Puantaj Nedir? Puantaj Cetveli Nasıl Doldurulur?

Ertuğrul Karakaş

KolayBi' İçerik Yazarı

heaplama yapan bir muhasebeci görseli
İnsan Kaynakları
22.4.2022
0 dk okunma süresi

Çeşitli kurumlarda bordro uzmanlığı yapan kişilere sıklıkla sorulan puantaj nedir sorusunun cevabını KolayBi' Blog okuyucuları için derledik.

Puantaj en genel tanımı ile, belirli bir kurumda çalışan personellerin çalıştığı sürelerin kayıt altında alınması işlemidir. Puantaj kayıtları genelde günlük olarak tutulurken, ay sonunda personel maaşının doğru bir şekilde hesaplanmasında ve bordro işlemlerinin yapılmasında katkısı büyüktür. Bu sebeple, oluşturulacak puantaj takibinin ve puantaj cetvelinin iyi bir şekilde hazırlanması gerekmektedir.

Puantaj Cetveli Nedir?

Puantaj cetveli, personelin kurumda çalıştığı sürenin kayıt altına alındığı tablo veya çizelgedir. Puantaj çizelgesi aracılığıyla personelin; devamsızlık günleri, raporlu olduğu günler, işe giriş-çıkış zaman dilimlleri, mesai süreleri gibi önemli bilgiler takip edilebilmektedir. Puantaj tablosu, excel dosyası olarak oluşturabileceği gibi el ile kağıt kalem ve cetvel yardımıyla oluşturabilmektedir. Bu yöntemler, personel sayısının az olduğu işletmelerde küçük işletmeler için kullanışlı yöntemlerdir. Orta ölçekli bir işletmeniz varsa, puantaj cetveli excel dosyası ile dijital ortamda oluşturulabilir.

Bu sayede ortaya çıkabilecek yazım yanlışları, otomatik doldurma yöntemleri ile giderilmiş olur. Personel devamsızlığı, iş ve personel takibi, bordrdo süreci, maaş hesaplaması gibi işletmeler için çok önemli olan kalemlerin doğru bir şekilde yürütülmesi için puantaj takibi önemli bir mesele olarak görülmektedir.

Büyük işletmeler, bünyelerinde puantaj şeflikleri oluşturarak, puantaj takibine önemle eğilmektedirler. Küçük ve orta ölçekteki şirketler için excel tablosu veya el ile hazırlanan puantaj çizelgeleri yeterli olur demiştik. Ancak binlerce çalışandan oluşan büyük işletmeler ve özellikle vardiya sisteminde çalışan büyük şirketler için personel takibini yapmak çok karmaşık bir hal alabilmektedir. Bu tür şirketler, puantaj takibini tamamen dijital süreçlere entegre etmiştirler. Bu süreçlere Personel Devam Kontrol Sistemleri olarak denilmektedir.. ersonel kontrolü ve devamlılığını sağayan bir takım biyometrik cihazlardan yararlanılmaktadır;

Parmak İzi Okuyucu Cihazları: Bu cihazlar, personellerin işe giriş çıkışlarında saniyelik işlemlerle daha önceden tanımlanmış parmak izlerinin okuyucu cihaza tanıtılmasıyla gerçekleşmektedir. Pandemi sürecinde, birçok büyük işletme, parmak izi okuyucularını kart okuyuculara çevirerek bulaş riskini azaltmayı hedeflemiştir.

Elektronik Kart Okutma: Bir önceki maddede değindiğimiz pandemi şartları neticesinde, parmak izi okuyucuların yerini alan elektronik kart okuma cihazları, parmak izi okuyucu cihazlar gibi hızlı çalışan cihazlar, özellikle vardiyalı sistemlerde çalışan büyük işletmelerin tercih ettiği bir yöntemdir.

Yüz Tanıma Cihazları: Bir başka personel kontrol sistemi olan yüz tanıma, daha önceden taranarak sisteme kaydedilen çalışan yüzlerinin saniyeler içinde taranması ve sisteme kaydedilmesiyle hızlı bir personel ve puantaj takibi sağlanır.

Ofis işlerinizi KolayBi' ile optimize edin.
14 Gün Ücretsiz Deneyin!

Puantaj Tablosu Neleri İçerir? Puantaj Cetveli Nasıl Hazırlanmalıdır?

Eksiksiz bir puantaj cetveli hazırlamak için, gerekli bütün bilgilere tablo içerisinde yer verilmelidir. Bu sayede eksiksiz bir puantaj ve personel takibi yapabiliriz. Puantaj çizelgesindeki temel amaç, personelin bir aylık süre içerisindeki çalışma sürecinin eksiksiz bir şekilde tamamlanarak alacağı ücreti belirlemektir.

Sektörel farklılıklar içerse de puantaj cetveli hazırlarken, şu bilgilere yer verilmeye dikkat edilmelidir;

  • Personel Adı ve Soyadı
  • Kimlik numarası
  • Silil Numarası (genelde büyük işletmeler)
  • Çalıştığı birime ait bilgiler
  • Personelin çalıştığı gün sayısı
  • Fazla mesai süresi
  • İstirahat edilen gün sayısı
  • Fazla mesai durumu
  • Rapor-hastalık durumu
Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir: 

İnsan Kaynakları Nedir? IK Görev ve Tanımı Nedir?

Özlük Dosyası Nedir? Personel Özlük Dosyası Nasıl Hazırlanır?

Sigorta Primi Nedir? Sigorta Primi Nasıl Hesaplanır?

Fazla Mesai Nedir? Fazla Mesai Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Puantaj Nedir? Puantaj Cetveli Nasıl Doldurulur?

Ertuğrul Karakaş

KolayBi' İçerik Yazarı