Sismik İzalatör Nedir? Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

Simge Gürel

İçerik Üreticisi

sismik izalatör
Teknoloji
23.2.2023
0 dk okunma süresi

Deprem Yalıtımı Nedir?

Deprem yalıtımı; sismik izalasyon, sismik yalıtım ya da taban yalıtımı olarak da bilinmektedir. Yapıya ait uygun birimler ile zeminle buluşan temeli arasına yerleştirilen özel deprem yalıtım cihazları sayesinde, zemin ile yapı arasında dengeleyici bir katman oluşturur. Bu sayede deprem esnasında yapıda meyadana gelebilecek sarsıntıları sönümler ve sarsıntıların yıkıcı etkilerinden korunmasını sağlar.

Sismik izalasyon uygulaması, deprem esnasında binada meydana gelen sallantıyı ve titreşimi azaltarak, depremin yapıya zarar vermesini önlemeyi amaçlayan teknik bir uygulamadır. Bu uygulama,  deprem riski yüksek coğrafi bölgelerde inşa edilen yapıların zarar görmemesi için uygulanan çok önemli bir tekniktir.

Sismik izolasyon için kullanılacak yöntem ve maliyeti belirlemek için birkaç faktörü göz önünde bulundurmak gerekiyor. Örneğin, bina tipi, büyüklüğü, yerel bölgedeki deprem riski ve yerel mevzuat gibi etmenler maliyeti belirleyen faktörler arasında yer alır.

Ayrıca, sismik izolasyonun uygulanması esnasında kullanılacak malzeme ve teknolojinin seçimi de maliyeti etkileyen etmenlerden biridir.

sismik izalatör

Sismik İzalatör Nedir?

Deprem izolatörü, deprem enasında bir binayı oluşabiliecek küçük, orta veya büyük ölçekli sarsıntıalrdan korumak için kullanılan bir teknik uygulamadır. Deprem izalatör uygulaması, deprem esnasında bir yapı ve deprem enerjisiyle sarsıntı halinde olan zeminden ayrı tutarak deprem hareketlerinin binaya ve dolayısıyla canlılara olan zararını en aza indirgemek üzere çeşitli yapılara uygulanan bir sistemdir.

Deprem izolatörleri, genellikle doğal kauçuk, polimer veya çelikten yapılmış bir yastık veya diğer elastik malzemelerden oluşan bir yapıya sahiptir. Bu malzemelerle elde edilen yapı sayesinde, deprem esnasında bina ve zemin arasında hareket ederek sarsıntıyı emer ve oluşabilecek titreşimleri sönümleyerek binanın üst katlarında deprem şiddetinin daha az hissedilmesini sağlar.

Deprem sönümleyiciler; diri fay hatlarının yoğun olduğu deprem bölgelerinde, binalara, köprülere, baraj ve su kulelerine, hastanelere ve çeşitli kamusal yapılara uygulanmaktadur. Bu cihazlar, depremdeki can kaybını azaltmak, yapısal hasarı en aza indirmek ve işlevlerini sürdürmelerini sağlamak için önemli bir rol oynamaktadır.

Sismik İzalatörlerlerin Dayanıklılık Süresi Ne Kadardır?

Sarsıntı yoğunluğunu azaltmaya, deprem ve sarsıntının etkilerini sönümleyerek can ve mal kaybını önlemeye yarayan sismil izalatörler, çeşitli yıpranmalara, paslanma ve nemlenmelere karşı dayanıklıdır. Periyodik bakımları gerçekleştirilen sismik izalatörler, bir yapıyı ortalama olarak 60 yıla kadar koruyabilmektedir. Deprem izalatörlerinin binanın yapısına uygun olarak tasarlanması, izalatörlerin deprem esnasında daha iyi performans göstermesini sağlar. Sismik izalatörler, belirli bir kullanım ömrüne sahiptir. Belirli yaşa ulaşan ya da sarsıntılardan etkilenen deprem izalatörlerinin düzenli olarak bakımlarının yapılması veya gerektiğpinde değiştirilmesi gerekmektedir.

Bütün faktörler hesaba katıldığında, bu izolatörlerin herhangi bir yapıyı ne süreyle koruyacağıkesin olarak belirlenemez. Fakat sismik izalatörlerin yönetmeliğe uygun ve doğru şekilde uygulanması ve düzenli olarak bakımlarının yapılması, binada meydana gelebilecek sasıntıların sönümlenmesini ve yapının deprem izalatörü olmayan yapılarla kıyaslandığında daha az zarar görmesini sağlayacaktır.

Sismik İzalasyon Uygulamasının Avantajları Nelerdir?

Deprem yalıtımı (sismik izalatör), bir yapının sarsıntı esnasındaki etkisini en aza indirerek binanın ve içinde yaşayan insanların hasar zarar görmesini engeleyebilir. Bunun haricinde;

Can güvenliği: Sismik izalasyon uygulaması, sarsıntı sırasında yapının zarar görmesini ve çökmesininin önüne geçerek can güvenliği sağlamaktadır.

Yapı güvenliği: Sismik izalatör, binanın yapısal bütünlüğünü koruyarak olulabilecek hasarları minimize eder. Bu sayede binanın bakım ve onarım maliyetlerini azaltır.

Daha Kısa Onarım Süresi: Deprem izalatörü, deprem sonrası binada oluşan hasarları en aza indirdiğinden, daha sonrasında oluşacak hasar tamir süresini en aza indirir.

Çevresel faydalar: Sismik izalatör kullanımı sayesinde binanın çökme ve yıkılma riski azalacağı için, özellikle çok katlı yapıların çevreye olan zarar en aza indirgenmektedir.

Bütün bu avantajlara ek olarak sismik izalatörler, deprem bölgesinde yaşayan insanlar için güvenli ve kullanışlı bir teknik uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sismik İzalasyonun Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

Sismik izalasyon maliyeti birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Bunların başında; bina tipi, yapı büyüklüğü, kat sayısı, zemin yapısı gibi birçok değişken göz önünde bulundurularak çeşitli hesaplamalar gerektirmektedir.

Sismik izalasyon uygulamasının maliyeti araştırılırken, sismik izalasyon firması uzmanları maliyet hesaplaması için proje özelinde fiyatlandırma sunmaktadırlar. Bu hesaplama; projenin boyutuna, deprem izlasyon malzemesinin türü ve kalitesine, proje boyutuna, kurulum maliyeti ve diğer işçilik maliyetleri gibi birçok faktöre göre çeşitlenmekte ve değişmektedir.

Her sektörün kullanımına uygun olarak geliştirilen KolayBi' Ön Muhasebe Programı; inşaat ve yapı firmaları, e-ticaret girişimleri, servis hizmeti sağlayıcıları, yazılım firmaları,teknolojik girişimler ve daha birçok işletmenin kullanımına uygun bulut yazılımıdır. Hemen deneyin, işletmenizi dijitalleştirin.

Sismik İzalatör Nedir? Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

Simge Gürel

İçerik Üreticisi