e-Dönüşüm olgusunun Türkiye’de birçok işletmenin gidişatını etkilediği çok açık bir şekilde görülmektedir. Bu gelişmelere bağlı olarak e-fatura uygulamasına zorunlu geçişlerde yıllık ciro limitleri kademeli olarak düşürülmüştür. e-Belge uygulamalarına dahil edine yeni mükellef grupları ile sektörel yelpaze genişletilmiştir. İlgili değişiklikleri kaleme aldığımız blog yazımız olan 2022 Yılında Zorunlu e-Fatura Geçişi ve Kapsamı yazımızdan okuyabilirsiniz.
e-Fatura uygulamasına geçmek isteyen mükellefler, iki gruba ayrılabilmektedirler. Eğer zorunluluk kapsamında e-Fatura Arşiv uygulamasına geçiyorsa, takip eden yılın bir sonraki döneminde geçişini tamamlaması gerekmektedir. e-Fatura e-Arşiv, e-İrsaliye e-Defter gibi çeşitli uygulamalar, temelde benzer kurulum süreçlerine dahil olmakla birlikte, hem şahıs hem sermaye şirketleri e-fatura kullanabilmek özgürlüğüne sahiptir. e-Fatura kullanım ciro haddinin, çeşitli regülasyonlarla temel sınırı belirlense de, şirketinizde kullanmak için e-fatura kullanımının herhangi bir ciro haddi veya fatura kesim sınırlaması bulunmamaktadır.
e-Fatura Nedir?
e-Fatura en basit tanımıyla, matbu halde kullanılan standart faturaların ve faturalandırma sürecinin dijital ortama aktarılmasıdır. e-Faturanın kağıt faturalardan hukuki olarak hiçbir farkı yoktur. Aynı zamanda şirketlerin dijitalleşmeden kaynaklı kağıt ve nakliye masraflarından kurtulması ile bu sistemin kullanımı yaygınlaşmıştır.
e-Arşiv Fatura Nedir?
e-Arşiv fatura, e-fatura mükellefi olan ve olmayan kişilere elektronik ortamda fatura kesmenizi sağlayan bir sistemdir.
e-Defter Nedir?
Vergi Usülleri Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu tarafından yapılan düzenlemelerle firmalara zorunlu kıldığı e-Defter, kanunen tutulması zorunlu olan yevmiye ve diğer büyük defterlerin (defter-i kebir) dijital ortamda
tutulduğu, maliyeye elektronik imzayla beyan edildiği bir sistemdir. Zorunlu geçişlerde e-defter kullanımı şart olsa da, gönnüllü e-fatura geçişlerinde bildirimler eski usüllerde yapılabilmektedir.
e-İrsaliye Nedir?
Sattığı bir ürünü kargo yoluyla satıcıya gönderen kurumların ürünün iletildiği tarafa gönderilen bir e-Belge türüdür. Üzerinde gönderim sürecinde ürün bilgisi, gönderilen araç bilgisi gibi bilgiler yer almaktadır.
e-Fatura Sorgulama ve e-Fatura Doğrulama İşlemi’nin nasıl yapıldığını öğrenmek için blog yazımızı okuyabilirsiniz.
Dijital dönüşümün sağladığı nimetlerden yararlanmak isteyen kişilerin sorduğu soruların başında e-fatura uygulamasına nasıl geçerim? sorusu gelmektedir. GİB ile entegre çalışabilir ya da Özel Entegratörler yoluyla e-Fatura sistemine geçebilrisiniz. Bunun haricinde izlenecek yol şu şekildedir:
Portal: Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sunduğu kullanım portalıdır. e-fatura keserken efatura.gov.tr üzerinden ücretsiz olarak sunduğu GİB Portal ile de kullanmanız mümkündür.
Entegrasyon: Firmanıza ait bilgi işlem sistemi altyapısının uygunluğuna göre süreçlerinizi GİB’in sistemine entegre ederek de e-fatura oluşturabilirsiniz.
Özel Entegratör: KolayBi’ özel entegratörü gibi uygulamalarda e-fatura oluşturabilirve e-fatura / arşiv alabilirsiniz. Üstelik bütün bu işlerinizi oturduğunuz yerden kalkmadan, internetin bulunduğu her ortamda, ister mobil ister bilgisayardan dilediğiniz zaman gerçekleştirebilirsiniz.
Bu anlamda elde edilecek ilk avantaj hız avantajıdır. Klasik yöntemlerle matbu halde hazırlanan bir fatura ile kıyaslandığında e-fatura hızlı bir akış sağlar.
Bu ve daha saymdığımız yüzlerce faydasıyla e-Fatura, işletmenizi bir adım öne taşıyacak.
e-Fatura mükellefi olmanın KolayBi’ yolu var!
KolayBi’ ile şirketinizi dakikalar içinde e-fatura mükellefi olabilirsiniz. Konu ile ayrınılı bilgi için destek@kolaybi.com bağlantısı üzerinden dilediğiniz zaman profesyonel destek alabilirsiniz.
e-Dönünüşüm sürecinde karşılacağınız tüm zorlukları çözmek için dijital uyum sürecinizde hep sizinle olacak olan KolayBi’ Ön Muhasebe Uygulaması, bulut tabanlı altyapısıyla ön muhasebenin en kolayıdır!
Etkin yazılım desteği, kullanışlı arayüzü ve sade tasarımıyla ön muhasebe süreçlerinizi otomatikleştirin, işinizi hızlandırın dijitalleşmeye ayak uydurun!
KolayBi’ Ön Muhasebe Uygulamasını 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz. Ön muhasebe ve finansal süreçlerinizde 360 derece çözümler sunan KolayBi profesyonel ekibiyle ihtiyaç duyduğunuz her an yanınızda!
Konuyla alakalı ilginizi çekebilecek diğer içerikler
İçerik Üreticisi
En iyi ön muhasebe programını ilk 14 gün ücretsiz kullanın! Şimdi KolayBi’ yi Kullanmaya Başlayın ve Ücretsiz 1000 veya 3000 e-Fatura Kontörü Fırsatından Yararlanın!