e-ticaret ve bu iş modelinde gerçekleştirilen satışlar, doğrudan tedarikçiden müşteriye iletilir. İngilizcesi dropshipping olan bu e-ticaret modelinde, stoksuz şekilde e-ticaret yapan kişiye ait bir depo bulunmamakla birlikte, doğrudan fiziksel bir ürüne de sahip değildir.

Dropshipping, özellikle e-ticarete ilgi duyanlar tarafından anlaşılmak istenen bir ticaret yöntemidir. Bu modelde isminden de anlaşılacağı üzere stok tutmanın önüne geçilir.

Bu iş modelinde, stok tutmanın getireceği maliyetleri sıfıra indirilmektedir. Ekstra maliyetlerden kurtulan büyük, orta ve küçük işletmeler için adeta bir kurtarıcı olan dropshipping, e-ticaret işlemlerinde adeta bir köprü görevi görmektedir.

Bu köprü e-ticaret ekosisteminin taşıyıcısı ve ulaştırıcısıdır. Daha net bir şekilde ifade etmek gerekirse tedarikçi ve nihai tüketici arasındaki ürün ulaşımını sağlayan yöntemdir. Bu yöntem ile e-ticaret işlemlerinde hem kar hem de verimlilik kazanılır.

Dropshipping Nedir?

Dropshipping modelinin stoksuz ticaret modeli olduğunu belirtmiştik. Eski nesil stokçuluk yerine satışı doğrudan yaparak tedarikçi firmadan ürünün gönderimini sağlamasıyla e-ticarette devrim yaratan bu yöntemin gelecekte de kullanılmaya devam edileceği öngörülmektedir.

Dropshipping’i örnek üzerinden açıklayalım. A firması bir beyaz ayakkabı satıcısıdır. Bu satıcıdan alınan ayakkabılar eski nesil uygulamalarda satıcı depolarında tutulurken, dropshipping modelinde ayakkabı fabrikasından tüketiciye ulaştırılır. Burada ulaştıran aslında satıcı değil tedarikçisidir.

Günümüzde oldukça yaygın olan bu yöntemde ürünler oldukça çeşitlidir. Hemen hemen her ürün için dropshipping yapılmaktadır. Bu model için kısaca fabrikadan satış da denilebilir.

Elbette dropshipping yapılması için uygun pazar yerinin seçilmesi gerekmektedir. E-ticaret siteleri ve online pazar yerleri uygun tercihlerdir. Bu modelin uygulanabilir hale gelmesi için mutlaka doğru bir tedarikçi seçilmesi gerekmektedir. Yaşanabilecek müşteri ve tedarikçi arasındaki sorunlar hem firma güvenilirliğini zedeleyebilir hem de maddi zarara neden olabilir.

Ek olarak dropshipping hakkında bilinmesi gereken önemli detaylar şunlardır;

  • Dropshipping doğru uygulandığında ve takip edildiğinde kazandıran bir gelir modeli olabilir.
  • Pazar araştırması, ürün araştırması ve tedarikçi araştırması bu modelin devamlılığı için en gerekli unsurlar arasındadır.
  • Dropshipping modelinde yurt dışı satışı da mümkündür.
  • Dropshipping ödemeleri birçok ödeme sistemi ile gerçekleştirilebilir.
  • Dropshipping uygulamasında geleneksel satış yöntemlerine göre marka bilinirliği ve imajı yaratmak daha zordur. Tedarikçi sorunları markayı doğrudan etkiler.
  • Türkiye’deki pazar yerleri dropshipping için oldukça uygundur.
  • Vergilendirme aşamasında model bazında bir vergi bulunmamaktadır. Ticari işlem vergilerine tabi olunmaktadır.
  • Pazar yeri komisyonlarına dikkat edilmelidir ve gerekli belgeler hazırlanmalıdır.

Stoksuz e-Ticaret (Dropshipping) Nasıl Yapılır?

Dropshipping nasıl yapılır konusu ilk defa e-ticarete adım atan veya halihazırda bu modele yeni geçmek isteyen firmaların yaygın olarak sorduğu bir sorudur. Bu modele geçiş önemli bir karardır ve kimi zaman bireyler çok karmaşık diye düşünebilir.

Fakat geleneksel modelelin getirdiği satıcı, stok, envanter, nakliye, ulaşım ve lojistik gibi onlarca sorun düşünüldüğünde oldukça basit ve kullanışlı bir yöntemdir.

Stoksuz e-ticarette firmanın tüm bu sorunlarıyla yüzleşen tedarikçi firma olur. Birçok maliyeti tedarikçi firma yürüttüğü için kar marjı düşük olabilir. Bu nedenle doğru adımlar atılmalı ve doğru stratejiler tasarlanmalıdır. Dropshipping yapmak için sırasıyla şu adımları takip edebilirsiniz:

Ürün seçimi

Hangi ürünü satacağınıza karar verin. Bu amaç doğrultusunda piyasaları inceleyin. Rağbet gören ürünleri mutlaka göz önünde bulundurun. Popülariteye bağlı değişen ürünler seçebileceğiniz gibi değişimi daha nadir gerçekleşen ürünler seçebilirsiniz.

Örneğin, elbise satmak istiyorsanız mutlaka bulunduğunuz yerin iklimi, hava koşulları, gelenekleri ve giyim alışkanlıkları hakkında detaylı bir araştırma yapın.

Dropshipping tedarikçileri seçimi

Doğru tedarikçiyi bulmaya dikkat edin. Fiyat ve ürün karşılaştırması yapılması gerekmektedir.

Pazar yeri seçimi

Seçtiğiniz ürün için uygun pazar yeri araştırması yapın. Online pazar yerlerini veya e-ticaret sitelerini kontrol edebilirsiniz.

Ödeme

Müşteriye gerçekleşen satışlarda ödemeye söz verilen ödemeyi yapın. Kazançlar tedarikçi ve satıcı firma arasında fark olacak şekilde gerçekleşmektedir.

Ürün gönderimi

Dropshipping’in son adımı müşteriye ürünün sorunsuz gönderilmesidir. Bu sebeple kargo süreçlerini iyi takip etmek gerekmektedir.

Stoksuz e-Ticaret Yapanların Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

Stoksuz e-ticaret dikkatli ve planlı ilerlenmesi gereken bir modeldir. Müşteriden alınan bir talebin tedarikçiye ulaşmasından, ürünün müşteriye gönderimine kadar her aşama kusursuz olmalıdır. Bu nedenle sizler için hazırladığımız 2 madde dropshipping için yararlı olacaktır.

1) Ürün araştırması

Ürün olmadan satış olmaz. Firma olarak somut bir şekilde ürünü depolamak zorunda değilsiniz ama ürün hakkında her ayrıntıya her kusura hakim olmak zorundasınız. Pazarınızı inceleyerek bulunduğunuz lokasyonda ve seçtiğiniz lokasyonda satış yapılabilecek ürün veya ürünler seçmelisiniz.

2) Pazar yeri seçimi

Pazarı dilerseniz yerel dilerseniz ulusal seçebilirsiniz. İlla ülke sınırları içerisinde kalmak zorunda değilsiniz. Dropshipping ile uluslararası satışlarda da boy göstermek mümkündür. Doğru pazarı seçerek başlamalı ve bu pazara ulaşabileceğiniz en doğru yolu seçmelisiniz. Web siteleri veya sosyal medya hesapları sizler için iyi birer mecra olabilir.

3) Strateji belirleme

Firmaların başarısız olmasının ana nedenlerinden biri etkili stratejiler belirlememeleridir. Kısa vadede ve uzun vadede planlarınız olmalıdır. Oluşabilecek sorunlara ve krizlere dair stratejiler geliştirilmelidir. Öncelikle pazarda konumunu sağlamlaştırma, sonrasında genişleme amaçlanmalıdır. Yıkıcı ve saldırgan tutumlar kötü sonuçlar doğurabilir.

Dropshipping Yapmanın Maliyeti Nedir?

Dropshipping maliyetleri konusunda net bir rakam vermek yanıltıcı olabilmektedir. Çünkü stoksuz e-ticaret sürecinde birden çok kalem olmaktadır ve bu giderler değişkenlik göstermektedir.

Bu aşamada firmalar kalem kalem hesaplama yoluyla rakamlar elde edebilir. Örneğin nakliye veya teslimat gibi kalemler önemli bir maliyettir. Aynı zamanda tedarikçiye verilecek ücreti de dropshipping maliyetine katmak doğru olacaktır.

Tüm bunların yanı sıra  vergiler de unutulmamalıdır. Öte yandan Amazon ya da Alibaba gibi platformlar üzerinden yapılacak olan dropshipping modellerinde maliyet adım adım şu şekilde hesaplanmaktadır;

  • Müşteri, Amazon veya benzer platform üzerinden sipariş verir.
  • İlgili sipariş dropshipping hizmeti sunan tedarikçinize yönlendirirsiniz.
  • Ürün ve hizmet maliyeti, kargo ücreti ve Amazon komisyonu gibi kalemler düşüldükten sonra miktar kadar kar edersiniz.
  • Gerekli süre geçtikten sonra paranızı sistemden çekebilirsiniz.

Dropshipping Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Dropshipping e-ticaret yapan birçok firma için avantajlar sunmaktadır. Bu avantajlardan bazıları;

  1. Dropshipping klasik ticarete oranla çok daha az sermaye ile kurulmaktadır. Envanter gibi kalemlere para ödenmesi söz konusu değildir.
  2. Satılmayan ürünlerin parasını müşteri ödeme yapmadıkça tedarikçiye ödeme zorunluluğu yoktur. Örneğin, tedarikçide 100.000 adet ayakkabı mevcut olduğunda firma tüm ayakkabılar için ücret ödemez yalnızca satılan ayakkabıların ücretinin gönderimini sağlar.
  3. Fiziksel bir mağaza açmaktan daha kolaydır.
  4. Fiziksel mağazalara oranla giderler oldukça düşüktür. Depo kirası, elektrik, su vb. giderler bulunmaz.
  5. Lokasyon açısından çalışma koşulları oldukça esnektir. İnternet üzerinden işlemler yürütüldüğü için ofise bağımlılık söz konusu değildir.
  6. Ürün ekleme ve çıkarma kolaylığı söz konusudur. Popüler olan ürünleri hemen yelpazenize ekleyebilirsiniz.
  7. Tamamen verilere göre işletilen bu modelde kolaylıkla ölçüm yapılabilir. Satılan ürünlerden hangi dönemde yoğunluk olduğuna, en cazip kategorilerden beğenilmeyen ürünlere kadar görüntüleme fırsatı bulunmaktadır.

Dropshipping e-Ticaret XML Nedir?

Dropshipping yapmak isteyenlerin merak ettiği bir diğer konu da XML’dir. XML aslında entegre sağlayan bir bağlantıdır. Firmalar kendi verilerini kolay bir şekilde tedarikçilerine aktarabilir ve entegre bir şekilde çalışabilir. Bu sayede aynı anda birçok platformda satış yapılabilir.

Örneğin, hem siz hem de sahip olduğunuz tedarikçiniz ürünleri satışa çıkardınız. Bu ürünler hem sizin hem de tedarikçinin sitesinde yer aldığı düşünüldüğünde satılan ürünleri takip etmek oldukça zor olacaktır. XML ile bir ürün satıldığında  siteler arası bağlantı kurularak birer adet ürün stoklarında azaltma yapılır.

Dropshipping Yapmaya Nasıl Başlayabilirim?

Dropshipping yapmak için tek ihtiyacınız olan nereden başlayacağınızı bilmektir. Dropshipping siteleri bu süreçte oldukça yardımcı olacaktır.

Dilerseniz profesyonel bir destek alabilir ve sürecin sorunsuz ilerlediğinden emin olabilirsiniz. Böylelikle e-ticaret veya sanal pazarlardan satışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

e-Ticaret süreçleri ile ilgili olarak kaleme aldığımız aşağıdaki içeriklerimiz de ilginizi çekebilir;

e-İhracat nedir? e-İhracat Nasıl Yapılır?

e-ihracat faturası nedir? Nasıl kesilir?

e-Ticaret nedir? e-Ticaret vergileri nelerdir?

Mikro ihracat nedir? Mikro ihracat faturası nasıl kesilir?

Başarılı Bir e-Ticaret Sitesi Kurmak için Yapmanız Gerekenler

No items found.

Dropshipping Nedir? Stoksuz e-Ticaret Nasıl Yapılır?

Pelin Çaltılıoğlu

İçerik Yazarı